Партньори в Г-20 готови с исторически търговски проект

САЩ-ЕС-Близкия изток-Индия ще разкрият амбициозни планове за засилване на търговията

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Основните партньори от Г-20 ще разкрият амбициозни планове в събота за засилване на търговията между Индия, Близкия изток и Европа, модерен Път на подправките, който ще свързва региони, представляващи около една трета от световната икономика.

Вашингтон, Саудитска Арабия, ЕС, Обединените арабски емирства и други ще подпишат споразумение в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи, представяйки алтернатива на широкообхватните стратегически инфраструктурни инвестиции на Китай. Длъжностни лица казаха пред AFP, че планът ще включва множество проекти – телекомуникационния, железопътни, пристанищни, енергйни и търговски. Един проект ще свърже железопътни и пристанищни съоръжения в Близкия изток, включително Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Йордания и Израел, което потенциално ще ускори търговията между Индия и Европа с до 40 процента. Икономическият коридор Индия–Близкия изток–Европа е исторически, очаква се да кажат лидерите на Европейския съюз, когато подробностите за плановете бъдат разкрити по-късно в събота.

Споразумението ще даде тласък на търговията, но също така се разглежда като още една важна стъпка към арабските страни от Персийския залив да нормализират отношенията си с Израел. Вашингтон активно подтиква Рияд, който е основен производител на петрол и партньор в сигурността, да нормализира връзките с Израел след десетилетия на конфликт и затворени граници.

Участието на САЩ може също така да помогне за възстановяване на дълбоко разстроените връзки между Рияд и Вашингтон, които се разпаднаха след ядрената сделка между САЩ и Иран и убийството през 2018 г. на журналиста дисидент Джамал Хашоги.

Инициативата "има огромен потенциал", според Джон Файнър, заместник съветник по националната сигурност на САЩ. Той каза, че начинанието идва след „месеци на внимателна дипломация, тиха, внимателна дипломация, в двустранна и в многостранна среда“. Проектът от Европа към Индия все още е в начален стадий, като участниците проучват как най-добре да свържат огромното 1,4 милиарда население на Индия и бързо развиващите се икономики с пазарите на Запад.

Според подробности, с които АФП разполага, икономическият коридор Индия–Близкия изток–Европа също ще развие инфраструктура, която да позволи производството и транспорта на „зелен водород“. Това също ще засили телекомуникациите и трансфера на данни чрез нов подводен кабел, свързващ региона. Майкъл Кугелман, директор на Института за Южна Азия в The Wilson Center, каза, че планът може да бъде значителен отговор на много хвалената китайска инициатива „Един пояс, един път“. Той разпространи китайското влияние, инвестиции и търговия в Европа, Африка, Азия и Латинска Америка. „Ако бъде финализиран, това ще промени играта, което ще засили връзката между Индия и Близкия изток и ще има за цел да се противопостави на „Един пояс, един път“, публикува Кугелман в социалната мрежа X, бившата Twitter. /БГНЕС