Рускоезични сайтове предлагат със 100% гаранция българско гражданство на цена „от 3000 EUR”

Кремъл използва мигрантските потоци, както и диаспората си, като оръжие в хибридната си война

Илиана Славова

В рускоезичната част на мрежата през последните месеци постоянно и натрапчиво се  рекламират сайтове, обещаващи български паспорт и дори безплатна консултация за желаещите – срещу попълване на лична информация, включваща име, телефон и имейл.  
Подобна  активност неизбежно поражда въпроси, особено в условията на водената от Кремъл хибридна война срещу България.  
Три случайно попаднали сайта в рамките на ден: 

Пример 1

bg_grajdanstvo1_1_.jpg

Посочва се, че 100% от клиентите на компанията са получили гражданство на ЕС.
Съобщава се, че най-лесният и бърз начин да се получи българско гражданство с минимални вложения е с доказване на български корени. Посочва се, че натурализацията е доста дълъг процес – отнема най-малко 10 години, паспортът срещу инвестиции е прекалено скъп, а този за заслуги се получава твърде трудно.   
Цената за услугата е „от 3000 EUR”. 
Срещу нея се обещава подготовка и превод на документите, езикова подготовка за събеседването в българското Министерство на правосъдието, проследяване на процедурата (в т. нар. електронна опашка), придружаване от юрист при подаването и получаването на документите, „информационна „подкрепа 24/7“.       
Формално погледнато всичко това би могло да е законно, но уверението, че 

100% от клиентите са получили гражданство

 на ЕС, звучи притеснително. Как би могла която и да е компания да има 100% успеваемост, след като далеч не всички кандидати за българско (европейско) гражданство получават положителен отговор? Или успява да селектира безпогрешно само благонадеждни кандидати, или заобикаля закона. 
Става дума за компания  с офиси  в България, Москва, Санкт Петербург, Букурещ, Украйна, Беларус.  

Пример 2

bg_grajdanstvo2_1_.jpg

Рекламното изречение гласи, че сайтът предлага  „най-бързия начин да получите български паспорт без да знаете езика“. И тук цената е „от 3000 EUR”.  
Пише, че между 12 и 15 месеца след оформянето на документите, кандидатите с български корени, вече ще имат гражданство. Обещава се достъп до „актуални въпроси на консула и отговорите към тях“. 
Любопитно е, че сайтът предлага и регистриране на офшорни кампании, и офшорни схеми.
В раздела за контакти са посочени офиси в Букурещ, Москва ,Санкт Петербург, Киев, Минск и в италианския град Империя.

Пример 3

bg_grajdanstvo3_1_.jpg

Сайтът обещава гражданство за 12 месеца. 
Без владеене на български език и без необходимост кандидатът да живее на територията на България, стига само да има нещо българско в произхода си.    
Отново на цена „от 3000 EUR”. 
Посочени са 4 офиса – в Москва, Букурещ Киев и Минск, но в секцията „За нас“ броят на офисите  е посочен като 7+, със 73+ служители.

Впрочем, нито един от сайтовете не дава информация за ръководството на компанията, нито каквато и да било следа за произхода й.  
И естествено, никоя от тези компании не носи отговорност за намеренията на хората, които се сдобиват с български паспорти благодарение на нейните услуги. Само обещават да свършат всичко дотолкова „юридически правилно“, че да постигнат положителен отговор от българските власти, при това бързо. Няма проблем сред клиентите да има 

руска агентура

 или примерно членове на престъпни групи.
На фона на разкритията, че в над 4000 преписки за предоставяне на българско гражданство на имигранти от страни в бившия Съветски съюз са използвани подправени документи, бизнесът с паспортите никак не изглежда безобиден. Вече за никого не е тайна, че Кремъл използва мигрантските потоци, както и диаспората си, като оръжие в хибридната си война.
Прокуратурата разследва фалшифициране на документи за български произход. А сайтовете обещават на клиентите си съдействие именно за доказване на български корени. Докъде ще стигнат в тази услужливост е въпрос, засягащ националната ни сигурност, а какво и доколко ще им бъде позволено е отговорност на българските институции.