Пеканов: Ако новият парламент не приеме законите по ПВУ, няма да има повече плащания

Оптимист за съставяне на правителство

Атанас Пеканов

Атанас Пеканов

Служебният вицепремиер по управление на европейските средства се надява партиите в новия парламент за проявят разум и да приемат законите, обвързани с плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост.

"На добър час на новия парламент и дано успее да се съсредоточи върху важните задачи. Според мено това са реформите пред България. Голяма част от тях са разписани в законопроекти на служебното правителство, които са съгласувани с ЕС и са внесени в парламетта. Това са важни закони, които от години трябваше да бъдат приети и аз се надявам народното събрание да ги приеме. Без тези 12 закона, няма да има повече пари. Следващият транш е за 724 млн. евро и ние не може да го поискаме без да сме си свършили работата - това е новия механизъм. Парите идват срещу резултати, срещу реформи, с които показваш, че има воля страната ти да продължи да се развива." – коментира той пред БНТ.

Пеканов остава оптимист относно възможността за съставяне на правителство.

"Има неща, около които можем и трябва да се обединим. Това са реформи, които ще трябва да бъдат приети рано или късно, и аз се надявам с разум и търпение от страна на партиите, те да бъдат приети." - каза още той.

Относно опитите за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост Пеканов заяви, че енергийният министър Росен Христов е бил в Брюксел, за да обясни защо миналата година България не е намалила вредните емисии. Изтъкна, обаче, че остава очакването от страна на ЕК до 2026 да има намаляване на емисиите. По какъв начин това ще се случи е въпрос на гъвкавост от страна на България и ЕК, така че трябва да се намерим подход, смята Пеканов. Следващите разговори са през април.