Готвят за шеф на Военна полиция полковник, отговорен за избягал от ареста руски шпионин и за самоубийство на офицер

Политическият елит безразличен към кадровите намерения на служебното правителство и президента Радев

Полковник Ивайло Сотиров, Военна полиция, Василий Сазанович, руски шпиони, Чешнигирово, самоубийството на лейтенант Тодор Манчев, Румен Радев, служебно правителство, бригаден генерал Борислав Сертов

Полковник Ивайло Сотиров, Военна полиция, Василий Сазанович, руски шпиони, Чешнигирово, самоубийството на лейтенант Тодор Манчев, Румен Радев, служебно правителство, бригаден генерал Борислав Сертов

До дни „Военна полиция“, която е под шапката на Министерство на отбраната, се очаква да има нов началник. Това ще е досегашният временно изпълняващ длъжността полковник Сотиров. Това научи Faktor.bg от свои източници в МО. Предложението е минало през Министерски съвет, очаква се президентът да издаде Указ. Целта е кадровата операция да стане факт по време на служебното правителство, командвано от Румен Радев.

Полковник Сотиров ще бъде произведен и в чин бригаден генерал, но шеметното му кариерно развитие е в пълен разрез с дейността на Военна полиция. Именно по времето на Сотиров като временно изпълняващ длъжността бяха регистрирани

два много тежки скандала

През месец март, при разкриването и залавянето на шпионската група, работила в полза на Русия, единият от арестуваните успя да избяга от ареста на Военна полиция, а след няколко часова полицейска акция на територията на цяла София той бе арестуван в близост до руското посолство. Става дума за Иван Иванов, обявен за резидент на Кремъл у нас. Гафът беше толкова скандален, че Главният прокурор Иван Гешев директно обяви пред медиите, че няма никакво доверие на Военна полиция, тя е пробита и отказа да ползва състава й при реализирането на операцията срещу руските шпиони. По-късно започна разследване, което трябваше да установи как шпионинът е избягал и кой му е помогнал, но вече четвърти месец инцидентът е заметен, а виновни няма или поне не са обявени официално пред обществото.

Преди месец друг гаф беляза работата на временния шеф Сотиров. Става дума дума за  скандала с американски военни, които по време на учение объркаха обекта и влезнаха в  частен склад в Чешнегириво. Военна полиция е имала задача да проведе контрол и охрана на учението. Но по неясни обстоятелства точно тя поема вината за объркването и нахлуването в частния имот, въпреки че службата няма отношение към организацията, съгласуване на действията и осигуряване на безопасността на участниците. Полковник Сотиров обаче решава веднага да накаже военните полицаи, които са били дежурни на терена, за да изпъкне пред служебния министър. Започва вътрешно разследване, а наказаните момчета са подложени на нечовешки натиск да поемат вината. Всеки ден са държани на разпит по цял ден, притискани са, мачкани са, заплашвани са, разказват техни близки. Така се стига до

неочаквана трагедия

Единият от набедените за виновен за компрометираното учение на американците – 31-годишният старши лейтенант Тодор Манчев, се самоубива по време на учение със служебния пистолет, след като не е издържал на психологическия натиск от ръководството.

Въпреки тези два тежки гафа, за по-малко от 6 месеца полковник Сотиров ще бъде назначен за титуляр във Военна полиция. А може би точно изпускането на руския шпионин и самоубилия се офицер са задкулисният стимул  и атестация за бляскавата му кариера.

Източници от МО коментират, че Сотиров всъщност години наред е бил дясната ръка на бригаден генерал Борислав Сертов, който до януари бе шеф на Военна полиция, а след това трябваше да замине като военно аташе в българското посолство в Москва.  Назначението на Сотиров за титуляр няма да промени климата и стила на работа във ведомството. 

Във военните среди съвсем не са тайна

топлите връзки на ръководството на Военна полиция с руското посолство

Особено активни били отношенията им преди от страната ДАНС и прокуратурата да изгонят за шпионаж руския дипломат Василий Сазанович. Твърди се, че той бил чест гост на службата, участвал в стрелби с шефовете й, гостувал на професионалния им празник. Все още не е забравен и скандал от 2019 година, когато Военна полиция допуска руски граждани, сред които е бил и военното аташе Сазанович, във военен обект край Пловдив, където имало специализирана военна техника на НАТО.

По време на служебното правителство на проф. Огнян Герджиков е предприета тежка проверка за работата на Военна полиция, която завършва с критичен доклад за работата на ръководството. Въпреки това следващият министър Каракачанов отказва да се съобрази с констатациите и да вземе мерки, толерирайки безобразията в службата.

Подозрително в случая е пълното мълчание и безразличие на политическия елит към случващото се в една от важните служби за национална сигурност.