Пашинян: Армения не е съюзник на Русия, не подкрепя войната срещу Украйна

Украинският народ е приятелски

Никол Пашинян

Никол Пашинян

Армения не подкрепя Русия по украинския въпрос, заяви отново министър-председателят Никол Пашинян. Той нарече украинския народ приятелски и изрази съжаление, че Ереван не може да повлияе на ситуацията.

"Отдавна съм казал, че Армения не е съюзник на Русия по въпроса за войната в Украйна. И това е нашата искрена позиция. Много ни боли, че не можем да влияем на тази ситуация. Украинският народ е приятелски настроен към нас." - заяви Пашинян на среща с арменската диаспора в Германия.

Ръководителят на арменското правителство припомни съществуването на Декларацията от Алма-Ата от 1991 г. В нея бившите републики на Съветския съюз, включително Русия и Украйна, признаха взаимно границите си. Според него, когато страните унищожат декларацията, "всичко може да бъде унищожено".

Арменският министър-председател и преди е заявявал, че Ереван не е съюзник на Русия по въпроса за Украйна. В интервю за The Telegraph през февруари той заяви, че Армения не отхвърля сътрудничеството в областта на сигурността с Русия, но заедно с това ще развива отношения с други държави. /БГНЕС