Първан Симеонов: Служебният кабинет излиза на плюс, президентът плува повече в свои води

Първан Симеонов

Първан Симеонов

Последни работни дни на 48-ото Народно събрание. Партиите отново не успяха да се разберат за редовно правителство. "От самото начало бяха наясно, че отиват на избори и използваха парламента, за да си правят кампания. Добре че не гледаха бюджет, защото щеше да настане много див популизъм. Едно от най-запомнящите се неща в този парламент е, че върнаха хартиеното гласуване. Очевидно е тесен партиен интерес на ДПС, БСП и донякъде на ГЕРБ. Имаме два месеца, в които партиите ще се надпреварват да обясняват кой е по-малко виновен за това да отидем на избори", коментира социологът и изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Правят всичко кампанийно, парламентът беше зает с имиджови действия. Всяка партия говори главно на собствения си електорат и диалогът се губи, смята той.
Симеонов посочи, че и проф. Габровски, и акад. Денков са били имиджови действия, а партиите са били наясно, че трудно ще стане формирането на кабинет. Той не очаква големи промени в състава на служебния кабинет - "когато побеждаваш, промени не се правят". Според социолога нещата със служебния кабинет са се получили. 

Социологът от "Галъп" не е оптимист за това и очаква тежката конфронтация между двата очертали се блока у нас да продължи поне до местните избори. По думите му нито един от двата блока не е легитимен да управлява сам страната. 
"Появата на хартиената коалиция на власт може да предизвика протести на жълтите павета. Ако либералите понечат да управляват, това ще предизвика ярост в едни общества. На ГЕРБ му е важно да прегърне либералите. С тези "червени линии" я докарахме дотам, че вариантите за диалог стават малко. Това се оказа много сериозна политическа недалновидност", подчерта Симеонов.

По думите му бракът между "Продължаваме промяната" и ДБ вече е малко консумиран и няма кой знае какво ново да се случи. 
"Единият риск са свръхочакванията. Другият е, че "Продължаваме промяната" вярва в харченето като философия. Не е лесно за бивш червен гласоподавател, който е харесал Асен Василев, сега да гласува за "сините". Може да се скарат и за листите. Целта очевидно е местният вот в София, имат всички шансове да победят. ГЕРБ не бива да бъдат отписвани в играта за София, опитват да пласира нови лица като председателя на СОС Георги Георгиев", коментира Първан Симеонов.

Запитан за евентуалния резултат на "Има такъв народ" след изборите, гостът в студиото каза: Те са в друг коловоз. Трудно се гласува за формация, която няма шанса да се сработи с никого. Къде отива гласът ти? Трябва да решат дали не трябва да завият малко към по-меки позиции. "Новото ляво обединение не е ново ляво, а старо. Имат право да чакат своя ред, може би чакайки краха на БСП. Големият потенциален легитиматор на това ляво пространство е президентът Радев и вицепрезидентът Йотова. От БСП също са сървайвъри. Смаляват се до личния кръг на г-жа Нинова, но все намират някоя тема, която да ги държи над водата", посочи още Симеонов.