В служба на империята на злото – коя е Даря Дугина?

Непълнолетната Даря на фашистки митинг

Непълнолетната Даря на фашистки митинг

Публичният й образ е старателно дирижиран, представяха я за „руската Марин льо Пен“

Илиана Славова

Руската националистка Даря Дугина, която беше взривена в колата си вечерта на 21 август, е известна в страната си като политическа активистка и журналистка, глас и лице на идеите на евразийството и „руския свят“, прокламирани от нейния баща Александър Дугин. Яростна противничка на стремежа на Украйна към евроатлантическа интеграция. През това лято САЩ и Великобритания й наложиха санкции, защото често е разпространявала дезинформация за украинската страна, целяща да я дестабилизира и да подкопава нейния суверенитет. Включена е и в санкционните списъци на Канада, Австралия и Нова Зеландия. Някои я наричаха „консултант на Путин по пропагандата (като Владимир Соловьов, Олга Скабеева и т. н.), само че нещо повече“. Наричана е още 

„руската Марин льо Пен“,

но аналогията е твърде повърхностна. Ако Льо Пен се стреми да налага идеите си във Франция, пропагандната дейност на Дугина се вписва в тежненията на Кремъл към господство на международното поле. 

Информацията за нея е оскъдна и схематична – в различни източници се проследяват едни и същи данни и бели полета, сякаш публичният й образ е старателно дирижиран. Това поражда редица въпроси  за достоверността на публикациите.    

Известно е, че е родена в Москва, на 15 декември 1992 г. в семейство на философи. Баща й Александър Дугин е фанатичен застъпник на идеята за руската изключителност и имперските амбиции на Кремъл, изкушен от езотериката. Наричат го „мозъка на Путин“. Смята се, че той е вдъхновителят на руската агресия срещу Украйна. 

Според публикациите, в ученическите си години Дария Дугина е имала интерес към изкуствата – участвала е в училищна група, свирела на флейта. През  студентския си период имала своя формация за електронна музика и дори правела записи. Според неин познат, тя била съвременна млада жена „от класа“. Друга нейна позната разказва, че като студентка е искала да избяга от дома си заради властния си баща, но не е довела намеренията си докрай – твърде много обичала брат си и семейството си, така била възпитана. Достоверността на тези разкази не може да бъде потвърдена. 

Друга жена, която твърди, че се е запознала с Дугина, казва, че е очаквала да види „суров, категоричен човек“, а тя се оказала „топла и открита“, „задълбочен събеседник“, „с изтънчен вкус“. 

Това влиза в противоречие с разкритие, направено от фотографа Владимир Машатин, който преди е работил за изданието „Новые Известия“, а днес живее в Бостън. Той публикува във Фейсбук своя снимка от 2007 г., на която се вижда 15-годишната Даря Дугина, заснета на митинга "Имперски марш", организиран от Евразийския съюз на младежта, на Триумфалния площад в Москва. „Още на 15-годишна възраст Дария Дугина беше

 завършена рускиня,

чийто мозък беше напълно скапан от баща й! Даша не пропусна нито един митинг, на който се изявяваше Александър Дугин, но не се качваше на сцената - винаги беше в тълпата.“ – пише Машатин. 

Твърди се, че Дария Дугина не е имала намерение да следва стъпките на родителите си, но все пак през 2014 г. завършва философския факултет ва Московския държавен университет, а след това защитава дисертация за политическата философия на Платон. Предполага се, че това е причината по-късно в журналистическите си изяви да избере псевдонима Дария Платонова.  Неназован източник от факултета твърди през изданието „Медуза“, че тя е била една от „най-умните студентки“. 

През учебната 2012/13 г. тя отива на академичен стаж в университета „Мишел дьо Монтен“ в Бордо, където има възможност да се запознае с френските изследвания за платонизма в богатите библиотеки на Франция. Твърди се също, че е научила перфектно френски и през онзи период е започнала по-активно да се интересува от политика. Може да се спори обаче дали интересът й към политиката е предизвикан от университетското обучение или това обучение изначално е избрано, за да обслужи бъдещата й кариера в руския политически живот.

Дугина се заявява като близка по идеи с десните европейски партии, особено с Националния фронт на Марин льо Пен. Същевременно в публичните си изяви в Русия тя изразява откровено антизападни възгледи. Толкова по-странно изглежда в този контекст, че краят й настъпи докато шофираше джип Toyota Land Cruiser Prado.

Още в края на първото десетилетие от нашия век дъщерята на Александър Дугин започва да се изявява в руските медии по вътрешнополитически и международни теми и събития. Пише в близки до властта медии, появява се в пропагандните канали Russia Today и „Звезда“,  води предавания в радио „Комсомолская правда“ и в контролирания от Кремъл ТВ канал „Царьград ТВ“ на олигарха Константин Малофеев. Работи и като главен редактор на сайта United World International (създаден през 2020 г.) на „готвача на Путин“ Евгений Пригожин, известен и като стопанин на руските ферми за тролове.

Руската редакция на Би Би Си отбелязва, че Дугина работи и като пресаташе на баща си, подготвя материали за сайта му и се занимава с всичките му дела. Под негово влияние тя се увлича по религията.

Канена е в медиите като политолог и е смятана за експерт по френския политически живот. Прогнозата й, че идва краят на ерата Макрон и че действащият президент на Франция няма да бъде преизбран, търпи провал. 

За личния й живот  не се знае нищо – за разлика от западната традиция публичните личности да застават пред обществото със семействата си, в Русия политическите фигури не смятат, че дължат такава прозрачност и дори се стремят да пазят в тайна личните си дела. В руските медии се тиражира единствено хвалебствието, че Даря Дугина е избрала да няма свое семейство, защото се е посветила на Русия и „специалната военна операция“ за нея е по-важна. 

Съзвучна със своя баща в апелите за възстановяване на руската империя, Дугина смята, че Русия трябва да стане притегателен център за страните от бившия Съветски съюз и Азия и да оглави процеса на преход към многополюсен свят. 

Нарича Украйна „санитарен кордон“ между Русия и Европа, активно подкрепя руската инвазия още от първия й ден и твърди, че военните престъпления на руснаците срещу украински цивилни са инсценирани. На 24 февруари пише възторжено-мистичен отзив в канала си в мрежата Телеграм: „Вчера през нощта вървях по пуста  московска улица и на къща в далечината се развяваше руският флаг. И тихо шумолене: руснаците идват. Женска интуиция — мощна. По някаква причина обърнах внимание на това затишие и този флаг. В главата ми лозунг — „Империя, бъди!“ Аз се събудих и империята се сбъдна.“ 

Солидаризира се с позицията на баща си Александър Дугин, който нарича украинците нацисти и призовава:  "Убивайте ги, убивайте и убивайте."  Тя от своя страна твърди, че „специалната военна операция“ е твърде мека.

През това лято Дугина посети окупираните от руските военни територии в Донбас и направи невиждан по цинизма си репортаж от Марипулол – от „Азовстал“. Тя 

нарича украинските защитници „нехора“, 

а самия „Азовстал“ описва като място с „черна, сатанинска енергия“.

„Ние започнахме тази операция много деликатно и внимателно, но сигурно понякога трябва да сме малко по-твърди и малко по-малко да прощаваме. Тук е необходимо да се създадат трибунали:  Мариуполски трибунал, Донецки трибунал — във всеки град трябвя да има трибунал подобно на Хага, който да разследва престъпленията на тези нехора.“ – коментира тя по-късно в студиото на държавния руски Първи канал.  Дугина е сред авторите на книга за руската инвазия, която предстои да излезе през тази есен със заглавие „Книга Z“.

В Русия сбогуването с нея беше патетично, в духа на съветските традиции за конструиране на реалност. У нас не стихват споровете дали смъртта й е трагично събитие или възмездие от съдбата. Всяка интерпретация може да бъде оспорена, но има нещо, което е ясно: Даря Дугина НЕ е невинна.