Путин и Лукашенко предприеха хибридна диверсия срещу Полша и Литва с десант на кюрдски мигранти

Колаж: Радио "Свобода"

Колаж: Радио "Свобода"

В сметките на Кремъл бежанската вълна от Ирак и Сирия представлява удобен повод за шантаж срещу обединена Европа

Още една тема-табу за „свободните“ български медии, след като е замесен Путин

Капитан I ранг о. з. Васил Данов

Министерството на отбраната на Полша съсредоточи близо 15 000 военнослужещи по границата с Беларус, където Ал. Лукашенко се опитва да набута на полска територия от 3 000 до 5 000 мигранти.
Службата за охрана на литовската държавна граница съобщи, че Литва предислоцира полицейски и военни сили, след като колони мигранти насила са се опитали да преминат полско-беларуската граница.  
Полските граничари са използвали гранати със сълзотворен газ срещу опитите на фалшивите бежанци да прережат или да пробият телените ограждения. Около 50 лица, проникнали на полска територия, са били арестувани. Прави впечатление, че „бедните“ кюрди от Сирия и Ирак разполагат със специализирани металорежещи инструменти и сапьорски лопатки, които не са си донесли в самолетите от Дамаск и Багдад. Освен това прилагат кой знае къде придобити професионални умения за разрушаване на защитни гранични съоръжения.
Отблъснатите мигранти са изградили лагер на беларуска територия в непосредствена близост до полската граница.
Според координатора на полските специални служби министър Станислав Жарин, опитите за проникване на полска земя са „най-сериозният опит за силово нахлуване в Полша“ през последните три десетилетия. Сред добре организираните и ръководени от единен център мигранти преобладават млади мъже в най-подходяща възраст за военна служба. 
"В Беларус нищо не може да стане без участието на Русия", смята прессекретарят на полското Министерство на външните работи Лукаш Ясина.
На 9 ноември на извънредно заседание на полския Сейм министър-председателят Матеуш Моравецки заяви, че „Президентът Путин е истинският поръчител и организатор на това нападение срещу Полша, командвано от Лукашенко“.
От своя страна самопровъзгласилият се за президент на Беларус и непризнат от нито една европейска държава с изключение на Русия Александър Лукашенко и подчинените му средства за масово оглупяване, обвиняват Полша в „нечовешко отношение към изстрадалите и отчаяни бежанци“, сред които уж имало значителен брой жени и деца.
Беларуските власти избирателно цитират Конвенцията на ООН за бежанците и други международни документи, като настояват полската държава първо да приеме всички желаещи на своя територия и тогава да разглежда едно по едно конкретните искания и основания за убежище на кюрдските „мъченици“.

Европейският съюз обвини режима на  Лукашенко 

в умишлено предизвикване на мигрантска криза и в организирано прехвърляне на хиляди нелегални мигранти  към границите на ЕС в отговор на санкциите, които бяха наложени от Брюксел срещу диктатора в Минск.
Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас упрекна Лукашенко, че "безсъвестно" експлоатира страданията и надеждите на мигрантите, като ги тласка към полската граница. "Ще санкционираме всеки, който участва в целенасочено и незаконно прехвърляне на мигранти към Европейския континент", потвърди германският външен министър.
През следващата седмица Европейският съюз ще приеме решение за нови санкции спрямо Беларус. Към досегашните правни основания за санкции ще бъде добавено ново обстоятелство: „търговия с хора“. Европейски дипломати смятат, че на първо време санкциите ще засегнат беларуската държавна авиокомпания "Белавиа". На ограничения и глоби ще бъдат подложени и други авиопревазвачи, докарващи мними бежанци в Минск: руските "Аерофлот", UTair и Nordwind Airlines, както и турската компания Turkish Airlines и дубайската FlyDubai.

„Бежанци“ с похватите на командоси

Мургавите млади мъже, които щурмуват полската граница, са лица от кюрдски произход и са пристигнали от Сирия, Ирак и /по-малко/ от Турция. Твърдят, че искат да се съберат с другите над 800 000 сънародници, живеещи в Германия. Да припомним, че кюрдите са 45-милионен народ без държава, разпръснат на територията на Турция, Иран, Ирак и Сирия. Има ги и в други държави от Близкия Изток. В страните от бившия СССР живеят около 400 000 кюрди, главно в Азербайджан и Казахстан.
По времето на болшевишкия режим КГБ и ГРУ неведнъж използваха стремежа на кюрдите да създадат своя самостоятелна държава, като ги включваха в подривни операции срещу Република Турция, Иран и Ирак. Привидният повод бе „подпомагане на национално-освободителното движение на потиснатите от империализма народи“. Както се вижда, старата „дружба“ ръжда не хваща.

98% от «бежанците» край полската граница са мъже на възраст от 25 до 35 години. Деца, жени и старци обхващат общо 2%.
Личи им, че са от поколения, родени по време на война, израснали с война, водили и готови да водят още войни. Спрямо тях броят на бедните неграмотни семейства с по няколко деца е нищожен.
Дрехите им са предимно от „Адидас“, смартфоните им струват по 1 000-1 200 евро. Постоянно снимат полските граничари и директно от палатковите си лагери пращат репортажи и изявления към световните информационни агенции.
Съзнателно или наивно, те са превърнати в оръжие за нахлуване, в инструмент за хибридна война на фашисткия режим на Лукашенко. Какво ги тегли към християнска, негостоприемна Европа, чиято история и култура откровено не разбират, мразят и презират?
Руският икономист и политик Сергей Жаворонков заяви пред Радио „Свобода“: „Днешната ситуация показа, че нелегалните мигранти не са някакви отчаяни хора, които няма къде да се дянат. Те са организирани и ясно структурирани престъпни групи, които действат в синхрон с Лукашенко. Подобна организирана престъпност съществува и на американската граница".

Социологическите анкети са категорични: от милионите мигранти и бежанци, изсипали се в Европа през последните 20-25 години, само 2 % се интегрират в европейските общества. И ако новоприетите бежанци учат езика, опитват се да работят и с честен труд да гледат децата си, синовете и внуците на „пионерите“-ислямисти са вече образовани, затворени в тесни национално-религиозни анклави, достатъчно обучени и достатъчно радикализирани, за да посегнат в незнаен миг към оръжието. И да мъстят на омразните „гяури“ за всичко, което някога са били „отнели“ от дедите и прадедите на днешните „воини на Пророка“.
Какво им пречи да заминат за мощни и цветущи ислямски държави като Саудитска Арабия, Катар, Иран, Индонезия? 
Онези, които им купуват туристически и студентски визи, товарят ги в самолети с билети за по 1 400 евро и им обещават райски живот върху дюшеците на социалните програми в Германия, Швейцария, Швеция, Нидерландия и др., имат далеч по-различни планове от грижата за човека с мюсюлманско вероизповедание.

Операция "Шлюз"

От началото на 2021 г. повече от 30 000 мигранти са се опитали да нарушат полската граница. Само през август полските гранични служби са фиксирали повече от 18 000 опита за незаконно преминаване на границата. 
Случайно? Едва ли.
Според Федералната полиция на Германия, от началото на август т. г. близо 4 000 чужди граждани са достигнали територията на ФРГ, като са тръгнали от Беларус и са преминали през Полша. Само през първата седмица на октомври броят им достига 1 183 души. Става дума за кюрдски мигранти от Сирия и Ирак.
Режимът на Лукашенко изведнъж се оказа хуманитарно отворен към Ирак. Пет пъти седмично от Багдад към Минск летят препълнени самолети. Толкова много кандидат-студенти и туристи, жадуващи да учат и да живеят в сърцето на тоталитарната държава, досега не е имало. Наложи им се да ангажират полети от други иракски градове като Сюлеймания, Басра и Ербил. Седмично от Турция са извършвани по осем редовни полета. Минск е претъпкан с мигранти. Няма места в работническите и в студентските общежития.
Към хора на Путин и Лукашенко се включи  небезизвестната Amnesty International, която упрекна полските власти, че  "незаконно и принудително връщат" мигрантите в Беларус. Логиката на „правозащитниците“ е доста семпла: няма смисъл да се води диалог с диктатори като Лукашенко или Путин. Те са бездушни като стихийно бедствие, докато европейските ценности и стандарти повеляват на полското държавно ръководство да прояви хуманно отношение.
Имам преки впечатления от активистите на „Амнести Интернейшънъл“. През 2013-2014 г. съпровождах техни представители в центровете за бежанци в Харманли и София. Държаха се като господари. Сякаш лично финансираха строителството на центрове и изхранването на бежанците. След като си заминаха, публикуваха монтирани снимкови фалшификати, на които бедни сирийски жени и деца се миеха и хранеха в ужасни условия, каквито тогава у нас вече нямаше. Държавната агенция за бежанците веднага прекрати контактите с „Амнести“. 

Използват същата матрица като през 2014-а

Както преди агресията срещу Украйна кремълският режим се опитва чрез изкуствено предизвикания конфликт на полската граница да легитимира пред европейската общественост неприемливата фигура на бившия колхозник Лукашенко. Лавров и други руски дипломати предлагат на Европа да започне преговори с фалшивия беларуски държавен глава. Даже ни съветват европейските хуманитарни фондове да изсипят на диктатора няколко милиарда евро, за да настани и да обгрижва на своя територия кюрдските „бежанци“.
По същия примитивен и коварен начин действаше московската дипломация и в Украйна през 2014 г., преди и след агресията срещу суверенната украинска държава. Кремъл постоянно подтикваше западните представители и украинските дипломати да водят преговори с терористите-отцепници от т. нар. Донецка и Луганска републики. Русия се опитваше да се държи встрани и да лъже, че не участва в конфликта.
Според полски и руски анализатори, режимът на Путин тласка ситуацията около полско-беларуската граница към проливане на кръв, за да започне информационна операция за очерняне на Полша, Литва и Латвия, както и на Обединена Европа, която проявявала „бездушие и жестокост към мирни мигранти, търсещи убежище от огъня на войната“.
Беларуската пропаганда щедро цвъка сълзливи „репортажи“ за злощастната съдба на някакви болни или многодетни мигранти, които стискат душите си в зъбите.
Руското военно командване очаква ескалация на конфликта, за да въведе войски на беларуска територия с цел „да окаже помощ на братския беларуски народ“. Ако Полша употреби сила, за да отблъсне незаконните мигранти и по границата й застанат редовни руски части, заплахата от пряк военен сблъсък между Русия и НАТО може да се превърне в зловеща реалност.

Талибаните вече не са терористи

Шефовете на руската пропагандна агенция RT („Раша тудей), чийто генерален директор е Дмитрий Кисельов, един от любимците на Путин, са забранили на служителите си да наричат талибаните с доскоро официално приетото в Русия название: забранена в Русия организация. За пореден път др. Путин ще се преструва на сърдечен приятел на афганистанските тлаворези. Нужни са му.
"Деветдесет и пет процента от афганистанците са останали без храна, а ние просто гледаме как им предстои да загинат от гладна смърт, заяви неотдавна изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (WFP) Дейвид Бисли. През следващите шест месеца в Афганистан ще настане земен ад".
Хуманитарната катастрофа в Афганистан предстои да въвлече в размирици и да тласне към миграция близо 40 млн. човешки същества.
Следователно, Европа ще бъде заплашена от поредната операция на Путин, на КГБ и ГРУ: "Шлюз 2". Очаква се тя да бъде далеч по-мащабна от сегашната "Шлюз 1" и приятелските отношения с братята-талибани предлагат благоприятни условия за поредната антиевропейска истерия.

„Йешче Польска не сгинела!“

Едва ли има друга нация, която да притежава толкова силно развито чувство за национално достойнство както полската. Стожер на християнска Европа, три пъти поделяна между Русия, Прусия и Австрия, срината от хитлеристките и сталинските танкове през 1939-а, Полша се възправя като Феникс и гради, развива се, побеждава.
Полската държава не е за подценяване и няма да трепне пред тълпите неканени мигранти. Открай време поляците са храбри войници. Нека да не забравяме героизма и саможертвата на Владислав Варненчик и на хиляди полски воини при Варна през 1444 г.
Днес полските жолнежи са способни да натрият носа и на лукашенковските „богатири“, и на путинските главорези. Както през август 1920 г. войските, предвождани от маршал Юзеф Пилсудски, нанасят нечувано поражение на болшевишките орди, тръгнали да превземат Варшава. „Чудото на Висла“ се превръща в най-голямата полска военна победа през ХХ в. 
Със или без подкрепата на НАТО Войско Польске ще удържи победа при военен сблъсък с технологично изостаналата Червена армия.
Както щатските войски без празнични фанфари изпратиха на Оня свят близо 300 наемни "вагнеровци" при Дейр ас Зор в Сирия.
Както азербайджанските войници с дронове, модерни ракети и разузнавателни станции пратиха за претопяване старите съветски танкове и оръдия, използвани от Арменската армия в Нагорни Карабах.
Но днес, веднага, макар и със закъснение Обединена Европа, ЕС и НАТО са длъжни да окажат морална и материална помощ на Полша. Защото ако Украйна и Полша се прегънат, нали знаете чий ред идва? Или по-скоро вече е дошъл.
Време е за мощни санкции от ООН, САЩ и ЕС. Време е за континентална блокада на людоедския фашистко-лукашенковски режим, време е да бъдат прекъснати търговските и дипломатическите връзки с него.
Време е за нови, по-строги и твърдо спазвани санкции срещу кремълския вещер подп. Путин.
Кремълските стратези мечтаят за отслабени Полша и Литва, за нерешителен, разединен ЕС, за нови Шрьодери, Меркели и Щайнмайери, готови да се пазарят за жива плът от снагата на съюзници. Да продадат идеали и ценности за малко по-евтин сибирски газ или нефт. 
А после да си рекат: „Е, няма да почваме световна война заради Гданск или Харков?“
Тази продукция на „Мосфилм“ вече сме я гледали.