Партията на Кая Калас печели парламентарните избори в Естония

Реформаторите отново ще трябва да сформират коалиция

Кая Калас

Кая Калас

Дясноцентристката Партия на реформите на министър-председателя на Естония Кая Калас печели с голяма преднина общите избори в неделя, получавайки 31,6% срещу 16% за крайнодясната ЕКРЕ, сочат резултатите след почти пълното преброяване на гласовете, предаде АФП.

За да остане на власт, реформаторите отново ще трябва да сформират коалиция с една или повече от партиите, които влязоха в 101-местния парламент на балтийската държава.

Партията на центъра си осигури 14,7% от гласовете, "Естония 200" получи 13,5%, социалдемократите - 9,4%, а партията "Исамаа" (Отечество) - 8,3%.

"Това е много по-добре, отколкото очаквахме", заяви Калас пред репортери. "Ние изключихме коалиция с ЕКРЕ и аз държа на думите си".

Партията на Калас е дясноцентристка либерална партия, която се харесва на собствениците на фирми и младите професионалисти.

Тя обеща да повиши военните разходи до поне три процента от БВП, да облекчи данъците за бизнеса и иска да приеме закон, одобряващ еднополовите граждански партньорства.

В неотдавнашно интервю за АФП Калас заяви: "Ние подкрепяме една отворена, приятелска, западно ориентирана, европейска, интелигентна страна. Най-големият ми конкурент смята, че не трябва да помагаме на Украйна, не трябва да я подкрепяме, а трябва да преследваме само собствения си интерес", каза тя, визирайки крайнодясната ЕКРЕ.

Страната с население от 1,3 млн. души, която граничи с Русия и е член на Европейския съюз и НАТО, през изминалата година оглави международните призиви за повече военна помощ, която да помогне на Украйна да отблъсне инвазията на Москва.

Военната помощ на Естония за Украйна възлиза на повече от един процент от БВП - най-големият принос на която и да е държава в сравнение с размера на нейната икономика.

Говорейки за помощта за Украйна, Калас заяви вчера: "Мисля, че при такава категорична победа това няма да се промени". /БГНЕС