Пекин: Действията на Русия не са "инвазия", това е предубеденост

Китай настоява да бъде гарантирана световната енергийна сигурност

Световната общност трябва да помогне за поддържането на глобалната енергийна сигурност в условията на военни действия в Украйна, заяви днес говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин.

"Истински отговорните държави трябва да заемат позиция и да предприемат действия за гарантиране на глобалната енергийна сигурност", заяви тя на брифинг.

Китай заяви, че следи ситуацията в Украйна и призова за "сдържаност" всички страни, след като руският президент Владимир Путин нареди военна операция в европейската съседка.

"Китай следи отблизо последната ситуация и призоваваме всички страни да запазят сдържаност и да предотвратят излизането на ситуацията извън контрол", заяви говорителката на външното министерство Хуа Чунин на редовен брифинг, съобщава БГНЕС.

Тя неколкократно бе запитана дали Пекин осъжда действията на Москва. Говорителката отказа да определи военните действия като „инвазия“, наричайки този термин „предубеден“, съобщава БНР.

Пекин запазва предпазлива линия спрямо Украйна и критикува Запада за новите санкции срещу Русия.

„Проблемът с Украйна има много сложно историческо минало“ и е в резултат на „много фактори“, каза днес Хуа пред репортерите.