Първан Симеонов: На екзитпола в София хората се криха, аз такова криене не помня

Местните избори нямат голям политически сигнал, смята социологът

Първан Симеонов

Първан Симеонов

Социологът Първан Симеонов коментира пред Нова телевизия новината от вчера, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е подал оставка, а начело на Движението се връща до февруари почетният председател Ахмед Доган, който се оттегли от активната политика през 2013 г.

„Въпросът е какво генерално ще става с ДПС. То е известна буферна зона между официална Анкара и официална София. Но г-н Ахмед Доган не е вечен и в един момент ще трябва да завещае ДПС на някого. Трябва да видим какъв курс ще заеме партията. Освен това ДПС се променя и като състав”, посочи Първан Симеонов. 

"Карадайъ изглеждаше като временен вариант още тогава, когато оглави ДПС.  Доган много дълго подготвя Лютви Местан за поста и когато той настъпи мината, се появи Карадайъ", обясни Симеонов. По думите му "бъдещето на ДПС е интересно, защото това е турската партия в България. Целите на Турция стигат до глобално влияние и ако в България продължава тази липса на стратегическа визия, страната ни може да стане една периферия на Турция", добави Симеонов. 

 "ДПС се отваря и към други публики, към Северозападна България например. От тази гледна точка искам да проследя процесите, защото едно ДПС с български лидер е съвсем друго", посочи още Симеонов.

Симеонов коментира и какво е бъдещето на "сглобката". Той е на мнение, че ако има логика в политиката, тази сглобка трябва да остане. Местните избори нямали голям политически сигнал, ако имало сигнал, то това бил тревога. "За едната бройка Ваня Григорова щеше да бъде кмет на София, на екзитпола хората се криха, аз такова криене не помня", добави той.  Според него се прекалявало с говоренето за руската пропаганда.