Пентагонът изпраща екип в Киев да инспектира военната помощ от САЩ

Пентагонът създава нов екип в Украйна за мониторинг на помощта, която САЩ отпускат на страната. Изпратеният персонал ще работи в американското посолство, уточнява телевизионният канал CNN, предаде "Фокус".

Генералният инспектор на Министерството на отбраната на САЩ обяви, че високопоставен американски служител е започнал работа в Украйна в края на август, като допълнителен персонал се очаква да пристигне до края на септември. Служителите, базирани в посолството на САЩ в Киев, ще наблюдават разпределението на помощта от Вашингтон, която възлиза на повече от 43,7 милиарда долара.

Създаването на новия екип идва в момент, в който администрацията на Байдън поиска от Конгреса 24 милиарда долара допълнителна помощ, включително 13 милиарда долара за помощ за сигурността на Киев.

Пентагонът подобри способността си да контролира потока на оръжие и оборудване за Украйна чрез аташето по отбраната в Киев и създаването на групата за подпомагане на сигурността на Украйна, но военните срещат трудности при ефективното контролиране на доставките.

Доклад на генерален инспектор на Министерството на отбраната, с който разполага CNN, предупреждава, че способността на САЩ да проследяват милиарди долари помощ, която тече към Украйна, е изправена пред "предизвикателства“.

Докладът от октомври 2022 година подчертава колко трудно е било за САЩ да следят огромните количества оръжия, боеприпаси и оборудване в първите месеци на войната. В доклада се казва, че престъпници и търговци на оръжие в Украйна са се опитали да откраднат някои оръжия и оборудване, предоставени от Запада, но това е било осуетено от украинското разузнаване.