"Пътят към върха" - едно невероятно музикално приключени в Пловдив (Видео)

Пет концерта, два рояла и великолепната музика на Стинг огласяха Хълма на Освобождението в града

Пловдив снощи се превърна в голяма сцена за едно вълнуващо музикално приключение. 

Великолепната музика на Стин в изпълнение на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора и Военния биг бенд с диригент капитан Цветомир Василев и солист пловдивският джазмен Петър Салчев огласяха Хълма на Освободителите (парк Бунарджика) в Пловдив в навечерието на първия учебен ден. 

Концертът „Sting The Opera“ даде начало на празника „Пътят към върха“, организиран от Община Пловдив и район „Централен“. Идеята на организаторите от отдел „Култура, археология и културно наследство“  бе цялата зона на Бунарджика да се превърне в пространство за музика. На различни места да  има рояли, камерни състави и изпълнители, които да водят публиката към сцената на върха на хълма, където се случи големият концерт. 

Културното събитие е част от „Есенния салон на изкуствата в Пловдив 2020“. Куратор на програмата е екипът на Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“,  в колаборация с отдел „Култура, археология и културно наследство” към Община Пловдив.

Проектът има за цел да насочи фокуса на аудиторията към едно от любимите места в града под тепетата  - Бунарджика. Място, превърнато днес с последователните усилия и на екипа на район „Централен” в прекрасно пространство за отдих, туризъм, спорт и култура. 

В интересните и динамични времена, в които живеем, неговата идея е да ни накара да се замислим за ПЪТЯ, по който идваме, вървим днес и ще вървят децата ни утре. Да провокира познанието ни за историческите знаци от хълма, с които живеем без да се замисляме от векове, да опознаем нашата история и вникнем в мъдростта да живеем в хармония като народ. 

В културния афиш в „Есенен салон на изкуствата“ със свои изпълнения участваха  Боби Вълчев, струнен квартет Класик Вю на Пловдивска Опера, триото на Станислав Арабаджиев с прекрасния Арнау Гаррофе, младата, красива и талантлива арфистка София Колева, оркестърът на Старозагорска Опера, Военен Биг Бенд Ст. Загора с диригент маестро кап. Василев и Петър Салчев.

На празника "Пътят към върха" звучаха най-красивите пеcни на британската музикална легенда Стинг cpед които „Еnglіѕhman in Nеw Yоrk”, „Fіеldѕ of Gоld”, „Ѕhаре of Му Hеart”, „Еvеrу Breath You Take”, „Roхanne”, „Russians”, „If I Ever Lose My Faith in You”, „Mооn over Bourbon Street” и дp. Аранжиментите са на Дейвид Хартли, Мишел Льогран, Роб Матис, Винс Мендоса, Стивън Меркурио, Бил Рос и Никола Тескари.