Пазарът на жилища се обръща до две години

Очаква се да излязат над 1000 нови жилища

Качествени имоти на пазара има все по-малко, но добрата новина е, че ще излизат все повече нови сгради. Това казаха брокери от голяма агенция от бранша пред телевизия ”Блумбърг”. Все още сме в пазар, при който търсенето на имоти превишава предлагането. Ипотечните кредити продължават да са на ниски нива, така че това се запазва като тенденция до края на годината и нашата прогноза е, че ще продължи и през следващата 2018. Купувачите са доста по-взискателни към това, което купуват. Те са все по-взискателни и към консултанта, който ги представлява. 

"Не очакваме цените на имотите да продължават да се повишават, защото се строят много нови жилищни сгради. Очакваме през следващите две години да излязат над 1000 жилищни единици на пазара. Това ще доведе до обръщане на пазара. В момента сме в пазар на продавача. Когато се насити, през следващите две години, ще се стигне до урегулиране от гледна точка на интереса на купувачите", смятат брокерите. 

Ако към момента не разполагаме с достатъчно добри имоти на добра локация, с изпълнени необходими изисквания на качество на строежа, то в момента очакваме да излязат на пазара много нови такива имоти.

Брокерите очакват цените да запазят своя умерен темп на растеж. "Тази година за девет месеца ние отчитаме 5% увеличение. През следващите години не очакваме да се случи голям скок в цените, а пазарът ще продължи да се развива", казаха още те.