Пендаровски и Заев отказват да преговарят с България за идентичността и езика на македонците

Македонският президент е категоричен, че няма да има отстъпки

Заев и Пендаровски

Заев и Пендаровски

Президентът на Македония Стево Пендаровски и премиерът Зоран Заев казват, че не са подготвени за отстъпки и компромиси със съседна България, които биха посегнали на македонската идентичност или език. След днешното заседание на Съвета за сигурност, посветено на коронавирусната криза, двамата най-висши държавни служители коментираха последната информация, идваща от Брюксел и София, предава македонската редакция на Deutsche Welle.

„Това, което мога категорично да повторя, е, че няма отстъпки и няма да има, нито ще има преговори за македонската идентичност и македонския език. "Това е нашето разбиране и, разбира се, не трябва да има преговори за нашата идентичност", каза Пендаровски. Държавният глава очаква да бъде намерен компромис с България, по същия начин, както такъв беше намерен с Гърция, без да уточнява какво точно има предвид, предава "Фокус".

Българският външен министър Екатерина Захариева заяви в сряда, че е необходим компромис, с който София да признае реалността, т.е. съществуването на македонския език и нация, а Скопие да бъде приканено да признае миналото, т.е., че корените и на езика, и на нацията са български. В противен случай България ще блокира началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония с ЕС.

Заев казва, че подобно предложение официално не е стигнало до правителството от българска страна, но казва, че е факт, че двете страни имат обща история.

„Съгласен съм с президента Пендаровски, че не може да има преговори за идентичността и езика. Но взаимното разбирателство вътре ни води до това, което ние наричаме реалност. "Факт е, че имаме обща история и ако сме умни с доминиращ фокус върху бъдещето, имаме възможност да го използваме", каза Заев.

Премиерът тълкува информацията от Брюксел като добра и вярва, че тя проправя пътя за започване на преговори.
По отношение на противоречията относно етническата принадлежност на Гоце Делчев и разискванията, които се водят по тази тема в Съвместната историческа комисия между двете страни, президентът Пендаровски смята, че това също не е работа на историците.

„Ако Гоце Делчев в някои документи, както се казва от българска страна, се обяви за българин, ние в Македония имаме много документи, че той се е борил за Македония и е искал да бъде погребан в Македония. "Ето костите му са в Скопие", каза Пендаровски.