След реформите на Илън Мъск, Twitter стана уязвим за руските тролове

Илон Мъск

Илон Мъск

Григор Атанесян, Би Би Си

Стотици акаунти, разпространяващи руска и китайска пропаганда действат свободно в Twitter, след като реформите на Илън Мъск оставиха социалната мрежа фактически беззащитна.

Разследване на Би Би Си установи, че работата на екипа на Twitter за борба с информационните операции е парализирана.

Този екип разкриваше информационните кампании и манипулациите на фабриките за тролове в Русия, Китай, Иран и други страни.

След като Илън Мъск купи компанията  Twitter, повечето от служителите й бяха съкратени, което направи платформата 

уязвима, 

посочват експерти и уволнени специалисти.

Би Би Си се обърна към няколко експерти от Twitter, които са проследявали информационните операции преди кадровите промени. 
Те са се съгласили да говорят при условие за анонимност, тъй като са подписали декларация за конфиденциалност и получават заплахи в социалните мрежи от привърженици на конспиративните теории.

“Човешкият слой беше напълно унищожен. В Twitter останаха само автоматизираните системи.” – разказва бивш старши служител на компанията.

В голямо интервю за Би Би Си Мъск заяви наскоро, че сега в Twitter има по-малко дезинформация. Той обаче не каза нищо за троловете и за напускането на специалистите, които се бореха с тях.

Пресслужбата на Twitter не е отговорила на въпросите на Би Би Си, като вместо това е изпратила емотикон, изобразяващ фекалия. Това е въведеният от Мъск автоматичен отговор на мейлите до пресслужбата.

"Фабриките за тролове"

"Фабрики за тролове" се наричат организирани групи хора, пишещи координирани съобщения от анонимни или фалшиви акаунти.

Терминът беше употребен за първи път от руски журналисти, които разкриха "фабриката за тролове" на Евгений Пригожин – основателя на частната армия "Вагнер”.

Подобни техники се използват по целия свят – от Полша и Турция до Бразилия и Мексико.
Дори в момента в Twitter функционира нова мрежа от рускоезични тролове. Те подкрепят руската агресия в Украйна, осмиват Киев и Запада, и критикуват независимите медии.

Много акаунти в тази мрежа бяха блокирани, но десетки все още са активни. Тя е свързана с “фабриката за тролове” на Пригожин, посочва Дарън Линвил от университета „Клемсън“ в Южна Каролина.

Линвил и колегите му са открили още две рускоезични мрежи с тролове: едната е проукраинска, а другата подкрепя руската опозиция, включително Алексей Навални. 

Екип от университета „Клемсън“ следи китайски тролове, които подкрепят властта в Пекин и пишат на китайски и на английски език по важни за китайските власти теми.

В екипа на Twitter просто не достигат специалисти, за да може бързо да бъдат идентифицирани и премахвани акаунтите, разпространяващи държавна пропаганда, казват бивши служители на компанията.

Сега в Twitter работят около 1500 души. Към момента, в който Мъск купи корпорацията, нейните служители бяха около 8000. Милиардерът придоби Twitter през октомври 2022 г.

"Надскачаха ръста си"

Експертите много години наред предупреждаваха за уязвимостта на социалните мрежи по отношение на манипулациите. Техните опасения се потвърдиха през 2018 г., когато ФБР заяви, че фалшиви акаунти от Русия са били представяни като „обикновени американци“. След това Twitter и Facebook започнаха да наемат специалисти по борба с информационните операции.

Въпреки че ресурсите и броят на потребителите на Twitter са в пъти по-малко, отколкото тези на Facebook, платформата понякога "надскачаше собствения си ръст" в борбата с "фабриките за тролове", смята Лий Фостър, експерт в сферата на информационните операции.

Twitter е успял да събере екип от разследващи – експерти по киберсигурност, бивши служители от държавните институции и разузнавателните служби, както и журналисти. Служителите от екипа свободно са владеели руски, испански и португалски, както и фарси, китайски и кантонския му диалект, на който се говори в Хонконг.

"Имахме нужда от хора, които да могат да кажат – ако зад конкретна операция стои например Русия, с каква цел я провежда”, коментира един от бившите разследващи специалисти на компанията.

Той е бил уволнен, след като се оказало, че екипът му не се вписва в плановете за "Twitter 2.0": “Нашата задача беше да направим използването на Twitter максимално безопасно. И (след идването на Мъск) се създаде впечатление, че това повече няма да е приоритет.”

Без ресурси и хора

Екипът е работил в тясна координация с отдела по борба с дезинформацията. Но задачите им не винаги са съвпадали, защото информационните кампании използват както фейкове, така и новини за реални събития.

Например, през 2016 г. руски тролове са се опитвали да се внедрят сред афроамериканците в САЩ, като са използвали реални кадри с полицейско насилие срещу чернокожи американци. През 2022 г. група тролове е използвала негативни, но в някои случаи автентични истории за френски военни и за контингента на ООН в страните от Субсахарска Африка. Двете мрежи бяха блокирани.

Подобни операции са се провеждали в различни социални мрежи и служителите на Twitter са споделяли информация с колегите си от Meta и други корпорации.

Тези срещи са били и илюстрация на това колко по-малък е екипът от разследващи на Twitter, отколкото този на Meta. По думите на бившия служител е имало  периоди, в които екипът на Фейсбук е бил десет пъти по-голям.

Сега в Twitter не са останали дори тези ресурси.

Без екип, разследващ информационните операции, Twitter “постепенно ще стане все по-малко и по-малко безопасна” социална мрежа, смята Дарън Линвил от университета „Клемсън“.
Превод: Faktor.bg