Прокомунистическа пропаганда, гарнирана с цензура командва във фейсбук групата "Военни книги и фотографии"

С неистини и манипулации подставени лица промиват мозъци във форумите

Ген. Иван Вълков

Ген. Иван Вълков

Станислав Станев

"Военни книги и фотографии" заслужено се оформи като едно от качествените места във Фейсбук, където могат да бъдат видени интересни снимки и да бъдат научени любопитни и малко известни факти.
Разбира се, като всеки "многолюден" форум и тук се появяват хора, които гледат да се изявят, но като цяло администраторите поддържат някаква "хигиена" и групата е относително чиста. Може би с изключение на един от администраторите - сърбин - който малко се поизсилва с просръбска пропаганда, но като цяло може да се каже, че и той се държи възпитано.

Какво обаче става под повърхността в тази иначе прекрасна група? Ами ... лека-полека се шири 

прокомунистическа пропаганда, разбира се, гарнирана с цензура

Внезапно попаднах на една снимка:

propaganda1.jpg

Тя е публикувана от администратор на групата, в коментара към която се правеха внушения срещу  Иван Вълков, български генерал, преподавател, политик дал началото на възкресението на българската армия, дипломат.
 В публикацията се цитира една отдавна известна фалшификация на "заповед", която различни идеологизирани структури усилено се опитват да припишат на генерал Вълков. Целта е достойният български генерал да бъде

 омаскараен и заклеймен

Нещо ме "подчовърка" и реших да обясня, че всъщност става дума за лъжа:

propaganda2.jpg

Както се вижда, авторът, без много да му пука за фактите, държеше да засили посланието на фалшификацията. Очевидната цел е: 

да се дискредитира един български патриот

 и да се създаде усещане на съчувствие към хора, започнали битка срещу собствената си Родина. Тук визирам не тримата поименно споменати, а комунистическото движение, което в онзи момент е полагало усилия за ликвидиране на много от елементите на българската държавност. 

propaganda3.jpg

Опитите ми да внеса малко здрав разум и адекватен подход към историческите факти се оказаха блокирани. Само минута, след като беше написал политическия си лозунг (защото това представлява неговият коментар), авторът - администратор на групата - беше изключил правото ми да коментирам. 

propaganda4.jpg


Стана ми любопитно и разрових групата за активността на този неин администратор. Оказа се, че абсолютно всичките му публикации, които засякох бяха все в същия стил - опити, къде деликатно, къде по-директно, да публикува манипулации, с които внушава симпатии към противобългарската идеология.
Нямам представа дали навсякъде решава споровете по този начин. Факт е обаче, че и в "читавите" групи пропагандата успява да си пробива път и в този пъклен процес е рамо до рамо с цензурата.