Съветникът на Каракачанов Христо Томов ли е българинът, снасял секретна информация на руснаците?

Две години няма санкции от обвинението срещу информатора

Бивш съветник на военния министър Красимир Каракачанов може да се окаже българинът, който е снасял на руските разузнавачи от ГРУ, прикриващи се у нас като дипломати тайни за военнопромишления ни комплекс. Това коментират пред Faktor.bg източници от специалните служби. Преди две години Томов бе засечен в поредица от нерегламентирани срещи с представители на руския военно-промишлен комплекс.

Вчера главният прокурор Иван Гешев обяви, че след получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България. То е срещу две лица – чуждестранни граждани,  които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация. Час по-късно Външно министерство обяви двамата разузнавачи за персона нон грата. Главният прокурор посочи директно, че Сергей Николашин и Вадим Биков от 2016 г. са осъществявали шпионската си дейност като основно са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

Аферата с Христо Томов стана публично достояние през октомври 2018 г., след като Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) отне разрешението му за достъп до класифицирана информация. Томов беше назначен като консултант на граждански договор към политическия кабинет на министъра на отбраната. Санкцията срещу него е заради нерегламентирани контакти с представители на военно-промишления комплекс на Руската федерация. Точно през този период Министерството на отбраната  беше обявило

три обществени поръчки, свързани с ремонт на авиационна техника,

произведена в несъществуващия вече Съветски съюз. Първоначално беше обявена поръчка за ремонт на МиГ-29 за 81 милиона лева. След това последва такава за 31 милиона лева за ремонта на военно-транспортните вертолети Ми-17 и щурмовите Ми-24. Третата е за ремонт и поддръжка на щурмовия самолет Су-25 и е за около 50 милиона лева.

Томов обжалва решението на ДАНС пред ВАС, но загуби делото. Своевременно Каракачанов, за да се изчисти от скандала прекрати договора на съветника си. Във военното министерство Томов е работил и по времето на правителствата на Любен Беров и Жан Виденов, отговарял е за военно-промишления комплекс Бил е и част от екипа на Михаил Миков като председател на Народното събрание. Уличеният за връзки с руснаците е развивал строителен бизнес в Гърция но фалирал, а банките го преследвали като длъжник. Поради тази причина не бил назначен на трудов договор в МО, а се водел консултант на граждански договор към политическия кабинет на министъра. 

Аферата беше замазана, а открит остава въпросът, защо Военна прокуратура не му повдигна обвинение?