Пет години е средната продължителност на днешните бракове у нас

Битува илюзията, че хората са заменими

Напоследък браковете у нас издържат средно около 5 години, живеем в консуматорско време и битува илюзията, че хората са заменими. Това заями пред радио "Фокус" семейният консултант и психолог Неви Боджукова.


"Трябва да се инвестира в това, което вече си създал и се опиташ да го поправиш, отколкото да си мислиш, че там някъде има едно чисто ново за теб, което ще бъде прекрасно, защото реално не е така", смята тя.

По думите й жените са по-сензитивни към проблемите в една връзка.

"Когато започнеш да чувстваш половинката си не като най-близкия ти човек, а като някой, от който трябва да се криеш, да се защитаваш, да се пазиш, това е първият знак, че има някакъв проблем, че нещо се е случило и тези двама души вече не са един отбор“, обясни психологът.

Много често срещан проблем при двойките е дистанцирането, обясни тя.

"Може би по време на COVID-19 прекалено много се сляха и сега имат нужда да са далече от партньора, не го понасят, не го издържат, имат нужда от личното си време и свобода“, посочи Неви Боджукова.  

"Свободата е съблазнителна за всеки човек, който не обича да спазва правила, да бъде в рамката, да слуша чуждо мнение и да се съобразява с него. Все по-малко съобразителни ставаме напоследък, а в една връзка трябва да има съобразяване с другия. Ако жената е в женската си роля – мека, спокойна, нежна, търпелива, много по-трудно би се случил конфликт. Една от причините да има много конфликти в двойките е, че когато има двама мъже на бойното поле, конфликтът е неминуем. Колкото и модерно да бъде, има много минуси в това нещата да се изравнят нещата.“ - смята семейният консултант.