Пекин: Помощта на САЩ за Тайван увеличава риска от конфликт

Помощта намало да "спаси обречената съдба на тайванската независимост"

Китай заяви, че американската военна подкрепа за Тайван само увеличава "риска от конфликт" по протежение на пролива. Изявлението дойде, след като Конгресът на САЩ отпусна 8 млрд. долара за военна подкрепа на острова, предаде АФП.

"Бих искал да подчертая, че засилването на военните връзки между САЩ и Тайван няма да доведе до сигурност за Тайван", заяви говорителят на външното министерство Уанг Уенбин.

"Това само ще увеличи напрежението и риска от конфликт през Тайванския проток и в крайна сметка ще бъде акт на стрелба в крака", предупреди Уан.

На 23 април Конгресът на САЩ одобри окончателно пакет от помощи в размер на 95 млрд. долара за съюзници, сред които Украйна, Израел и Тайван.

Бъдещият президент на Тайван Лай Чинг Те заяви, че пакетът от помощи ще "засили възпирането на авторитаризма" и ще гарантира мира.

Пекин, който заяви, че никога няма да се откаже от използването на сила, за да постави острова под свой контрол, предупреди за "решителни и ефективни мерки за защита на своя суверенитет, сигурност и териториална цялост". 

По-близката военна помощ не може да "спаси обречената съдба на тайванската независимост", заяви Уан. /БГНЕС