Санкции на САЩ срещу България - предупредителен изстрел в задния двор на ЕС

Българската олигархия е тясно свързана със службите за сигурност от епохата на комунизма

Жертвите на "Магнитски"

Жертвите на "Магнитски"

Mallie Kermiet, cepa.org

До сега САЩ е направил съвсем малко в битката срещу нарастващата консолидация на силите на корумпираните олигарси в страните от Европейски съюз. Санкциите се превърнаха в разпознаваемо средство за изразяване на несъгласие, че вече почти не правят впечатление. И все пак последните мерки, наложени на трима водещи български олигарси и свързани с тях 64 компании, заради корупционни практики, е нещо значимо, което не може да бъде пренебрегнато. 
Санкциите: 
- Представляват най-обхватните индивидуални мерки за европейски граждани и организации, и за най-голям срам на ЕС, доказват провала на съюза в борбата с корупцията в страните членки;  
- Представляват „ най-мащабната инициатива на САЩ за противодействие на корупцията досега; 
- приложена само един ден преди новата администрация на Байдън да посочи корупцията като основен приоритет за националната сигурност на Америка. 

До този момент САЩ не са направили много по отношение на  борбата с разрастващата се консолидация на властта сред корумпираните олигарси в страните от ЕС, оставяйки до голяма степен

съюзът сам да патрулира в задния си двор

Тъй като правителството на САЩ сега подробно описва какви ще са последствията за корумпираните български бизнесмени, разумно е тези мерки да се разглеждат като своеобразно предупреждение за нарастващия кръг от богати злосторници, че гражданството в държава-членка на ЕС и членството в НАТО не предоставя безплатен обяд (does not provide a free pass). Въпреки че санкциите могат да се разглеждат като предупредителен изстрел, те също могат да мотивират ЕС да работи в по-тясно сътрудничество със САЩ, когато бъде установена симбиоза между  престъпност и власт (правителство). На последната среща на върха ЕС-САЩ бяха подчертани намеренията и на двете страни за "засилване на сътрудничеството при използването на санкции при преследването на  споделени цели във  външната политика и сигурността", се посочва в съвместното съобщение за медиите.

Олигарсите в ЕС все повече разширяват своето влияние, като купуването на частни медии е една от основните цели на техния бизнес. Окрупняването на медиите е тясно свързано с увеличаване на корупцията, тъй като медийните магнати често подпомагат правителствата, получавайки в замяна на конкретни услуги.

Администрацията на Байдън вече постави по-категорично акцент върху

борбата на САЩ с глобалната корупция, 

налагайки го като основен приоритет на националната сигурност: „Чрез ефективно предотвратяване и противодействие на корупцията, и демонстриране на предимствата на прозрачното и отчетно управление, ние можем да осигурим сериозно предимство на САЩ и останалите демокрации “, се посочва в меморандума на Белия дом . 

Администрираните чрез глобалния закон „Магнитски“ от 2016 г., санкции, които забраняват на физическите лица да влизат в САЩ или да извършват бизнес с американски субекти, позволява още конфискация на американски банкови сметки и имущество. Въпреки че досега законодателството се прилага главно по отношение на нарушители на правата на човека, като по-нататъшна цел законодателството за корупция се очаква да придобие по-голямо значение и тежест.

Защо фокусът е насочен точно към български бизнесмени?

Подобно на силоваците на Путин, бивши служители в сферите на сигурността и разузнаването, българската олигархия е тясно свързана със службите за сигурност от епохата на комунизма. Това са хора натрупали богатство и политическо влияние през 90-те при съществуващия вакуум във властта след отхвърлянето на комунизма. Тези лица поставят и основите на широко разпространената днес корупция в България; страната често се цитира като отличен пример за пленена държава , където злоупотребата с  влияние, незаконното присвояване и нарушаването на процедурите за възлагане на обществени поръчки са нещо обичайно.

Въпреки че от присъединяването на България към ЕС през 2007 г. зависеше преодоляването на широко разпространените в обществото явления, като подкуп и рекет, вместо това членството стимулира по-нататъшното консолидиране на властта сред новите представители на мафията. Както сам българският икономист Симеон Дянков обяснява, „притокът на средства от еврофондове всъщност увеличи корупцията и завладяването на държавата. По-специално тези пари бяха използвани за изкупуването, директно или чрез поръчкови проекти, на голяма част от медиите и по този начин осигуриха чадър над  политиците." Всъщност миналата година Европейският парламент издаде смразяващ обвинителен документ, в който подробно се описват 

демократичните провали на България, 

разнищвайки недъзите на всички нива в държавата.

Докладът изтъква недостатъците на демократична България, като се аргументира, че нацията е била свидетел на „значително влошаване на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите. "

Справедливо е да се отбележи, че България далеч не е единствената страна; корумпирани олигарси изобилстват в цяла Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Веднъж посочена от Transparency International като най-корумпираната държава в ЕС, България се нарежда редом до Унгария и Румъния, получавайки тази нежелана титла през 2020 г. В целия регион високопоставени служители твърде често злоупотребяват със своето положение, за да се възползват неправомерно от европейските фондове за лична облага. Многобройни доклади документират как земеделски субсидии на ЕС в България, Чехия, Унгария, Словакия и Румъния са били насочени към подставени лица. Смята се, че в целия блок 

корупцията струва на ЕС близо 6,3% от БВП

Подкупът в публичната сфера е свързан и с намаляването на медийната свобода в ЦИЕ. Когато купените журналисти са заставени да мълчат (с наморници на устата) или работят за престъпния елит, те не могат нито да лаят, нито да хапят.

Сред санкционираните в българското трио е и медийният магнат, и бивш политик Делян Пеевски, който според прессъобщението на Министерството на финансите на САЩ използва своята медийна империя, за да предоставя на политиците „политическа подкрепа и положително медийно отразяване,  в замяна на което желае да получи защита от наказателни разследвания“. Пеевски е тясно обвързан с партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов и често използва ресурса на медиите, за да рисува партията в положителна светлина. Например ТВ каналите на Пеевски се опитваха да представят масовите и продължителни антикорупционни протести през 2020 г. като насилствени опити да бъде подкопано законното българско правителство.

Във фокуса на този медиен магнат са били важни структури от търговските обекти в страната в момент, когато свободата на словото рязко спада: през последното десетилетие по свобода на медиите България е отишла от 70 на 112 от общо 180 държави, според класация на "Репортери без граници". Наблюдатели изчисляват, че през 2018 г. Пеевски контролира приблизително 80% от разпространението на печатни медии в България.

Освен в корупцията, България далеч не е сама и по отношение на нарастващото окрупняване на медиите. В Унгария и Чехия олигарсите по подобен начин имат широко влияние върху медиите на страните. Според Мариус Драгомир, директор на Центъра за медии, данни и общество, със седалище в Будапеща, Унгария може да бъде „класически пример за пленени медии“, където около 90% от всички медии са собственост на държавните и проправителствени олигарси. В Чешката република самият премиер Андрей Бабиш притежава много частни медии. Както обяснява Мариус Драгомир: „Винаги е имало политици или политически партии, свързани с компании, собственици на медии, но никога не е имало действащ премиер, който да контролира медиите директно чрез своите компании.“

Атаките и подкопаването на демократичните институции се разпространяват по-бързо от всякога в Европа и Евразия, и се превръщат в предизвикателство за самата демокрация “, според Zselyke Csaky, автор на доклада на Freedom House’s 2021 Nations. Тези тенденции показват недвусмислено, че

 никоя нация не е имунизирана от отстъпление от демокрацията

и обратно - никой не трябва да бъде освободен от възмездие, когато насажда публично отстъпление от европейските демокрации. САЩ се ангажираха да се борят с корупцията „където и да е тя”. Те трябва да изпълняват този свой  ангажимент и да продължат да засилват натиска си върху злонамерените действия на корумпираните играчи в Европа.

Превод: Faktor.bg