Първан Симеонов: ПП постига по-голяма симпатия, мобилизира електората си

Евроатлантическият вектор е шансът за ГЕРБ и Борисов, посочи социологът

Първан Симеонов

Първан Симеонов

Основен извод от последната социология са: по-голяма симпатия към правителството на Петков и мобилизация на привържениците на ПП. Тоест, ефектът от дефекта. Така социологът Първан Симеонов коментира в ефира на Би Ти Ви обществените нагласи в последното социологическо проучване на „Галъп“.

Беше спрян естественият процес на ерозия. Така ПП получиха два бонуса – възможност да се консолидират, и да върнат предишния разговор там, където им е удобно, допълни той. 

Според Симеонов в обществото има поляризация, има разделено общество. Това е добре и за двете страни – и за ГЕРБ, ДПС и Възраждане, но и за синя София, която също се мобилизира. В тази ситуация болшинството иска да се пробва правителство с този мандат – надделява мнението това да стане с мандат на ПП. 

Що се отнася до това дали в този момент имаме махалото или тренд за ПП - ще го видим през есента. ГЕРБ пък следва интерпретацията – обществото следва силния. Ситуацията обаче показна, че расте подкрепата за правителство на ПП отново, а не да се ходи на нови избори, защото хората не виждат ясна алтернатива какво ще последва след тях, обясни социологът. 

Винаги трябва да се притесняваме за активността на бъдещи избори. Може би на тях да излязат най-мобилизираните електорати и този Възраждане е един от тях. Но те може да загубят електорат, защото се долепиха до ГЕРБ и ДПС, както и да спечелят заради казуса с Македония, разсъждава Симеонов. 

Запитан дали ПП има мобилизиран електорат, той бе лаконичен: Всичко може, в зависимост от интерпретацията – тези се провалиха, или станаха жертва. ПП мобилизират електората на синя София, но не могат да говорят на България много добре. От друга страна поляризацията от последните дни по-трудно може да направи да се състави правителство след изборите. Как ще се правят мнозинства след вота е въпросът. Засега се очертава един евроатлантически вектор и това е шансът на Борисов. Войната извади от изолация ГЕРБ и ДПС, посочи на финала на разговора Първан Симеонов.