Първите дипломати на Русия и Иран: Трябва да предотвратим ескалацията в Близкия изток

Те смята, че трябва незабавно да бъде прекратен огъня на ивицата Газа

Сергей Лавров

Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров обсъди по телефона ситуацията в Близкия изток с иранския си колега Хосейн Амир Абдолахян, съобщи МВнР в Москва за разговора, проведен по инициатива на иранския министър. „Фокусът беше върху ситуацията в Близкия изток“, се отбелязва в текста.

Лавров и Абдолахян подчертават, че допълнителна ескалация на ситуацията в региона и нови опасни провокационни действия могат да доведат до повишаване на напрежението в Близкия изток. Предотвратяването на подобни сценарии и премахването на техните първопричини трябва да бъде обект на специално приоритетно внимание на Съвета за сигурност на ООН, се казва в съобщението на руското МВнР, цитирано от ТАСС.

В него се отбелязва още, че по време на разговора са били потвърдени позициите на страните за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, разрешаване на най-належащите хуманитарни проблеми и създаване на силни условия за преки преговори в съответствие с резолюциите на ООН за решение за две държави към палестинско-израелския конфликт. /БГНЕС