Пеканов: Отхвърлен законопроект блокира 724 млн. евро за България от ЕК

Няма риск от загуба на средства, има риск от забавяне

Атанас Пеканов

Атанас Пеканов

В парламента има забавяне по законопроектите необходими за да поиска страната ни второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, цитиран от БНР.

Той напомни, че парите по плана, по който остават още 9 милиарда лева и още 5 транша, ще се дават срещу изпълнени реформи. Пеканов разкритикува депутатите за отхвърлен законопроект – този за защита на лицата, които публично оповестяват информация за нарушения.

„Ние вече сме в наказателна процедура, така или иначе е трябвало да го въведем още преди две години и българските граждани ще плащат санкции, ако не го въведем.

За нас обаче е неприемливо, разочароващо, отхвърлянето. Знаете, че ако беше приет на първо четене, можеше да се правят много изменения между първо и второ четене. А текущото отхвърляне на закона спира този процес и реално блокира възможността България да поиска второто искане за плащане в обозримо бъдеще. То е на стойност 724 милиона евро.“ – коментира вицепремиерът.

Общо 16 са законопроектите, които трябва да се приемат от парламента. Няма риск от загуба на средства, има риск от забавяне, което ще се отрази на проектите, каза Пеканов. Той добави, че те трябва да са изпълнени до края на 2026 г.