Кумът на Путин – украинският олигарх Медвечук с имоти в България за 19 милиона евро

Алиса Юрченко

Виктор Медвечук е украински олигарх, приближен на Путин и негов кум, определян от много като „сивият кардинал“ по време на президентството на Леонид Кучма. След като в продължение на 15 години той ту изпада в сенките, ту се връща в украинската политика, през 2017 година получи поредния си ренесанс като овладя позицията на ексклузивен преговарящ с Кремъл в усложнените отношения между Киев и Москва след руската въоръжена агресия в Украйна. През 2019 година той беше избран за депутат във Върховната Рада на Украйна от своята проруска партия „Опозиционна платформа – за живот“. Това съобщава informnapalm.org, позовавайки се на разследването на Bihus.Info. То е концентрирано върху недвижима собственост по българското Черноморие на семейството на Медвечук на стойност близо

20 милиона евро

Пет български фирми, собственост на семейството на украинския олигарх Виктор Медведчук, приближен и кум на Путин, притежават земя по българското Черноморие, съобщава Bihus.Info, позовавайки се на извлечения от българските регистри.
Парцелите са разположени на черноморския бряг, в общините Несебър, Поморие и Царево – популярни курортни региони в Бургаска област на България. Част от земята е с предназначение за строителство на вили и курортни и развлекателни сгради, друга част е със статут на земеделска демя.

Почти 23 хектара земя по българското крайбрежие са купени от фирми от орбитата на Медвечук през 2007 година – две години след като напуща влиятелната позиция на началник на Администрацията на президента на Леонид Кучма. По това време Медведчук е член на Висшия съвет на правосъдието, важен орган в украинската съдебна система, койтоима силно влияние върху кариерата на съдиите.

medvechuk1.jpg

Парцели, собственост на семейството на Медведчук в общ. Поморие, с. Ахелой

medvechuk2.jpg

Парцел, собственост на семейството на Медведчук  в общ. Царево, с. Лозенец

За закупуване на задграничните недвижими имоти в България са създадени пет фирми. Общият им капитал е около 37 милиона лева, тоест почти 19 милиона евро.

Българските фирми са със сложна структура на собственост, която през Кипър води до Украйна.

Като краен собственик на фирмите в българския търговски регистър сега е посочена

съпругата на Медведчук – телевизионната водеща Оксана Марченко

През 2018 г. Медведчук призна, че е принуден да прехвърли бизнеса си на името на Марченко заради санкциите на САЩ, наложени му през 2014 г.

Компаниите, свързани с Марченко в България са „Пърфект ланд пропъртис“ ЕООД, „Анаптиксис дивелопмънт“ ЕООД, „Ескафеас констракшънс“ ЕООД, „Хр.Атанасиу Канстръкшънс енд Дивелопмънтс“ ЕООД и „Политими Ги пропъртис“ ЕООД. Основният предмет на дейност на всички тези фирми е строителство, продажба и отдаване под наем на недвижими имоти.

medvechuk3.jpg

Скрийншот от справка от българския Търговски регистър

Информацията, че семейството на Медвечук контролира тези фирми стана известно през 2020 година, след като той беше избран за народен депутат през 2019 г., и задължен да подаде електронна декларация за собственост.

Нетдавна Bihus.Info информира, че семейство Медведчук притежава една от най-скъпите яхти в света Royal Romance за 200 милиона долара чрез офшорната си компания Fregata Marine Ltd (Маршалови острови). По-рано Сергей Лещенко, позовавайки се на собствени източници, съобщи, че

тази яхта е построена за Медведчук през 2015 г.

Самата яхта, както и недвижимата собственост по българското крайбрежие, не са включени в декларацията на Медведчук.

Наскоро програмата „Схеми“ също публикува в свое разследване, че семейството на кума на Путин притежава дял в украинските телевизионни канали 1+1, 2+2 и TET, където основен собственик е олигархът Игор Коломойски. Адвокатът на Медведчук поясни, че през 2012-2016 г. Медведчук е притежавал акции в каналите, а от 2016 г. те са прехвърлени на съпругата му Марченко. Стана известно също, че Медведчук е съдружник на Коломойски в три украински регионални енергийни компании, два металургични заводи и редица други фирми.