Пентагонът знае какво ще направи, ако Русия нападне НАТО

Съединените щати ще защитят всеки сантиметър от територията на членките на НАТО в Европа, ако Русия извърши нападение. Това е заявилаСабрина Сингх от пресслужбата на Пентагона, предаде агенция ukrinform.

Съединените щати са готови да изпълнят задълженията си за защита на страните-членки на НАТО, включително при евентуални руски ракетни атаки, които биха могли да застрашат Полша, е заявила тя, визирайки руска ракета, която преди дни навлезе във въздушното пространство на Полша.

"Ние ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО. Ако съюзник от НАТО бъде нападнат - ние, разбира се, не бихме искали да видим това - но ние ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО", категорична е Сингх по повод изявлението на полската страна за възможността руски ракети да бъдат унищожени, ако е необходимо.

В същото време представителката на Пентагона отбеляза, че приоритет за САЩ в този контекст остава  -  осигуряването на необходимите оръжия на Украйна: „След като получим пакет с допълнително финансиране от Конгреса, ще продължим да въоръжаваме Украйна с това, от което има нужда на бойното поле".

Наскоро бе съобщено, че Полша и НАТО са обсъдили потенциални защитни мерки след нарушаването на полското въздушно пространство от руска крилата ракета, съобщиха от външното министерство във Варшава. Полският външен министър Радослав Шикорски е разговарял с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за възможността за засилване на сигурността на полското въздушно пространство и на въздушното пространство на алианса, съобщиха от ведомството.