Пендаровски: С този парламент е много трудно да се постигне мнозинство за конституционни промени

Стево Пендаровски

Стево Пендаровски

Македонският президент Стево Пендаровски не е доволен от досегашния процес на европейска интеграция на страната, която след 17 години изчакване със статут на кандидат най-сетне започна преговори за членство.

„На практика ние бяхме забравени от ЕС, имаше поредица от изнудвания, успяхме да постигнем някакъв компромис с България с помощта на френското председателство и да започнем преговори. Но ако погледнем назад, от 2005 г. сме със статут на кандидат и едва сега започват преговорите. Никой не може да твърди, че имаме голям успех в тази връзка”, каза Пендаровски в интервю за Анадолската агенция.

Според македонския президент, чакането е не толкова заради липсата на реформи, а заради различни блокади. Освен това "няколко европейски държави не са се интересували от Балканския регион". Той напомня, че Черна гора и Сърбия преговарят за членство в ЕС от десет години, но и че всички страни от Западните Балкани чакат напредък по пътя към Европейския съюз.

Във връзка с предстоящите конституционни промени, произтичащи от двустранния протокол, подписан с България, Пендаровски заяви, че е скептичен, че сегашната парламентарна опозиция е настроена да ги гласува. Според него, подписаните досега документи не крият опасност за македонската идентичност и език, а позицията на опозицията е наложена от вътрешнопартийна логика.

„Моята оценка е, че много трудно ще постигнем 2/3 в този състав на парламента, защото, доколкото мога да преценя, опозицията в македонския парламент чете договора с България, т.е. преговорната рамка с Европейския съюз, през партийни диоптри”, каза Пендаровски.

Според него, заради политическата поляризация в страната не може да се постигне консенсус по стратегически въпроси, какъвто е европейската интеграция. Това няма да може да се преодолее дори и с помощта на организирана от държавния глава лидерска среща.

БГНЕС припомня, че РС Македония пое ангажимент да внесе поправки в конституцията си и да впише в нея българите като държавотворен народ, за да продължи процесът на европейска интеграция. /БГНЕС