Руски „политически емигранти“ организират диверсионните операции на ГРУ в Европа и България

Шапошникови като щастливи собственици на вила в Халкидики

Шапошникови като щастливи собственици на вила в Халкидики

Майкъл Вайс, Христо Грозев, Роман Доброхотов, The Insider

Серията взривове и отравяния в Европа, включително и в България, организирани от ГРУ, са били координирани с помощта на семейство руски шпиони с чешко гражданство.
Николай и Елена Шапошникови се заселват в Чехия под предлог, че са „политически емигранти“, след това си купуват вила в Гърция, която убийците от ГРУ използват като явочна квартира.

Шапошникови събирали информация за военните доставки и помагали за организиране на диверсии, като взривовете на оръжейни складове в Чехия и България и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. 
Скоро след като чешките следователи стигат до руските агенти, съпругът внезапно умира от сърдечен пристъп, а Елена се оплакала, че я преследват, защото е рускиня.
The Insider обаче откри не само руските и корени, но и секретен руски паспорт от серията на ГРУ.
На пръв поглед Шапошникови са обикновено съветско семейство. Николай Шапошников е роден през 1961-ва в семейството на военен инженер, завършва военно училище, назначен е за командир на мотострелкова рота, оженил се, три години воювал в  Афганистан, развел се и веднага се оженил за дъщерята на съветски военен – Елена. 
През 1987 година е изпратен в Чехословакия като командир на мотострелкова рота. Три години по-късно е изключен от КПСС и наказан с „порицание“ от командването за злоупотреби със собственост на армията.
Това петно в биографията му, 

истинско или измислено

 специално, само две години по-късно ще се окаже много полезно.
През следващата година той е уволнен от армията, а по-малко от година, веднага след изтеглянето на съветските войски от Чехословакия, Шапошников се връща в страната и иска политическо убежище, като представя изключването от КПСС като доказателство за своето „дисидентство“.
След година, през август 1991 година, получава статут на политически емигрант и при него пристигат съпругата му Елена, заедно с двете им деца, а цялото семейство получава политическо убежище.

gru_shaposhnikovi1.jpg

Семейство Шапошникови като млади

Семейството на самозваните дисиденти веднага иска и гражданство, като Шапошников излъгва, че е роден в семейството на чиновници, скрива и службата си в Афганистан. Представя и фалшиво свидетелство за раждане за едното от децата. Елена пък лъже, че е предала украинския си паспорт след като е получила убежище, но на практика продължава да го използва за пътуванията в Русия и Украйна.
След няколко отказа те получават чешко гражданство, а служителят от имиграционната служба прилага към досието им следната бележка: „В хода на това дело постоянно се намесваха различни хора, за да получат положителен резултат“.
В началото на 2000-та година Николай Шапошников се свързва с Петр Бернатик, бивш секретен агент от чешката ДС и споделя с него знанията си за съветските оръжия.
Бернатик е таен информатор в отдела за контраразузнаване, който е поддържал тесни връзки с окупационните съветски въоръжени сили. След разпада на съветския блок, Бернатик основава няколко компании за търговия с оръжие и наема на работа своите бивши командири от контраразузнаването. Без излишни колебания наема и екс-офицера от окупационните съветски войски.

В компанията Шапошников отговаря за намирането на нови клиенти, които се интересуват от оръжия съветски образец и консултира вече съществуващите. Междувременно урежда на работа в компанията и двете си деца.
Официално жена му има собствен бизнес, без връзка с работата на мъжа и – тя внася чугун от бившите съветски републики в Чехия.
В хода на полицейското следствие става ясно, че тя е била изцяло въвлечена в дейността на Imex и активно е ръководила действията на мъжа си в директна координация с 

ръководителя на войнска част 29155 ГРУ генерал Андрей Аверянов

Независимо от скромната заплата от 650 долара на Николай Шапошников те живеят като милионери и изкупуват имоти в Чехия и Гърция.
Чешките следователи отбелязват, че в определени периоди доходите им не биха били достатъчни да покрият разходите им за телефон.
По-късно обаче става ясно, че Елена е собственик на офшорна компания, регистрирана на Маршаловите острови и контролира две банкови сметки в Швейцария, както и, че сметките на семейството в чешки банки получават „необясними вливания“. 
Освен всичко друго, семейството притежава и огромна вила на полуостров Халкидики.
Вила „Елена“ струва 275 290 евро, а Шапошникова твърди пред разследващите, че я е купила с пари от родителите си, които са пенсионери в Киев и получават под 300 евро месечно.
През 2010 година Шапошникови се преместват във вила „Елена“ за постоянно и след това рядко стъпват в Чехия.
Главни гости във вилата стават членовете на подразделение 29155 на ГРУ, които редовно летят до Солун, на час път от вилата, веднага след като Шапошникови се установяват в Гърция.
Например, генерал Аверянов, с когото Елена Шапошникова поддържа редовна връзка по имейла, пристига в Гърция с фалшива самоличност и остава там една седмица - 15 до 21 юли 2013 година. Година по-късно пак пристига, на връщане от Амстердам на 25 август 2014 година. Освен него, още 4 членове на отряд 29155 са отсядали във вила „Елена“ в периода между 2012 до 2018 година. 
Някои посещения съвпадат по време с мисии на съответното подразделение на ГРУ в региона.
Например, офицерът от отделение 29155 ГРУ Алексей Капинос, пристига на 25 април с дипломатически паспорт. Само ден преди това трима негови колеги с фалшиви паспорти пристигат в България за 

да отровят оръжейния търговец Емилиян Геблрев

 с бойно отровно вещество.

Гебрев разказа, че Шапошникови са се запознали с него още през  2012 година и активно му натрапвали общуването си, макар че те нямали никакви общи бизнес-проекти.
По думите му, Елена Шапошникова е била „доминиращият партньор“ в семейството и насочвала разговорите в предпочитаната от нея посока.
В момента, когато е извършено отравянето Гебрев е доставчик на боеприпаси за украинската армия, макар той да твърди, че малко преди това е прекратил доставките, спазвайки нератифицираните Мински споразумения.
Веднага след отравянето на Гебрев Николай Шапошников предлага на украински правителствени закупчици „надеждна замяна“ на Гебрев. Украйна обаче не е удовлетворена от предлаганото качество и сделката се проваля.

Елена Шапошникова обаче е предавала на генерал Аверянов важна информация за предстоящи сделки по продажба на оръжия, открита от мъжа и в рамките на неговата работа в Imex. В случаите, когато ГРУ решава, че доставките вредят на военните интереси на Русия, подразделение 29155 използва тази информация за диверсионни операции против тези компании, взривявайки складовете им за боеприпаси или организирайки отравянето на техните ръководители, както в случая с Гебрев.
Най-малко в три случая Шапошникови — вероятно с помощта на изпълнителния директор на Imex Петр Бернатик-младши — са предоставяли физически достъп до хранилища, управлявани от Imex, за да могат офицерите от ГРУ да сложат детонатори с дистанционно управление.
През 2013 година Шапошникова предава на Аверянов информация за планирани доставки във Виетнам на понтонни мостове и КРАЗ-ове за виетнамското Министерство на отбраната. 

Не е ясно с какво сделката не е устройвала ГРУ, но на 17 декември корабът, малко след като напуска българското пристанище, изключва транспондера си и изчезва безследно.
Това събитие проваля и вече договорени бъдещи доставки.
А през 2014 година Шапошникови организират достъп за Мишкин и Чепига (известни като отровителите на Скрипал - Боширов и Петров), за да могат те с фалшиви паспорти на името на „Руслан Табаров и „Николай Попа“ да посетят склада във Врбетице, където са се съхранявали закупените от Гебрев снаряди. 
В същия ден на склад 12 се случва 

мощен взрив,

 загиват двама служители на склада.
Първоначално чешките следователи предявяват на Шапошникови редица подозрителни съвпадения, които сочат, че техните срещи с офицери от ГРУ са свързани с взривовете в Чехия и България. В хода на няколко разпита, проведени чрез представители на гръцките и българските власти, защото отказват да отидат в Чехия, те постоянно променят и допълват показанията си. Твърдят, че контактите им са единствено по повод законна дейност на фирмата Imex, че не са знаели, че Алексей Капинос или Андрей Аверянов служат в ГРУ и не са помагали за диверсионните операции на ГРУ.
Но вследствие на данните за пътуванията и преминаването на границите сочат, че Елена Шапошникова тайно е получила руски паспорт, при това от сериите и номерата, „резервирани“ за членовете на подразделение 29155.
Елена Шапошникова е използвала този паспорт за пътувания между Гърция и Русия най-малко два пъти: през декември 2015-та и декември 2017 година.
Първото и пътуване до Москва е само за 2 дни и по данни на The Insider точно тогава Владимир Путин я удостоява със званието 

„Герой на Русия“

 По същото време награда получават и други членове на отряд 29155, участвали във взривяването на складовете и отравянето на Гебрев.
След като чешките власти започват да се интересуват от семейство Шапошникови, Николай в очакване да бъде арестуван започва да злоупотребява с алкохол и пренебрегвал предписаните му лекарства и почива през февруари тази година.
Елена Шапошникова продължава да твърди, че я преследват заради руския и произход и е на свобода в Гърция. Властите на страната трябва в скоро време да вземат решение дали тя да бъде екстрадирана в Чехия.

Превод: Faktor.bg