Чичото на кандидата за кмет на София Терзиев награждаван за Възродителния процес

Павел Терзиев, чичо на кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев за кмет на София е награждаван за заслуги за утвърждаването на Възродителния процес и разкриването на терористично диверсионните действия, извършени от български турци. Това става ясно от заповед на министъра на вътрешните работи, издадена в навечерието на 9-ти септември 1988 година. Документът, с който Faktor.bg разполага, е с гриф „Строго секретно“, но е декласифициран и разсекретен от Комисията по досиетата.

Служителят от Шесто управление на ДС е награден с медал „За заслуги за сигурността и обществения ред“. Терзиев получава и значката „Отличник на МВР“ и паричен стимул.
Заповедта е подписана лично от зам. министъра Григор Шопов, а основният аргумент за наградата е, че Терзиев е взел дейно участие по разкриването и задържането на авторите на така наречените терористични актове през 1984, 1985 и опита за атентат през 1986 година. Реално става дума за съпротива на български турци и мюсюлмани заради насилствената смяна на имената и забраната на религиозните права и свободи, наложени от режима на Тодор Живков.

В годините на демокрация стана ясно, че зад някои от провокациите е стояла самата ДС, а целта е била да се легендират пред българските граждани провеждането на Възродителния процес и наложените репресии.

Тази чувствителна тема и не случилото се възмездие и справедливо наказание на възродителите продължават да измъчват турците и мюсюлманите. На кметските избори в столицата те обикновено подкрепят десния или центристки кандидат, но сега едва ли с възторг ще приемат номинацията на Васил Терзиев.

plamen_terziev.jpg

plamen_terziev1.jpg