Daily Mail: КГБ e започнало да разработва "младия и тщеславен" Тръмп още преди 40 години

Нова книга проследява тайните връзки на бившия американски президент с комунистическите служби на СССР

"КГБ е започнало да разработва Доналд Тръмп като "ценен руски актив" още преди 40 години, което прераснало в продължили десетилетия на "взаимноизгодни отношения" както за Русия, така и за Тръмп", твърди новата книга на Крейг Унгър "Американски компромат: как КГБ разработвал Доналд Тръмп и други истории за секс, алчност, власт и предателство" (American Kompromat, How the KGB Cultivated Donald Trump, and Related Tales of Sex, Greed, Power and Treachery). Тя е току що издадена във Великобритания.
В нея авторът твърди, че "Тръмп многократно е 

спасяван от банкрут с руски пари,

изпрани през негова недвижима собственост през 80-те и 90-те години.

"С руски пари са платени и сградите, носещи името "Тръмп", пише Daily Mail.

"Поканата да бъде посетена Русия от страна на високопоставен представител на КГБ през 1987 година, под предлог, че се прави проучвателно пътуване за строителство на хотел "Тръмп" в Москва, всъщност е била "дълбока разработка" от страна на тайните служби, което помогнало за установяването на секретни канали за връзка. Когато Тръмп става президент идва време да се плащат сметките и Доналд даде на Путин, всичко, което той поиска", пише авторът.

Крейг Унгър е журналист, автор на шест книги, включително на бестселърите на The New York Times "Домът на Буш, Домът на Сауд" и "Домът на Тръмп, Домът на Путин".

"Въпросът дали Тръмп наистина е бил "ценен актив" за Русия е най-важният въпрос, който може да бъде поставен”, пише авторът след множество интервюта с високопоставени източници от американските разузнавателни служби, администрацията, представители на СССР, избягали от страната, бивши агенти на ЦРУ,  от контраразузнаването на ФБР, юристи, хора от бизнес средите.

"Това е история за мръсните тайни и за най-влиятелните хора в страната", твърди авторът.

Според неговата информация, връзката на Тръмп с Русия започва през 1976 година, когато решава да прехвърли строителните си проекти от Куинс в Манхатън. 

"Той плаща само 1 долара за покупката на стария хотел  Commodore до централната гара на Ню Йорк на 42-ра улица и Парк-авеню. Превръщането на това разлагащо се чудовище в Grand Hyatt New York дава 

ключ за първата среща на Тръмп с руснаците, 

когато той се запътва към центъра на града в магазина Joy-Lud Electronics, за да купи стотици телевизори за своя нов хотел", пише журналистът.

"Съсобственикът на магазина: Семьон "Сам" Кислин е украински евреин, емигрирал в Манхатън от Одеса през 1972 година.

Кислин бил съсобственик на магазина с табелка на вратата "Говорим руски" заедно с друг емигрант: Тамир Сапиро. Двамата продавали електронно оборудване на съветските дипломати, служители на КГБ и членове на Политбюро, които се връщали в Съветския съюз, затова стоката им била адаптирана към PAL, технически стандарт, използван в Русия.

Joy-Lud било единственото място, където можело да се купи електронно оборудване и потребителски стоки, които да бъдат изнесени в СССР.

Тръмп купил телевизорите на кредит и върнал парите на Семьон Кислин след 30 дни.

Авторът задава въпроса, защо на Grand Hyatt са му били необходими телевизори с двойна система, позволяваща да приема предавания от Съветския съюз, но отговорът с времето "се загубил".

В Одеса Семьон Кислин управлявал магазин за пресни продукти, които били доставяни от черния пазар. 

Бившият офицер от КГБ Юрий Швец съобщил на автора на книгата, че сделката между Семьон и КГБ била следната: за да емигрира от СССР той трябвало

 да подпише задължение да работи с КГБ

"Магазинът на Кислин, получил одобрение от КГБ и бил използван от КГБ за иницииране на взаимодействие с потенциални "активи", обяснил той.

"Така че Тръмп се е намирал под незаспиващото око на КГБ, но това започнало години по-рано, когато "младият, тщеславен, самовлюбен и безжалостно амбициозен строител продал на руската мафия домове за милиони, която изпирала така пари и купувала чрез подставени компании. 

Продажбата на тези жилища прави Тръмп отново богат след като казиното му в "Атлантик сити" банкрутира и той губи милиарди.

"Наблюдението на Тръмп е започнало през  1977 година, когато се жени за Иванка Зелничкова, гражданка на Чехия. Още тогава той започва да говори за това, че един ден ще стане президент на САЩ.

Вероятно, КГБ започва наблюдението именно защото той е 

"тщеславен, самовлюбен, много възприемчив към ласкателства и алчен"

"Дълбоко неуверен в себе си в интелектуален план, силно внушаем, извънредно възприемчив на ласкателства, Тръмп се стреми да получи реално интелектуално признание и КГБ е било повече от щастливо да му угоди", пише авторът.

"Години по-късно Семьон Кислин твърди, че няма никакви връзки с мафията, но остава редом с Тръмп и дори дарява над 40 млн долара за кампанията на адвоката на Тръмп Руди Джулиани за кмет на Ню Йорк през 1993-та и 1997 година". 

Отделно Унгър пише за познанството на Тръмп с Джефри Ъпстейн, милионерът, който живеел в съседство с имението на Тръмп в Мар-а-лаго. В дома на Ъпстейн винаги имало много жени и млади момичета, десетки от тях непълнолетни тинейджърки, които Ъпстейн "подарявал като сувенири" на най-влиятелните мъже в света на организираните от него партита.

"През цялото време, обаче, Ъпстейн тайно ги е записвал и така получавал компромати и лостове за въздействие срещу тях", твърди авторът.

"Част от непълнолетните момичета били изпращани от Русия и Украйна. Руски модели и участнички в конкурси за красота пристигали с частния самолет на Ъпстейн и използвани за сексуални цели", се казва в книгата.

"По предложение на Ъпстийн в Мар-а-Лаго за участие в конкурс за правото да се появят на страниците на луксозен календар били докарани 28 млади жени и единствените гости-мъже били Тръмп и Ъпстейн. Името на Тръмп беше открито по-късно в "черното тефтерче" на Ъпстийн с 16 имена", цитира Daily Mail книгата.

Ъпстейн твърди, че именно той е запознал Мелания с Тръмп.

След като двамата се скарват, Ъпстейн показва на всички снимките на Тръмп с голи момичета в неговото имение, както и снимка, на която Тръмп е с изцапани на "специфично място" панталони.