България мечтае за първите системи за противовъздушна отбрана, а Израел и САЩ вече разработват Arrow-4

Снимка: IAI

Снимка: IAI

В началото на октомври тази година България се нареди за първи път сред държави, които категорично декларираха намерение за съвместна доставка на системи за противовъздушна отбрана. Това са Финландия и 14  членки на НАТО - Белгия,  България, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Словакия, Словения, Румъния и Великобритания.

Всички те вече са част от "Европейска инициатива за небесен щит", която е разработена от Германия. Тя има за цел да създаде европейска система за противовъздушна и противоракетна отбрана чрез съвместно придобиване на оборудване за противовъздушна отбрана и ракети от европейските страни.
Военни експерти са категорични, че инициативата ще укрепи интегрираната въздушна и противоракетна отбрана на НАТО, а в това число и на България, която е сред най-уязвимите.

Става дума за ПВО системи от типа

"Arrow 3" и "Пейтриът",

които да бъдат доставени на страните подписали инициативата.
От 2017 година системата Arrow е основен сегмент от противоракетна отбрана на Израел. И докато България тепърва се надява да стане част от този щит, САЩ и Израел обявиха, че започват разработването на свръх осъвършенстватата система Arrow-4. Израелската организация за противоракетна отбрана (IMDO), която е част от Дирекцията за отбранителни изследвания и развитие (MAFAT) към Министерството на отбраната, и американската Агенция за противоракетна отбрана (MDA) вече работят по проекта, съобщи alfacommunications.net. Новата система ще бъде следващото поколение ендо-екзоатмосферен прехващач от групата на оръжейната система Arrow, която в момента се състои от прехващачите Arrow-2 и Arrow-3.

Arrow-4 ще бъде модерна, иновативна ракета-прехващач с подобрени способности. Тя ще отговори на широк спектър от променящи се заплахи в региона и ще замени прехващачите Arrow-2 през следващите десетилетия. Проектът се ръководи от IMDO и от MDA, като израелската държавна компания Israel Aerospace Industries (IAI) е основният изпълнител по проекта за разработване и производство на системата и нейните прехващачи.

Министърът на отбраната на Израел Бени Ганц заяви: “С развитието на жизненоважни нападателни способности, отбранителните ни сили работят непрекъснато и за защита на небето на Израел срещу балистични заплахи чрез развитието на многопластовата противоракетна отбрана. Разработката на Arrow-4 заедно с нашите американски партньори ще доведе до технологичен и оперативен скок напред, като ни подготви за бъдещото бойно поле и за непрекъснато възникващите заплахи в Близкия изток и извън него. Поздравявам Израелската организация за противоракетна отбрана, която отбелязва своята 30-та годишнина, както и американската Агенция за противоракетна отбрана и Israel Aerospace Industries, благодарение на които можем да защитим небето на Израел”.

Директорът на американската Агенция за противовъздушна отбрана вицеадмирал Джон Хил коментира: „Arrow-4 е програма за сътрудничество между MDA и IMDO, която показва ангажираността на САЩ за подпомагане на израелското правителство при усъвършенстването на способностите на националната противоракетна отбрана, за да защитава Израел от възникващи заплахи“.

Ръководителят на Израелската организация за противоракетна отбрана Моше Пател, заяви: „Започваме разработването на системата Arrow-4 в символичен момент – 30 години след войната в Персийския залив, която доведе до създаването на IMDO и съвместната програма за ПРО с нашите американски партньори. През последните три десетилетия разработихме една от най-модерните системи за противоракетна отбрана в света, изградена от 4 слоя с доказани способности. Тези способности непрекъснато се подобряват, за да отговорят на възникващи заплахи. Arrow-4 ще има безпрецедентни способности за прехващане, гарантиращи сигурността на Израел”.

Генералният мениджър на IAI/MLM подразделение, Якоб Галифат, допълни:  „Оръжейната система Arrow, която бе една от първите в света за прехващане на балистични ракети, ще бъде модернизирана със значителна способност, произведена от IAI под формата на прехващача Arrow-4. Прехващачът ще бъде най-усъвършенстваният от този вид в света и ще осигури нов слой отбрана на Израел и гражданите на страната”.

Системата Arrow е основен елемент от многопластовата система за противоракетна отбрана на Израел. Тя включва усъвършенствани радарни системи, разработени и произведени от Elta, дъщерно дружество на IAI. Тя включва  също BMC система, разработена от Elbit Systems, и Launch Array, включваща прехващачи, произведени от MLM (дъщерно дружество на IAI). Arrow-2 е в експлоатация от 2000 г., като осигурява ендо-екзоатмосферна защита. Eкзоатмосферна система за противоракетна отбрана Arrow-3 беше доставена за оперативна употреба през 2017 г. Тя служи като горен слой на многопластовата система за противоракетна отбрана на Израел. В последните няколко години и двата прехващача бяха модернизирани и показаха отлични способности по време на успешни тестове, проведени в Израел и в Аляска (САЩ).