Студът превръща Източна Украйна в ново гробище за армията на Путин

Неграмотното командване на руската армия генерира хиляди нови жертви

Авторът

Авторът

Полк. Диман Георгиев

Руските войници замръзват до смърт в източна Украйна.
Украинската армия през последните няколко дни вкара в бойните действия едни от най-елитните си части, включително 92 и 93 Механизирани бригади, както и 1-ва гвардейска (президентска) бригада.
Но, не само тези елитни подразделения са това, което масово унищожава руските войници на фронта.
Не тренирани, без логистична поддръжка и

 с неграмотно командване, 

руснаците замръзват на бойното поле със стотици.

Шокиращи видео филми документират трагедията. Дронове и разузнавателни апарати фиксират лежащи, премръзнали войници, борещи се с хипотермията. Някой от тях са се предали и буквално не реагират, когато украинците ги обстрелват с артилерия или дронове. 

Thomas Theiner - военен кореспондент (както и аз, при няколко мои медийни участия), счита, че "зимата ще ликвидира повече руснаци, отколкото украинците биха се надявали някога да могат". Той най-вероятно ще се окаже прав.
Зимите в Украйна започват студени, с дъждове и влаги, след което стават все по-студени и сухи. Източна Украйна е все още във влажния, студен период и нейната брутална, дълбока кал поглъща бойните машини и хората. (Нека си спомним какво се случва с Вермахта през Втората световна война, точно в тези зимни условия). Температурите и денем и нощем са около нулата. И с добра логистика и с интелигентно командване 

тези условия са трудно преодолими

 Но все пак, на войниците може поне да се осигурят боеприпаси, храна, топлина и медицинска помощ.
Проблема при руската армия е, че все повече от войниците, които пристигат на бойното поле са нетренирани запасняци. Офицерите не са с тях на предната линия. Те се крият далеч назад в командните пунктове и населените места. Логистиката е прекъсната от високо точните удари на украинската артилерия. Изоставените мобилизирани, гладуващи, без ръкавици и без нормални военни обувки стоят в плитки, неотоплени окопи, докато взводните и ротните командири се крият в изоставени къщи в близките села. Това прекъсва линията на командване, подкопава морала и обрича на смърт заставените да стоят в окопите войници. В такива условия хипотермията е постоянен спътник. Една нощ е достатъчна войника да се дезориентира, да загуби двигателните си способности и рефлекси.
Това обяснява липсата на каквато и да е реакция, когато руските войници са унищожавани от летящите над тях дронове.

Самоубийствата в армията на Путин зачестяват,

 включително на бойното поле. На кадри се вижда как руски войници, виждайки висящите над тях украински дронове се самоубиват. 
Към този момент е трудно да се каже колко руски войници са загинали от студ. 
Но, по данни от руското командване, само в 155 та Механизирана бригада на морската пехота за последните дни са загинали 500 военнослужещи и са ранени над 400. Това е почти половината от числения състав. Такова съотношение - почти 1 към 1 на убити и ранени, при нормално 1 към 3, говори за липса на адекватно командване и медицинска помощ на бойното поле, както и за "работата" която върши студът. Това показва, че много ранени войници загиват от студ, преди някой да се погрижи за тях.

Имайки предвид, прогнозите на Американската военна метеорологична служба за рязко спадане на температурите през следващите 10 дни, можем да очакваме тази тенденция да се ускори и да придобие апокалиптични за руската армия размери. 

Б.А. За анализа са използвани материали от последните часове на David Axe, военен експерт и кореспондент.