COVID-19 уби легендарен разведчик, разкрил, че международният тероризъм е рожба на СССР

Пачепа, за чиято глава Чаушеску обяви награда от 1 млн. долара почина на 92 години в САЩ

Ген. Пачепа

Ген. Пачепа

By Mike Eckel и Eugen Tomiuc, Свободна Европа

92-годишният Йон Михай Пачепа, висш румънски разузнавач, който бе обявен за най-високопоставеният дезертьор от съветския блок, след като избяга от Румъния и потърси убежище в САЩ, е починал, след като е бил хоспитализиран с COVID-19.
Роналд Ричлак, който съвместно с Пачепа издават книга за дезинформация през съветската ера от 2013 г., казва за RFE / RL, че Пасепа е починал на 14 февруари в болница, намираща се на неизвестно място в САЩ.
За неговата смърт е разбрал от съобщение на съпругата на Пачепа, публикувано на 14 февруари, с когото бил разговарял предишния ден, преди състоянието му рязко да се влоши. 

Официална информация за смъртта на Пачепа все още не е излязла

Пачепа става част от Агенцията за разузнаване и сигурност през 1951 година, където бързо се издига. По времето, когато той дезертира през 1978 година, Пачепа бил високопоставен генерал в жестоката тайна румънска полиция „Сикуритате”. Също така е и бил и съветник на диктатора Николае Чаушеску и е заемал и други високи постове в правителството. 
След като получава политическо убежище от президента Джими Картър, Пачепа живее под чужда самоличност и покровителството на американското правителство, като два пъти промяна името и самоличността си, след като е бил компрометиран. Чаушеску обявява награда от 1 мил. долара за информация, която би помогнала за неговото залавяне или ликвидирането му. 
През 1987 г. Пачепа публикува мемоари, под заглавие „Red Horizons: Chronicles Of A Communist Spy Chief „ („Червени хоризонти: Хроника на един комунистически топ агент), която е била преведена на румънски и контрабанда внесена в родината му.
През следващите години книгата му влиза в програмата на румънската секция на Радио „Свободна Европа“, предизвиквайки огромен интерес в Румъния. 
През декември 1989 г., когато Румъния е обхваната от бурен мащабен протест, Чаушеску е арестуван и съден от военен трибунал. Съобщава се, че части от мемоарите на Печепа са били четени по време на процеса, който завършва с екзекуция на Чаушеску и съпругата му
„Както и да го погледнем, както и да го оценим, неговата книга „Червените хоризонти“ допринесе за

 разобличаването на„ Голямата лъжа “

 След скъсване с диктатурата, на която е служил, той се превърна в непримирим противник на комунизма “, пише Владимир Тисманеану, професор по политически науки в Университета в Мериленд, в становище, публикувано от румънската служба на RFE / RL.
През 2009 г. Пачеса публикува книга с изповеди – „Лице в лице“, в която са събрани серия от интервюта на румънската журналистка Луциа Лонгин.
През 2013 г. Пачепа и Рихлак си сътрудничат по книга, наречена „Дезинформация“, в която Пачепа подробно описва как са работили съветското КГБ и съюзническите разузнавателни служби, за да сеят дезинформация и да се тиражират фалшиви новини в западните медии.
В книгата, по-голямата част от която е написана от първо лице, единствено число, Пачепа казва, че Съветският съюз е организирал антиамериканска и антиизраелска пропагандна кампания в Близкия Изток от четири десетилетия – и ефектът от тези усилия продължават да 

отекват в лицето на ислямския тероризъм

„Преди да напусна Румъния завинаги през 1978 г., (румънската външна разузнавателна служба) бяха изпратени за влияние около 500 такива агенти под прикритие в различни ислямски страни. Повечето от тях бяха религиозни служители, инженери, лекари, учители и инструктори по изкуства," разказва Пачепа в интервю за RFE / RL след публикуването на книгата.
Пачепа припомня, че са му били дадени за разучаване съветски ръководства с инструкции  и как тези наръчници са били използвани в самото начало на дезинформационните кампании, които датират в Русия още от  царско време.
„Царисткият антисемитизъм предизвика погромите. Наци-антисемитизмът породи Холокоста. Съветският антисемитизъм роди днешния международен тероризъм“, изтъква Чапета пред RFE/RL.
Година след като дезертира, Пачепа, благочестив римокатолик, обяснява, че една от причините да избяга от Румъния и забегне на Запад е Чаушеску, който му заповядал да убие шефовете на румънската секция на Радио „Свободна Европа“.
Бракът на Пачета в Румъния приключва с неговато бягство зад граница. Той оцелява благодарение на втората си съпруга и пораснала дъщеря.

Предлага ме ви едно от последните интервюта на Пачепа, преведено от Faktor.bg

Генерал Йон Пачепа за връзките на КГБ с близкоизточните терористи, как съветските спецслужби създават и финансират терористичните организации в Близкия Изток, в частност в Сирия пред радио „Свобода“

– Може ли да бъде проследена връзката между групировките на ислямските терористи, подпомагани навремето то КГБ, и сегашната криза в Близкия?

– Разбира се. Сегашният международен тероризъм беше заченат на Лубянка след шестдневната война. Тогава Израел унизи двата най-важни съюзника на СССР в Близкия Изток. В онези години тези две държави се подчиняваха на съветниците от съветското ръководство и разузнаването. В днешно време Кремъл се обръща към цялата разузнавателна общност от бившия съветски блок, за да окже тайна подкрепа на огромната правителствена програма за възстановяване на съветския престиж.

– Защо, според Вас, Путин реши да започне военната операция в Сирия?

– Хафез Асад беше съветска марионетка. В онези години Сирия беше упралявана от съветските съветници. След смъртта на Асад 2000 година, неговият син Башар зае мястото на баща си след безалтернативни избори по съветски модел. "Изборът" на Асад се случи само няколко месеца след като Путин беше внедрен в Кремъл в резултат на дворцов преврат проведен от КГБ/ФСБ. Скоро след това Башар Асад стана кремълска марионетка. В замяна на това той полумава военната помощ на Москва.

По време на войната от 2006 годива между Израел и "Хизбола" терористите използваха автомати Калашников, установки за залпов огън, произведени с руска помощ ракети "Фаджр-1" и "Фаджр-3", самоходни противотанкови ракетни комплекси AT-5 и "Корнет" руско производство. Остарелите видове руско оръжие са много предпочитани от терористите в целия свят и "лошите момчета" прекрасно знаят от къде да ги намерят. Сандъците с оръжия, изоставени от "Хизбола" имаха маркивока: "Поръчител: Министерство на отбраната на Сирия, доставчик: Тулски комбинат по приборосторене".

–Трябва ли Западът да си сътрудничи с Русия?

– За да победиш най-големия си враг, може да сключиш съюз и с дявола.Терористичните атаки в Париж и свалянето на руския самолет над Египет, които се случиха само за две седмици, може и да създадат нов съюз в духа на Втората световна война.

Според германския журналист Юрген Тоденхофер, който успешно се внедри в ИД, тази терористична групировка има намерение да се сдобие с ядрено оръжие и да проведе "най-великата религиозна чистка в историята"...