Чудо: "Социалдемократи", без нито един депутат в парламента, прибират 90% от субсидията на "Продължаваме промяната"

Петков и Василев останаха без нито лев държавна субсидия

Петков и Василев останаха без нито лев държавна субсидия

Политическо движение "Социалдемократи", което няма нито един депутат в настоящия парламент, прибират 90% от субсидията на победителя на изборите "Продължаваме промяната". Шокиращата информация стана факт от репортаж на NOVANEWS. Според информация на Министерството на правосъдието за периода 14 ноември – 31 декември 2021 година „Продължаваме промяната“ са получили 708 212 лева депутатска субсидия. Но формацията не е политическа партия, а се представлява от мандатоносители в лицето на три политически партии – ВОЛТ, "Средна европейска класа" и Политическо движение "Социалдемократи".

Движението "Социалдемократи", основано през 2000 година от Николай Камов, стана изненадващо част от проекта на Кирил Петков и Асен Василев буквално преди самите избори, без да са ясни мотивите защо двамата харвардци, които се представят като десни, са избрали много лява патерица.

За първия период ВОЛТ е получила – 35 411 лв., "Средна европейска класа" – 35 411 лева, тоест по 5%, а Политическо движение "Социалдемократи" – 637 390 – 90%. За същия период ГЕРБ, които са втора политическа сила и имат 58 депутата, са получили 606 233 лв. , за разлика от партията, която не е спечелила нито един мандат.

elena_noneva.jpg

Лидерът на "Социалдемократи"

Елена Нонева, която се води към настоящия момент лидер на «Социалдемократи», обясни неубедително, че били подписали такова споразумение трите партии от "Продължаваме промяната". Те нямали ангажимент да дават пари на други политически субекти и съгласно закона щели да ги харчат само за свои цели. Като аргумент да получават 90% от субсидията Нонева изтъкна големия политически опит, който имала тяхната формация. Реално "Социалдемократи" остана маргинална лява формация, която според Уикипедия е имала в историята си само един народен представител в коалиция с БСП през 2007 година, а като участници в общински избори имат избрани в цялата страна 87 съветника и нито един самостоятелен кмет. Състезавали са се и на европейски избори, но нямат спечелено място в Европейския парламент.

Ако разпределението на държавната субсидия във формацията на Кирил Петков е реално такова, то възниква основателният въпрос - как "Продължаваме промяната" ще изграждат структури в страната и ще развиват политически живот без нито една стотинка, отказвайки се в полза на бутафорна партия, която няма видимо място в родната политика. Остава и тежкото съмнение, че най-вероятно става дума за задкулисни договорки. Възможно ли е "Социалдемократи" да играят ролята на тайната касичка на "Продължаваме промяната"? При подобни неясни схеми остава усещането за корупция, а то противоречи на заявката на Петков и Василев за нулева корупция.