Анатолий Макаров – превърнал България в руски шпионски хъб на Балканите получи от президента Радев „Мадарски конник“

Награждаването в българското посолство в Москва

Награждаването в българското посолство в Москва

„В Посолството на България в Москва се състоя тържественото връчване на ордена «Мадарски конник» първа степен на Посланика на Русия в България (2016-2021 г.) Анатолий Макаров. Високото държавно отличие за приноса в укрепването и развитието на двустранните отношения между Република България и Руската Федерация беше връчено на Анатолий Макаров в съответствие с указа на Президента на Република България Румен Радев от 30 юни 2021 г.“

Краткото съобщение се появи вчера в късния следобед на сайта на Руското посолство в България. Орденът е връчен Атанас Кръстин, посланик на България в Москва. Той бе  секретар по външната политика на държавния глава Румен Радев от януари 2017 г. Съвсем в стила на дипломатическото лицемерие високият орден е за принос в укрепването на двустранните отношения. От гледна точка на националната сигурност тази формулировка звучи откровено цинично, защото именно в мандата на Макаров България бе осветена като 

шпионски хъб на Русия на Балканите

Всъщност изгревът на Румен Радев на българския политически небосклон съвпадна с пристигането на Анатолий Макаров у нас през лятото на 2016 г. Тогава започна и изпълнението на хибридната операция по налагане и избор на президент на България по сценарий на Руския институт за стратегически изследвания(РИСИ), ръководен от генерала от КГБ Леонид Решетников.

През мандата на Макаров България наистина се превърна в своеобразен развъдник за руския шпионаж на Балканите, насочен и срещу партньорите от ЕС и НАТО. Дипломатическият имунитет се оказа удобно прикритие за кремълските чекисти. Така в мандата на посланик Анатолий Макаров се стигна и до 

най-голямата чистка на агенти  на руските специални служби 

за последните 143 години от историята на българска държава.

В края на октомври 2019 г. „изгърмя“ първият секретар в посолството на Русия - Владимир Русяев. Срещу него бе образувано разследване и повдигнато обвинение, а Външно го обяви за  „персона нон грата“. 

Няколко месеца по-късно в края на януари 2020 г. София изгони още двама руски дипломати - Дмитрий Михайлович Ярошенко – първи секретар в посолството и Александър Александрович Хватов – служител в търговското представителство. „Героите“ са събирали нерегламентирано секретна информация в областта на енергетиката и изборния процес.

На 24 септември 2020 г. като нежелани на българска територия бяха обявени още двама служители на руското посолство. През периода от 2016 г. до септември 2020 г.  фалшивите дипломати са извършвали разузнавателна дейност като са събирали данни в областта на модернизация на българската армия и поддръжката на военната техника. С еднопосочен билет от страната бяха изведени Сергей Николашин и Вадим Биков.

На 18 декември 2020 г. България обявява за „персона нон грата“ заради шпионаж и военния аташе на Русия в София Василий Сазанович. 

Последната порция изгонени офицери от ГРУ са Максим Рибкин, първи секретар към Посолството на Русия в София и Александър Зинкин, втори секретар към Посолството.

Освен руски граждани в мрежите на ДАНС и прокуратурата попадна и шефът на „Русофили“ Николай Малинов. На 10 септември 2019 г. Специализираната прокуратура му повдигна обвинение за шпионаж. Делото вече е в съда и тепърва Темида трябва да отсъди присъда за деянията му срещу  Родината. Като обвиняеми с русофила бях привлечени и бившият генерал от КГБ Леонид Решетников, както и руския бизнесмен Константин Малофеев, на които им бе наложена забрана да влизат у нас за 10 години.

Всъщност подривната дейност и на тримата юнаци е свързана с мандата на Макаров. Именно през неговия престой в София страната бе заподозряна, че от нейна територия се направлява руската подривна и шпионска дейност в Черна гора и Северна Македония. Поне подобни съмнения сочеха докладите на специалните служби на двете съседни държави. Към този 

ренесанс на руския шпионаж 

няма как да бъде пропуснат и фактът, че отровителите на Сергей Скрипал и на Емилиян Гебрев са пребивавали  през определени периоди на наша територия. Няколко военни склада и производства пък станаха обект на взривове, а тепърва разследването установява руска следа.

Само месец след като изтече официалния мандат на Макаров – 15 януари 2021 г., ДАНС и прокуратурата разкриха и арестуваха българска шпионска група, събирала секретна информация в полза на Русия. Сред шестимата задържани имаше висши служители в Министерството на отбраната и секретната секция на Народното събрание. Осветени бяха и техни активни връзки с Руското посолство.

Вероятно добрата работа на дипломата Макаров е оценена подобаващо от Кремъл, сигурно е получил и руско отличие. Но можеше ли да бъде пропуснат българският орден? Въпросът не е риторичен, нито може да бъде оправдан с неписаните закони на дипломацията. В крайна сметка опира до честата и достойнството ни като свободна демокрация, член на ЕС и НАТО. Жалко е, ако „Мадарски конник“ ще краси ревера на Макаров само заради дипломатическо лицемерие. Но е страшно, ако наистина държавният ни глава смята, че този човек има приноса в укрепването и развитието на двустранните отношения.