Снежана Аческа за тормоза, на който е подложена от режима в Югославия и РСМ

Все едно се бориш с мечка, трябва да си много храбър, заяви пазителката на дома на Димитър Талев

Снежана Аческа

Снежана Аческа

Все едно да се бориш с мечка. Така описва пред БГНЕС тормоза, на който е подложена от югославските, а след това и от македонските власти Снежана Аческа, която е собственик на дома на големия български писател Димитър Талев в Прилеп.

„Много е тежко да бъдеш пазител на дома на Димитър Талев по време на бивша Югославия и след нейния разпад. Трябва да си много храбър“, каза тя.

Преди нея тази задача е изпълнявала нейната свекърва. „Още докато беше жива, аз започнах лека полека да поемам нейните функции. Когато идваха българи, тя ми казваше: Посрещни ги, не ги гони, те са добри хора. За разлика от мен, тя знаеше за кого идват. Те снимаха чешмата, оставяха цветя. Мислех си, че след като оставят цветя, значи някой е починал“, сподели Снежана.

Истината за това кой е Димитър Талев, тя научава по време на едно от посещенията си в град Пловдив.

„Научих за Талев от директорката на една от гимназиите в града. Попитах я и тя ми разказа. Чувала съм за фамилия Палисламови (бащата на писателя се казва Тале Палисламов - бел. ред.), но не знаех, че има писател, ние не го изучавахме“, разказа Снежана. След това тя си купува неговите книги от площад „Славейков“: „Прочетох ги и останах без дъх. В „Железния светилник“ е описана къщата и цялата махала около нея и църквата. Бях много впечатлена“.

В Пловдив живее нейният близък роднина Спиро Тошев, който е от рода на българския революционер и деец на Вътрешната Македоно-Одринската революционна организация Пере Тошев, съратник на Гоце Делчев. „Той ми разказваше истинската история, разказваше я много интересно. Гостувахме ме му заедно с майка ми. Тогава бях 13-14 годишна. Фамилията им е изгонена от Македония… не знам как нас не ни изгониха… взеха ни само къщата“, каза Снежана.
Постепенно тя научава и за трагичната съдба на своите най-близки. Сред тях е чичо ѝ, който прекарва в титовия лагер на смъртта „Голи оток“ цели 5 години. Баща ѝ е тормозен всяка сутрин, преди да отиде на работа той трябва да се разписва в полицията, за да докаже, че не е избягал.

„Той слушаше Радио София на ухо. Когато почина диктаторът Тито ми каза: с нокти ще го изровите, и ще го изхвърлите. Той не беше човек, той развали всички отношения с България“, разказа Снежана Аческа.

РС Македония прогонва децата на Снежана, защото те нямат работа заради българското си самосъзнание. „Не получих пенсия, моят трудов стаж се изпари“, сподели тя и добави, че много хора с българско самосъзнание там имат подобна съдба, а някои от тях, като нейният близък приятел Миле са оставени да умрат като кучета със подигравателни пенсии. „Много са тези, които са тормозени от РСМ“.

Снежана Аческа още веднъж призова българската държава да се събуди и да закупи дома на Димитър Талев. Това не е невъзможно, а ценатай не е непосилна за София. „Чест е да имаш парче земя в Прилеп, където има много хора с българско самосъзнание“, заяви тя.