New York Times: 122 милиметрови артилерийски снаряди върнаха към живот замиращите Костенец и Сопот

Западът намира съветско оръжие за Украйна с помощта на производители от затънтените кътчета на Източна Европа

Томас Гибънс-Неф, The New York Times

Работата е лесна, опасна и скоро ще бъде достъпна за желаещите: да се напълни 122 милиметров артилерийски снаряд съветски образец с взрив, който ще го превърне в смъртоносен снаряд.
За жителите на Костенец, умиращо планинско градче в Западна България, това е дългоочаквана възможност, независимо от смъртоносния риск. Това означава, че в завода за боеприпаси „Терем“ ще се появят повече работни места.
Заводът е прекратил производството на 122-милиметрови снаряди през 1988 година, когато завършва Студената война. Но скоро поточните линии отново ще заработят. Нахлуването на Русия в Украйна превърна оръжието и боеприпасите от съветско време в критично важна стока, доколкото западните страни се стремят да доставят на Украйна боеприпасите, необходими да бъде предотвратено нападение от Москва.
И ето, че 35 години след като от „Терем“ заминават последните 122-милиметрови снаряди, през януари 2023 предприятието възобнови производството си.
Малките български градове, с тяхното многобройно проруски настроено население може да изглеждат слабовероятни опорни пунктове на военните усилия на Украйна. Но година след началото на войната, независимо от притока на съвременно западно оръжие, украинските военни както и преди разчитат основно на

 оръжие, стрелящо с боеприпаси по съветски стандарт

 САЩ и съюзниците им от НАТО не произвеждат тези боеприпаси, а тези немного държави извън пределите на Русия, които произвеждат, основно продължават да са в съветската орбита.
Това принуждава западните страни да търсят алтернативни източници, инвестирайки милиони долари в заобиколни пътища, които пазят транзакциите в тайна и избягват 

политическите последствия и възмездие от страна на Русия

 И това ги води в някои доста отдалечени райони на Източна Европа, такива като Костенец и малкия Сопот, където се намира още един държавен оръжеен завод.
През миналия месец представители на посолството на САЩ незабележимо присъстваха на церемония по прерязване на лентата на нова производствена линия в Костенец. 
С откриването на новите работи места, заводът може да стане един от най-големите работодатели в Костенец.
Състоянието на Сопот също се подобрява след нахлуването (на Русия в Украйна – бел. ред.). Тук се намира ВМЗ, оръжейна компания, в която работи по-голямата част от местното население, а миналия петък прозорците се тресяха от грохота на взривовете – най-вероятно, изпитания на новопроизведени боеприпаси.
„В града няма нито едно семейство, членовете на което да не са работили или работят в завода. В Сопот практически няма безработица, безработни са само тези, които не искат да работят“, казва кметът на града.
България има исторически тесни връзки с Москва, независимо, че е член на ЕС и НАТО. През миналото лято разобличенията, че България е доставяла оръжие на Украйна, независимо от силната опозиция, предизвикаха фурор в политиката на страната.
Според оценки на правителството от октомври, износът на оръжие от България през миналата година е надвишил

 3 милиарда долара,

 което е близо 5 пъти повече от износа през 2019 година.
Но това не е единствената страна, която дискретно участва във военните действия на Украйна. Люксембург доставя на Украйна оръжия, произведени в Чехия. Брокери, заредени с кеш от САЩ, обикалят фабриките в Босна и Херцеговина, Сърбия и Румъния в търсене на снаряди. Великобритания е сформирала секретна оперативна група за въоръжаване на Украйна, според документи, получени от The New York Times от официални лица, запознати с работата на оперативната група.
Важността на такива източници расте едновременно с невероятно бързото изразходване на боеприпаси от Украйна, които, както заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, „многократно превишават темповете на сегашното ни производство“, което създава допълнително натоварване на отбранителната промишленост.
В последните месеци Украйна ежедневно е произвеждала от 2000 до 4000 артилерийски снаряда, но са и нужни повече, за да си върне територията, окупирана от Русия. В някакъв момент през миналото лято Русия е изстрелвала до 50 хиляди снаряда дневно. Оттогава тази цифра е намалена, а 

Русия също страда от недостиг на боеприпаси

САЩ увеличават собственото си производство на артилерийски снаряди шест  пъти, за да запълни недостига. Но те произвеждат основно боеприпаси за гаубиците по стандартите на НАТО, които изпрати в Украйна.
Когато през миналата година започна нахлуването, Украйна и съюзниците и започнаха да купуват оръжие съветски образец навсякъде, където го намерят.
Според документи, с които разполага The Times, държавните украински компании са правили запитвания до посредници от САЩ  и други страни за танкове, хеликоптери, самолети и миномети.
Потенциалните доставчици се появиха от нишите на световната търговия с оръжие, за да задоволят търсенето. Според документите, през юни миналата година чешки търговец на оръжие е предложил на Украйна боеприпаси и дузина изтребители съветски модел, построени в периода от 1984 до 1990 година, за приблизително 185 милиона долара.
Както Великобритания, така и САЩ финансират сделки с трети страни и посредници в случаите, когато страните-производители на искат да бъдат публично идентифицирани като доставчици на оръжия за Украйна, твърдят запознати с тези сделки.
Секретната целева група, създадена от британското Министерство на отбраната е съсредоточена върху доставката на боеприпаси от съветски тип и тази задача се усложнява заедно с развитието на войната и изчерпването на запасите на големите доставчици.
През юни миналата година Великобритания сключи сделка за покупката на 40 хиляди артилерийски снаряда и реактивни снаряди, произведени от пакистански артилерийски заводи. Според условията на сделката Великобритания трябва да плати на румънски брокер за покупката на пакистанските оръжия, а в официалните документи се казва, че оръжието ще бъде предадено от Пакистан на Великобритания без да се споменава Украйна.
„Сделката обаче се провали, защото пакистанският доставчик не успя да достави боеприпасите“, казва Мариус Рошу, ръководител на отдела за експорт на румънския брокер Romtehnica.
Г-н Росу казва, че неговата компания не изпраща оръжия за Украйна, но допусна, че клиентите могат да купят оръжие от Romtehnica, а след това да го изпратят в Украйна.
Бюрократичните вратички и различните

 схеми дават възможност на българските чиновници за политическо прикритие, 

като същевременно подпомагат военните усилия на Украйна - въпреки че прикритието е зле завоалирано. 
Още от времето на Съветския съюз военната промишленост на България доставя оръжия на двете страни в ирано-иракската война и Либия, а след разпада на Съветския съюз снабдяваше въстаниците в Ангола и тамилските тигри в Шри Ланка.
Даже след влизането на България в ЕС и НАТО военната и промишленост продължи да произвежда боеприпаси от съветски калибър, което създаде нови възможности след като САЩ изпратиха войски в Афганистан и Ирак. Техните съюзници използваха оръжие от съветско време и САЩ купуваха боеприпаси в България, за да им ги доставя. 
След като в Сирия през 2011 година започна гражданска война там започна да се появяват български боеприпаси – вероятно като част от кампанията за въоръжаване на групите, сражаващи се със сирийския режим.
Това доведе България до разногласия с Русия, която подкрепя президента Башар Асад. Руски убийци през 2015 година отровиха български търговец на оръжие, а оттогава поредица 

необясними взривове редовно разтърсват българските оръжейни компании

Изборите помогнаха на България да се превърне в крупен доставчик за Украйна. През есента на 2021 година, когато Русия се готвеше за нахлуването, на власт дойде нова партия и Кирил Петков, премиерът с харвардско образование, реши, че е дошъл момента, когато България може да се отвърне от Русия и да се обърне на Запад.
„Ние искаме да бъдем на правилната страна на историята“, каза наскоро той.
Управляваща коалиция включваше историческия приятелска на Русия партия (БСП-бел. ред.), която отказваше да бъде доставяно оръжие за Украйна, затова те измислят заобиколен път, който би позволил на България официално да отрича, че въоръжава Украйна: правителството одобрява експорт в други страни от Евпропейския съюз, включително Полша. След това вече оръжието може да бъде изпратено в Украйна без участието на България.
Продажбите нарастват, а фабриките увеличават производството. По думите на Петков, скоро българските доставки достигнаха една трета от доставките на боеприпаси за Украйна.
Няколко месеца по-късно коалицията пада, но вече има достатъчен импулс за продължаване на износа, независимо, че и други политици в България критикуват решението да се помогне в борбата с Русия.

Превод: Faktor.bg