Пендаровски: ВМРО-ДПМНЕ готви изолация и капан за Северна Македония

"Те направиха държава, в която имаше политически затворници"

Стево Пендаровски

Стево Пендаровски

Вместо предложения за по-добро днес и утре на гражданите и държавата, ВМРО-ДПМНЕ рециклира политическите решения, довели РСМ до изолация и капан.

Това заяви държавният глава на Северна Македония и кандидат за втори президентски мандат Стево Пендаровски от Социалдемократическия съюз (СДСМ).

„Нека бъдем честни, има ли основание някой от нас, които си спомня режима, да се надява на различно поведение от страна на партията, която организира насилствено нахлуване в парламента? Партията, която не се извини на жертвите и на целия народ заради това позорно деяние, но обявява амнистия за бандитите, които бяха готови да убиват само за политическите си ментори, за да останат на власт. Те направиха държава, в която имаше политически затворници и журналисти в затвора.” - каза Пендаровски.

„Първо, в опит да бъдат манипулирани гражданите, тяхното отношение към интеграцията ни в НАТО претърпя безпрецедентна трансформация. Лично чухме от техния кандидат за президент, че интеграцията в НАТО е важна за стабилността на страната, а същият човек преди 4 години поиска наказателна отговорност за подписалите Преспанския договор. Партията, която подкрепя Гордана Силяновска, не каза нито дума за тази политическа дупка, смятайки, че сме забравили острите критики и тежките лични обиди, отправени към всички нас, които подкрепяме това споразумение. За да бъде парадоксът още по-голям, висши представители на тази опозиционна партия повярваха на собствената си пропаганда и две години след приемането на Преговорната рамка все още не знаят какво пише в нея: а именно, че цялото европейско законодателство ще бъде преведено на македонски език, който ще бъде един от официалните езици в ЕС. Искат да забравим, че през септември миналата година се случи подписването на споразумението с Фронтекс, което подписахме и на македонски език.“ - добави Пендаровски.

В тази връзка той подчерта, че така нареченото предложение на ВМРО-ДПМНЕ за "отблокиране на европейския път" е да се предоговори преговорната рамка със Съюза, въпреки че всички високопоставени представители на ЕС казват, че сделката е окончателна.

„Високопоставен представител от сестринската им партия от Германия, след разговор с тях, каза, че е убеден, че те ще гласуват за конституционни промени. А те пак всеки ден повтарят, че няма да допуснат конституционни промени под български диктат.” - заключи Пендаровски. /БГНЕС