Как Кремъл използва коронавирусната епидемия, за да срине процеса на превъоръжаване на българската армия

Стратегията на Moсква се състои в това максимално да ослаби ЕС и НАТО,  използвайки кризата, предизвикана от пандемията

Игор Федик, Център за изследване на армията, конверсията и  разоръжаването (ЦИАКР)

Коронавирусната епидемия, която, от една страна, действително стопира живота на планетата, от друга, създаде благоприятни условия за Кремъл да засили хибридната агресия срещу Запада. Приоритетните цели за такава агресия преди всичко са страните с достатъчно силни проруски елементи, като например  България, където на фона и под  претекст за борба с Covid-19 проруските елементи се опитват да сринат  процеса на превъоръжаване на въоръжените сили на страната .
Към момента българската армия остава едно от най-проблемните звена в защита на източния фланг на НАТО, поради дългосрочното си ограничено финансиране, остарели ОВТ и липса на кадри. През последните тридесет години в българската армия не е имало дори  някаква съществена  модернизация или превъоръжаване. Въпреки това, днес тя има реална възможност да започне  тези важни процеси. Във въоръжените сили са стартирани редица амбициозни проекти, които би трябвало да повишат отбранителната способност на страната. Това са приоритетни проекти за българските въоръжени сили, като закупуването на 150 наземни бронирани бойни машини, 8 самолета F-16 Bock 70 за ВВС и 2 многофункционални патрулни кораба за ВМС.
Що се касае до самолетите, миналата година беше сключено споразумение за доставката им , а след това  България преведе за тях на САЩ около 1,25 милиарда долара. Тази година Министерството на отбраната на България планира да завърши подписване на договорите за покупка  на нови BBM и военни кораби на обща стойност около 1,25 милиарда евро. Важен елемент от тези споразумения за българската страна е възможността за разсрочване на плащанията до осем години.
Подобно развитие на събитията  е голям 

дразнител  за Кремъл,

 който все още запазва силни позиции в страната и чрез корупционните си практики се опитва да попречи на българската отбрана да преодолее кризата, за която той е работил неуморно години наред. Кремъл използва разпространението на коронавирусната епидемия, за да активизира дейността на проруски елементи в България, насочени към сриване на такъв належащ и жизненоважен процес за  българската армия като превъоръжаване. 
Така през първата половина на месеца проруските сили на различни нива - в парламента, експертните общности, медиите - започнаха да популяризират идеята за спиране (а в някои случаи и за отмяна) на важни проекти за преоборудване на българската армия и насочване на освободените от тях средства за борба с последствията от епидемията  с Covid-19 и в подкрепа на българската икономика.
Опозиционна на настоящото правителство и най-голямата проруска политическа сила - Българската социалистическа партия, предложи план за борба с епидемията и неутрализиране на последиците от икономическата криза, причинена от нея, един от които е 

замразяването на проекти

 за закупуване на BBM и патрулни кораби.
Друга открито проруска партия, «Воля», която е партньор на проправителствената «Единна Русия»  в България, заема същата позиция като БСП.  Например,  на 13 април «Воля» внесе в българския парламент проект за решение за въвеждане на мораториум върху приключване на споменатите по-горе два отбранителни проекта. Партията е убедена, че над 1 милиард евро военна техника е лукс, който държавата не може да си позволи днес и следователно мораториум върху две отбранителни покупки за въоръжените сили е повече от спешен.
Трябва да се отбележи, че това  не е първо подобно предложение от „Воля“. Тази проруска сила беше единствената в парламента, която от самото начало се противопостави на одобряването на решенията по приоритетни за българската армия проекти за превъоръжаване. Нещо повече, «Воля» настоява за прекратяване на споразумението със САЩ за самолетите F-16 Block 70 и връщане в бюджета от страна на САЩ на парите, изплатени на американската страна. В частност, партийният лидер Веселин Марешки каза в тази връзка: „Става все по-ясно колко правилна е нашата позиция, че не трябва да бързаме да купуваме самолети и да продължим да извършваме други подобни разходи за отбрана. Призоваваме правителството и парламентарното мнозинство да анулират това споразумение и да върнат парите на българските данъкоплатци. "
Подобна  на горе упоменатите  политически сили  позиция заемат и се опитват да налагат и представители на проруските експертни среди в България. Разпространява се мнението, че в настоящата трудна ситуация, причинена от коронавируса, властите на най-бедната държава в ЕС трябва да замрази проектите за превъоръжаване на армията и преди всичко - придобиването на ББМ и патрулни кораби , а средствата от тях да се насочат  за спасяване на България от епидемията,  а не от някакви измислени  асиметрични заплахи. При това се извършват манипулации  с  информацията за цената на горе споменатите проекти  и с т ова, че тези средства биха могли да бъдат изразходвани за апаратите за изкуствена вентилация на белите дробове.  „Колко апарати за белодробни вентилация  могат да бъдат закупени със средствата от програмите на Каракачанов (министърът на отбраната на България - Ред.)? Напълно се доверявам на официалния сайт на Пентагона, където се говори , че ще получим самолетите ни  след 31 януари 2027 г. За тези, които се нуждаят от вентилация на белите дробове, тази информация вероятно ще бъде полезна -", заяви бившият български дипломат и депутат Велизар Енчев, който днес  работи за телевизионния канал на БСП.
От друга страна, проруските експерти продължават да  критикуват  споразумението със САЩ относно закупуване на самолети F-16. Напредва идеята, че закупувайки тези самолети, българската армия става напълно зависима от САЩ по отношение на доставката на компоненти и ремонта им. Освен това Съединените щати се наричат ненадежден партньор, тъй като изземването от САЩ на предназначената за  Германия партида  респиратори (в началото на април)  е доказателство за това, че подобна ситуация може да възникне и с боеприпаси и компоненти за закупените от САЩ самолети.
Относно реакцията на българското Министерство на отбраната към подобни действия на проруски сили, нейният ръководител Красимир Каракачанов (лидер на партия ВМРО, която е партньор на ГЕРБ в правителствената коалиция) заяви, че не е готов да приеме спирането или замразяването на два големи проекта за превъоръжаване на въоръжените сили  и настоява на  изпълнението им съгласно плановете.  От своя страна българският генерален щаб заяви, че въпреки сложната икономическа ситуация, причинена от коронавирусната епидемия, проектите за закупуване на BBM и патрулни кораби остават 

приоритет за въоръжените сили на страната

Привържениците на гореспоменатите отбранителни проекти бяха активно подкрепяни от привържениците на по-дълбоката евроатлантическа интеграция на страната. Така, известна с активната си пронатовска и антируска позиция гражданска организация «Атлантическия съвет на България», призова министъра на отбраната  Каракачанов и правителството да не се отказват от модернизацията на българската армия.
«Във времена на криза се проявява истинско държавно мислене. Умните народи „потушават пожара», без да забравят, че след него те ще срещнат неизменни и, уви, по-сериозни предизвикателства и заплахи, срещу които въоръжените сили остават единственният гарант.
Всичко останало е или популизъм в интерес на другите, или откровено политическо късогледство ... Нещо повече, ние виждаме, че хибридните атаки от страна на Русия продължават. Сега 

стратегията на Moсква се състои в това максимално да ослаби ЕС и НАТО,

 използвайки кризата, предизвикана от пандемията. Във времена, когато сме атакувани както от пандемията, така и от  хибридна агресия на Кремъл, последното, което трябва да подложим на съмнение,  е укрепване на собствената ни  система за безопасност»,-  отбелязват от организацията.
Както се вижда, Кремъл продължава да предприема мерки за подкопаване на отбранителните  способности на България, използвайки коронавирусната епидемия и проруските елементи в страната. Единственото препятствие на пътя на Кремъл за постигане на целите му за сега остава  членството на България в НАТО и ЕС, както и доста активна позиция на министъра на отбраната, която трябва да се разглежда не само като отговор на проруските сили, но и като предупреждение към правителствените коалиционни партньори, към управляващата ГЕРБ, от която до голяма степен зависи перспективата за отпускане на средства за големи проекти за превъоръжаване, които са важни за въоръжените сили. Към момента ГЕРБ все още не  разглеждат възможността да приемат предложения от проруски сили, но тази позиция на партията, в случай на влошаваща се икономическа ситуация в страната, не е изключено, че може да се промени. Единственият проект, за който българската армия може да бъде сравнително спокойна, е покупка на самолетите  F-16, тъй като средствата са вече преведени на американската страна.