Първият роботизиран телескоп в Югоизточна Европа бе официално открит в обсерваторията "Рожен"

Лентата беше прерязана от премиера

Първият роботизиран телескоп в Югоизточна Европа беше официално открит в Националната астрономическа обсерватория на БАН при връх Рожен, предаде БНТ.

Лентата беше прерязана от премиера акад. Николай Денков, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН,  проф. Евгени Семков, директор на Института по астрономия и министъра на образованието проф. Галин Цоков.

За нас е гордост, че имаме най-сложната и най-богата като научно оборудване обсерватория в Югоизточна Европа, каза академик Николай Денков, като добави:

"Аз съм горд, че българската астрономия и астрофизика е не само на световно ниво, но тя има своите световни учени, които работят в най-добрите университети в света."

Толкова години, след като е открита обсерваторията, нашето поколение астрономи ще остане в историята на науката в България с този нов телескоп, заяви професор Евгени Семков, директор на Института по астрономия.

"Това ще бъде този нов телескоп с диаметър на огледалото от 1,5 метра, който ще даде допълнителни възможности на нашите учени да участват в международни колаборации, да изследват най-интересните обекти на Вселената." - отбеляза той.

Откритият днес телескоп е великолепна придобивка за цялата астрономическа колегия, каза академик Юлиан Ревалски, председател на БАН:

"Това е проект, който е изцяло български. Аз винаги съм казвал, че науката в България ще се оправи тогава, не когато Европа ни дава пари, а когато държавата започва да отделя средства за своите учени, както в научните организации, така и във висшите държавни училища."

Националната астрономическа обсерватория "Рожен" е включена в новата национална програма на МОН "Образователни маршрути".

Роженската обсерватория е център, за който Министерство на образованието и науката през последните години е инвестирало над 6,8 млн. лв. по Националната карта за научна инфраструктура, каза министърът на образованието проф. Галин Цоков.

По негова оценка НАО "Рожен" е не само национален научен център, но и регионален, както и един от водещите в Европа. Една трета от посетителите в обсерваторията са деца и ученици, уточни министърът.