Пентагонът засилва сигурността си след изтичането на информация

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разпоредил мерки за подобряване на сигурността след изтичането в интернет на множество строго секретни документи по-рано тази година, съобщиха от Пентагона.

Този ход следва 45-дневен преглед на политиките и процедурите на Министерството на отбраната, който Остин разпореди, след като младши летец е организирал най-вредното изтичане на американски секретни документи от десетилетие насам, предаде АФП.

"Прегледът идентифицира области, в които можем и трябва да подобрим мерките за отчетност, за да предотвратим компрометирането на CNSI (класифицирана информация за националната сигурност), като включим справяне с вътрешните заплахи", пише Остин в бележка, публикувана от Пентагона.

Стъпките, възложени от Остин, включват разработване на план за т.нар. съвместен офис за управление на вътрешните заплахи и кибернетичните способности, който да "подобри наблюдението на заплахите във всички мрежи (на Пентагона)".

Той също така призова да бъдат издадени насоки за "незабавно повишаване на отчетността и контрола на строго секретната информация" и за прилагане на "поетапен подход за повишаване на отчетността, управление на достъпа и повишаване на сигурността на класифицираните данни".

Джак Тейшейра, 21-годишен ИТ специалист от Националната въздушна гвардия на Масачузетс, беше арестуван през април, след като е публикувал серия от строго секретни документи в частна чат група на платформата Discord.

Документите, които скоро се разпространиха в интернет, посочваха загрижеността на САЩ за военния капацитет на Украйна срещу нахлуващите руски сили и показваха, че Вашингтон е шпионирал съюзниците Израел и Южна Корея, наред с други чувствителни подробности.

Това беше най-големият подобен пробив след изтичането на документи на Агенцията за национална сигурност от Едуард Сноудън през 2013 г. и повдигна тежки въпроси относно достъпа на Тейшейра, младши служител, до тайни на високо ниво.

На Тейшейра са повдигнати шест обвинения за задържане и предаване на информация за националната отбрана, всяко от които предвижда присъда до 10 години затвор. /БГНЕС