Секретен доклад: Алексей Петров е превърнал ДАНС в политическа полиция, пазеща Станишев и Първанов с бандитски методи

Контраразузнаването става защитник на корпоративни интереси, Трактора командва в специалната служба

Алексей Петров

Алексей Петров

Месец след показния разстрел на Алексей Петров - Трактора в общественото пространство продължават да витаят противоречиви оценки за личността му. Съвсем в библейски стил настроенията за него са от „осанна“ до „разпни го“. За някои бившата барета и офицер от ДС е известен учен, почтен бизнесмен, създател на една от най-големите застрахователни компании, състрадателен, дарител, верен приятел, сенсей, брат и т.н. Образът му има и друга тотално тъмна страна – бандит, мафиот, поръчител и извършител на убийства, създател на престъпен „Октопод“, арогантен, комплексиран, но с мания за величие и обществена значимост.

Faktor.bg получи от свои източници секретна справка (виж прикачения файл), изготвена най-вероятно в началото на 2009 година, след като Петров вече е отстранен от ДАНС. Тя е дело на анализатори от контраразузнаването, целяща да осветли функционирането на службата по времето на Петко Сертов и влиянието, което е имал Трактора върху него и ДАНС.

Справката е от над 40 страници и е озаглавена „ОТНОСНО: Действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерство и структури на държавната администрация“. Условно тя може да бъде разделена на два части. Първата е фокусирана върху опити на лобиста Стефан Гамизов и адвокат Костадин Сирлещов да поставят контраразузнаването под контрол на частна структура, толерирана от тогавашния премиер Сергей Станишев. Цялата операция е уж замислена с най-добри намерения – борба с корупцията. Но пътя към Ада често е постлан с рози.

Втората част е посветена на Трактора или господин Октопод, както доц. Петров стана известен през последните години.

От документа става ясно, че Петров се е превърнал в

действителния началник на ДАНС, 

а Сертов го е оставил да действа и да се саморазправя от името на държавата с колеги и граждани, но не със законови средства, а със заплахи, рекет и шантаж. И тази власт Трактора придобива не без протекциите на бившия премиер Сергей Станишев. Реално под контрола на Алексей и доброволното абдикиране от началническия пост на Петко Сертов ДАНС е превърната в заложник на корпоративни интереси, и е използвана по най-брутален начин като политическа полиция, която трябва да парира и неутрализира всички заплахи и критики към властта – основно действия, насочени срещу Станишев и тогавашния президент Георги Първанов.

На прицел – лоши журналисти, които развалят имиджа на властта

Според секретната тогава справка първата атака се заформя около анонимния сайт „Опасните“, който публикува, компрометираща информация за управляващите. Алексей Петров демонстрира в агенцията, че той е поел случая. Пред ръководството на ДАНС Сертов твърди, че публикации в сайта са „….атака срещу правителството и премиера Станишев и агенцията трябва да установи кой стои зад публикациите. Мотивите му са, че в изнесеното се съдържа вътрешна информация за срещите му (на Алексей Петров, б.р.) с журналисти, както и детайли от разговорите му с Иванов (Златко Баретата, б.р.), Маринов (малкия Маргин,б.р.) и бившия служител на МВР Александър Петров.“

Участници от ръководството на ДНС заявяват на Сертов позиция, че не е работа на агенцията да се занимава с тези въпроси, защото ще се провокира „…негативен ефект върху държавните органи и в частност върху агенцията“. Шефове в ДАНС предупреждават Сертов, че Алексей няма оперативни функции и права, не е преминал през задължителна подготовка за оперативен служител, няма знания и опит да върши такива дейности.

Първоначално Петров набеждава за сайта „Опасните“ бившия шеф на ГДБОП Тихомир Стойчев. Малко по-късно лансира друга теза – Огнян Стефанов и Младен Мутафчийски стоят зад анонимното издание. Предприема нерегламентирани срещи и разговори с тях, които са в разрез с правила за работа в агенцията.

Под прицела на съветника Алексей Петров попада и главния редактор на най-влиятелната тогава печатна медия „24 часа“ Венелина Гочева. Гневен от публикации в изданието, Трактора в директен разговор с Гочена е поискал да бъдат спрени критичните статии, защото в противен случай ще „…бъде натоварена в багажника на автомобил и разходена до Витоша…“.

Алексей е бесен и от публикации във вестник „Уикенд“, става ясно от справката. „Петров е провел разговор с журналисти Димитър Златков като му е обяснил, че ако не прекрати негативни публикации за него, ще изкорми съпругата му (впоследствие изданието публикува няколко материала, възхваляващи  Алексей Петров). Подобен разговор е проведен и със собственика на сайта „Афера БГ“ Веселин Данов.“ В резултат на тези силовашки действия Данов спира негативните публикации за Петров и дори започва лично да го възхвалява. 

На 21.08.2008 г. Сертов уведомява Иван Драшков и Цветлин Йовчев, че сайтът „Опасните“ е разбит, а зад него категорично стои Огнян Стефанов. Шефовете на ДАНС обаче са посочили, че никога не са видели документи и разкрития за тези твърдения, които лансира и Алексей Петров. Авторите на справката са категорични, че бездействието и неадекватното поведение на шефа Петко Сертов са косвена подкрепа за действията на Трактора и го стимулират да работи безконтролно в тази посока.

Служители на ДАНС и МВР са превърнати във врагове

С незаконните си действия Трактора фокусира върху себе си и много основателни критики от колеги. Обвинява шефовете от агенцииията Иван Драшков и Веселин Марков, че стоят зад атаките срещу него и са къртици, защото се познават с Мутафчийски. Справката сочи, че Петров отправя директни заплахи за саморазправа към Веселин Марков, който тогава е гавен директор на агенцията, и Тихомир Стойчев, което е прецедент в работата на контраразузнаването и специалните служби. Заплашен със саморазправа е и бившият зам. шеф на ДАНС Иван Драшков, защото е провел среща с Младен Мутафчийски заради репресиите, на които Петров поставя него и Огнян Стефанов. 

Ново вътрешно напрежение в ДАНС избухва и когато Петко Сертов определя без аргументирано обяснение, че Алексей Петров ще координира взаимодействието между ДАНС, МВР и прокуратура. Така практически от процеса на взаимодействие са извадени главният директор Веселин Марков и директорът на дирекция „Противодействие на трансграничната организирана престъпност“ Красимир Христов. А Петров се превръща в едноличен господар на ДАНС и започва да командва и действа структурата като частна. Поставя директни задачи на служители от ДАНС без знанието на преките им началници. Йерархичните зависимости са напълно неутрализирани, а вместо в сградата на ул. „Черковна“ в столицата срещи и тайни завери започват да се провеждат на контролирания от Трактора басейн „Спартак“. По-късно срещу директора Веселин Марков в ДАНС постъпват два сигнала – единият е от депутата Волен Сидеров, а другият от Константин Спасов, бивш служител на МВР, който към настоящия момент работи в ЗК „Лев Инс“, собственост на Петров. По-късно става ясно, че единият донос е подхвърлен на Сидеров от Слави Бинев, който е близък на Петров. Така се изяснява, че сигналите са фалшиви, а зад тях стои Алексей. В същото време в агенцията постъпват редица сериозни сигнали срещу действия и връзки на Алексей Петров, но срещу нито един от тях Петко Сертов не е разпоредил вътрешна проверка. Напротив -  сам се опитва да ги замазва и потушава.

Справката сочи еднозначно, че Петров е създал паралелни механизми на управление, а това води до „…демотивация, объркване и криза на доверието на служителите към ръководството на агенцията“.

Политици в афера с господин „Октопод“

Служители на ДАНС провеждат неконкретни разговори с шефа Петко Сертов с надежда да спре Алексей Петров и компрометирането на службата. Но разговорите стават достояние на депутата от БСП Татяна Дончева, която започва атаки срещу Цветлин Йовчев, Веселин Марков и др. Дончева дори твърдяла, че само Алексей ще ги изчисти тях от агенцията. В акцията се включва и бившият секретар на МВР,  активно лице на задкулисието Цвятко Цветков, който е и масон, и човек от ръководството на БСП. Той заедно с Дончева се сочат в справката като „…единствените политици, които открито и категорично се обявиха в защита на Алексей Петров след скандала с побоя на журналиста Огнян Стефанов“.

Замесено е и името на друг социалист – Румен Овчаров. Твърди се, че той е близък с Дончева и има мотив да атакува Първанов и Станишев, заради предстоящ конгрес. Сертов възлага на Владимир Писанчев да започне проверка, която да изясни дали Овчаров и Дончева са къртици на вътрешна информация от ДАНС към Огнян Стефанов. Засечени са техни телефонни разговори и срещи, но се осветяват и активни телефонни връзки между Дончева и шефа на агенцията Петко Сертов. Освен това Дончева е имал за три месеца 110 разговора с бившия шеф на НСС Иван Чобанов и с бившия директор на служба ВКР Орлин Иванов. Чобанов пък е имал 217 нерегламентирани свързвания със служители на ДАНС.

Резултатът от проверката е,  че Петко Сертов - по данни на оперативен източник, е информирал Татяна Дончева и Иван Чобанов, че са искали разпечатки от мобилните им телефони и са били под наблюдение. Данчева била предупредена за това  и от Алексей Петров, твърдят авторите на справката.

Разработен е и сценарий за ответна реакция – Иван Чобанов да свика пресконференция и да оповести, че  са подслушвани депутати, а Дончева да поиска проверка от Вътрешната комисия в парламента, оглавявана тогава от царския депутат Минчо Спасов. В последствие Иван Чобанов се отказва от този план, а Дончева остава да действа сама с Цвятко Цветков. Скандалът довежда до искане на оставки и опити за уволнение на Писанчев, Драшков, Марков и Цветлин Йовчев. В скандала с подслушванията и разплитането му по-късно са замесени и имената на Румен Петков, ген. Атанас Атанасов, Бойко Борисов, Ваньо Танов и др. Но както всичко в българската политика и обществен живот – голяма буря в чаша вода.

Вместо happy end

Алексей Петров бе уличен за ръководител на престъпен октопод. Получи една камара обвинения, но след близо 10 –годишни съдебни саги бе оправдан по всички дела. Вместо в затвор, справедливостта го застигна в гората на Витоша. Умря като виден университетски преподавател, успешен бизнесмен, а дори го сочат и за баща на днешното управление.

Петко Сертов и до ден днешен е щастлив пенсионер, който дори може да си позволи да се загуби в Гърция. Никой не му е потърсил сметка, че е превърнал за няколко година ДАНС в политическа полиция, която да брани от критики и разкрития за  властта, дал е на концесия българското контраразузнаване на човек, сочен за бандит.

Никой не потърси дори морална отговорност от Станишев и Първанов, че са допуснали една от най-важните специални служби да добие бандитски образ, че са покровителствали Сертов и Алексей Петров за поредица от безобразия и беззакония. Но те знаят цената – какви услуги им е вършил Трактора.

Б.Р. Въпросната справка е била известна и на Алексей Петров, заради което дори и след напускането на ДАНС е отправял заплахи към колегите си.

Прикачени файлове