Въпреки санкциите: Семейството на Путин си купува на Запад яхти и резервни части за Falcona на Кабаева

За любимата на диктатора няма санкции

За любимата на диктатора няма санкции

Сергей Ежов, The Insider

Докато руската гражданска авиация страда от постоянни проблеми заради дефицита на резервни части, фирмата, обслужваща разкошния бизнес джет на Алина Кабаева внася резервни части западно производство за него, все едно няма нито война, нито санкции.
Неофициалната съпруга на Владимир Путин – Алина Кабаева – пътува с бизнес-джет Falcon 7X на стойност 3 млрд. рубли. Самолетът, поне до скоро, се обслужваше от компанията „Русеър“, която го наема от застрахователната компания „Согаз“, чиито акционери още от началото на „нулевите години“ са Михаил Шеломов, Юрий Ковалчук и други близки на Путин.
Формални собственици на „Русеър“ чрез компанията „Бриз“ са три физически лица: Олга Наровска, Екатерина Годзелих и Александър Самосюк. И тримата отново са свързани с активи, собственост или контролирани от приятелите, семейството или 

„касичките“ на Путин

Наровска, по данни на The Insider, получава заплата в компанията „Инвестиционни решения“, собственост на състудентите на Владимир Путин Николай Егоров и Илхам Рагимов. Наровска има и второ „работно място“ – акционерно дружество „Бином“, формалният собственик на двореца на Путин в Геленджик, който беше разкрит от Фонда за борба с корупцията на покойния опозиционен политик Алексей Навални.
Самосюк, генералният директор на „Инвестиционни решения“ също е състудент на Путин, а по съвместителство и служител в „Акцепт“ – собственост на племенника на Владимир Путин Шеломов.
В „Акцепт“ „работи“ и третото подставено лице-„собственик“ на бизнес-джета — Годзелих.
„Русеър“ по някаква причина не е под санкции и през цялото време на войната срещу Украйна продължава да получава резервни части за разкошния бизнесджет Falcon западно производство. 
През 2023 и 2024 година, според информация от митниците, с която разполага The Insider, компанията е внесла в Русия приемо-предавател, уплътнители, заземител, резервни източници за зареждане, авиошини, пожарогасители, траверси, пружини шайби, гайки, балони с хелий, противодимни сензори, кислородни маски и други части за Falcon. 
Производителите са изцяло западни: от 

САЩ, Франция, Канада и Великобритания,

 а „Русеър“ продължава да получава резервните части, обект на санкции, без проблем.
Доставките за личната авиокомпания на обкръжението на Путин минават през Турция, Обединените арабски емирства и Малдивите, по веригата са задействани фирмите Al Abrar General Trading, Ats Heavy Equipment & Machinery Spare Parts Trading, Count Asia (Казахстан) и J. A .R W Shops And Tools Maint.
Западните санкции забраняват също и продажбата в Русия на яхти, но ако сте от семейството на Путин, то забраните не важат за вас. 
Съвсем скоро разкошният платноход френско производство Immortal Dreamer („Безсмъртният мечтател“) беше купен от фирма, свързана с Михаил Шеломов — племенник на Владимир Путин. 
Immortal Dreamer e построен във Франция в корабостроителницата CNB (Construction Navale Bordeaux)  през 2023 година (втората година на войната на Русия срещу Украйна). Дизайнът на този модел Lagoon Seventy 7 е на знаменития Патрик Льо Кеман.
Яхтата е с четири каюти и е предвидена за 18 пътника. 
„В салона на Seventy 7 можете да се оттеглите от всекидневната суета и да усетите живота на борда в обстановка на елегантни детайли и изискани материали“, рекламира продавачът яхтата.

Яхтата е пусната на вода в началото на 2023 година, а през август, според документите, с които разполага The Insider, тя вече пристига в Русия транзит през Турция.
Посредник при покупката е компания Burevestnik Group, чиито собственик е Андрей Бойко известен като вносителят на яхти за Кремъл.
Една от служителките на Burevestnik Group е старши член на екипажа на знаменитата яхта на Путин и Кабаева – „Шехерезада“, на която освен всички други екстри има аквадискотека и специална зала за джудо за Путин.
Купувач на Immortal Dreamer е неизвестната преди фирма „Меркурий“. 
По данни на The Insider формалните собственици, ръководители и служители на тази фирма са паралелно „трудоустроени“ и в „Акцепт“ — личната компания на Михаил Шеломов, племенника на Путин. 

Шеломов е син на братовчедка на Владимир Путин, стойността на записаните на негово име активи се оценява над милиард долара.
„Меркурий“ е създадена през 2014 година от служителка на другата фирма „Акцепт“ - Оксана Москаленко. Двете компании имат общо счетоводство и главен счетоводител — Татяна Ворожбит. Действащата учредителка и генерален директор на „Меркурий“ получава заплата от АБР „Менеджмент“, чрез което Шеломов и друг от близките приятели на Путин Юрий Ковалчук предават за управления активите си в банка „Русия“.
Новата френска яхта струва на „Меркурий“ над 700 милиона рубли. По данни на The Insider, главен и практически единствен източник на средства за свързаната с Шеломов подставена фирма е АО „Аротрон“, един от „спонсорите“ на знаменития дворец на Путин в Геленджик. Учредител на компанията е Александър Плехов, управител на офшорките на близкия приятел на Путин, виолончелиста Сергей Ролдугин, наричан „касичката на Путин“.
Допълнителната връзка на купената във Франция яхта със семейството на Путин се доказва и от адреса на електронната поща, която използват служителите на „Меркурий“. За нея се ползват домейните llcinvest.ru и mksmail.ru, които се ползват не само от фирмите на путиновия племенник Шеломов, но също така и от неговия приятел Ковалчук и бившата любовница на президента Светлана Кривоногих.

Почти веднага, след като яхтата Immortal Dreamer е внесена в Русия тя е 

преименувана на „Камчатка“

 За последен път „Камчатка“ е засичана на радарите тази пролет недалеч от курортния Туапсе. 
Мястото в пристанището за яхтата е наето от Таганрогския авиационен научно-технически комплекс, който произвежда самолети-амфибии, включително и за Министерството на отбраната на Русия. 
Връзката между яхтата и това полувоенно предприятие може да изглежда странна, но обяснението е просто: то разполага с хидролетище в акваторията на Геленджиксия залив, а също така почивна станция в Геленджик със собствен док.
Самият Шеломов редовно пътува до черноморското крайбрежие, според данните за резервации на самолетни билети, с които The Insider разполага. Той лети заедно с жена си и двете им деца от Санкт Петербург до Сочи (летището в Геленджик беше закрито на 24 февруари 2022 година-първия ден на войната на Русия срещу Украйна).

Нито путиновият племенник Михаил Шеломов, нито свързаните с вноса на елитната френска яхта компании са обект на западни санкции. 
И както установи The Insider, санкциите не пречат и на доставката в Русия на резервни части за разкошния бизнесджет на Алина Кабаева, когато става дума за семейството на Владимир Путин.