Виж Донбас и умри: Как и защо Русия си купува сирийски наемници за Украйна

Сирийски наемници с портрета на Путин

Сирийски наемници с портрета на Путин

Измина повече от месец откакто министърът на отбраната Сергий Шойгу заяви, че Русия е привлякла над 16 хиляди "доброволци" от Близкия Изток за войната в Украйна, но до момента на бойното поле така и не са видени сирийски полкове.
И въпреки това Кремъл действително активно се опитва да вербува сирийци и използва отчаянието на хората от разрушената страна, за да създаде илюзия за международна подкрепа.

Анна Волкова, The Insider

В началото на февруари в социалните мрежи се появи информация, че ЧВК "Вагнер" набира сирийски наемници за участие във войната в Украйна. Дълго преди това в различни сирийски групи във Facebook се появяваха обяви за "набиране на хора за работа с руските другари".
Дестинациите обаче бяха доста необичайни: Нагорни Карабах, Либия, Мали, ЦАР и дори Венецуела.
Да спечелят пари от договор с "Вагнер" и да "видят свят" се предлагаше срещу договори 

от 300 до 1000 долара на месец:

 огромна заплата за страна, в която 90% от населението живее под чертата на бедността, без електричество, чиста вода и отопление.
В сирийските медии обяви за набиране на бойци за Украйна започнаха да се появяват в началото на март, но внимание към тях привлече публикация на Министерството на отбраната на САЩ. А на 11 март, на заседание на Съвета за сигурност на Русия министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че има 16 хиляди заявки от "доброволци" от Близкия Изток.
В същия ден Володимир Зеленски във видеобръщение в своя официален Telegram-канал коментира плановете да бъдат изпратени в Украйна "главорези от Сирия, от страната, която е разрушена, от същите окупатори, които сега разрушават нашата".
На 19 април вестник Guardian, позовавайки се на анонимен източник, съобщи, че близо 20 хиляди наемници са пристигнали вече в Украйна. 
Въпреки това, не бяха открити достоверни доказателства, потвърждаващи тази информация, придвижването на такова количество хора трудно би останало незабелязано. Разследващи журналисти обаче се опитаха да проследят информацията чрез открити източници и потвърдиха за няколко хиляди наемници, пристигнали със самолети в Русия от Либия през Сирия в средата на март.
Базирайки се на стереотипите за близкоизточния регион е лесно да си представим кръвожадни главорези-фундаменталисти, чието любимо занимание е войната.
Но една от последиците от разрушаването на Сирия, в което ключова роля изигра Русия, е дълбокото отчаяние на сирийците, което използват руските власти. Всъщност, мнозинството от тях са дълбоко отчаяни хора, изпаднали в безнадеждна ситуация, чиито тела се превръщат в стока, доставяна в зоните на конфликти по целия свят.

Кои са сирийските наемници?

Руските официални лица твърдят, че сирийците са готови да умрат за Русия в тази война по идеологически причини. Абсолютното мнозинство от наемниците обаче са млади хора без образование и перспективи, готови да рискуват живота си за няколко стотин долара на месец. Даже долната граница на обявяваните заплати надхвърля повече от десет пъти средната сирийска заплата. Освен това, много от сирийските наемници се надяват през Украйна да стигнат до някоя европейска страна.
Сред наемниците на "Вагнер" се срещат представители на всички етнически и религиозни групи в Сирия: мюсюлмани-сунити и шиити, християни, палестинци, арменци и друзи.
Освен това Русия използва наемници, принадлежащи към различни страни на фрагментирания сирийски политически спектър.
В първите съобщения за търсене на така наречените "доброволци" за Украйна ставаше дума за достатъчно високо ниво на опит и лоялност на кандидатите: например, хора с опит в сирийската армия или такива, които вече са участвали във военни действия под командването на офицери от руската армия, в частност, елитната 25-та дивизия със специално предназначение, тясно сътрудничеща си с руските войски в Сирия.
Търсенето на наемниците беше организирано за сметка на ресурсите на сирийския режим. Събеседването се провеждаше от кадри от военното и цивилното разузнавания. Офицерите от сирийските спецслужби фактически се превърнаха в посредници между руското правителство и армията, а също така и със структурите на "Вагнер".
По думите на наемниците, тях са ги уверявали, че характера на участието им ще бъде "чисто символичен" и сравнявали ролята им с тази на руснаците, белорусите и чеченците, които вече участват във войната.
Обяснявали им също, че в Русия е забранено да бъдат изпращани на фронта неопитни войници, а сирийците са подходящи заради добрия си опит в боеве в градски условия. Бъдещите наемници трябвало да преминат през проверка на сирийските и руските спецслужби, а след това подготовка под командването на офицери от руската армия.
Ако в началото на март Русия търсеше опитни хора от елитни подразделения, то към кроя на месеца започнаха да се появяват съобщения за това, че в списъците попадат всички желаещи.
Освен паричното възнаграждение сирийският режим започна да предлага и други методи за "мотивация" на така наречените доброволци — например, да бъдат освободени от затвора техни близки роднини или да им бъдат опростени административни глоби.
Наборът на "доброволци" явно няма успеха, който биха искали да демонстрират и Кремъл, и режимът на Асад.
Главният признак за това станаха едновременните съобщения за това, че около хиляда наемници от Сирия, които са били разположени в Либия, вече са изпратени в Русия, за да бъдат прехвърлени след това в Украйна.
Мнозина от тях първоначално не искали да участват във войната, знаейки за сложната ситуация и тежестта на боевете, съобщават от хуманитарната организация "Сирийци за справедливост".
Освен това, те се безпокоят, че 

няма да им платят:

 в Либия те получават заплатата си от генерал Хафтар, но нито руските офицери, нито техните командири не са им съобщили за условията на заплащане на "труда" им в Украйна. Някои от намиращите се в Либия наемници не са получили заплата, но им било обещано, "че ще им платят, ако отидат да воюват в Украйна".
С какво си приличат войната в Сирия и Украйна?
От началото на войната в Украйна много журналисти, анализатори, а също така украинци и сирийци намират 

сходства и паралели между действията на Русия в Сирия и Украйна
 
Тези конфликти, безусловно, са уникални, но историята на седемте години на руска намеса в сирийския конфликт помага да се разбере много за руската военна агресия и нейния характер.
Войната в Сирия доведе до хуманитарна криза с небивали мащаби. За 11 години загинаха близо половин милион души, а над 12 милиона се превърнаха в бежанци. Русия се намеси в сирийската война на страната на режима на президента Башар Асад през 2015 година. Официално се твърдеше, че целта е "борба с джихадистите" и съхранение на сирийския режим. 
Предшественикът на ЧВК "Вагнер" - "Славянски корпус" изпълняваше бойни задачи в Сирия още през 2013 година.
Първите свидетелства за дейността на ЧВК "Вагнер" бяха фиксирани от украинските спецслужби през май 2014 година в Донбас, а през втората половина на 2015 година - в Сирия.
Русия и сирийският режим многократно бяха обвинявани в използването на тактиката на "изгорената земя", а също така в преднамерен обстрел на болници и домове на мирни жители.
Беше направен безуспешен опит руски наемници от "Вагнер" да бъдат привлечени под отговорност за разпъването на кръст и изгарянето и обезглавяването на Мохамед Ал Исмаил в Сирия през 2017 година (а след това самите те публикуваха в социалните мрежи снимки от мъченията).

Какви проблеми на руската армия разкрива набирането на наемници от Сирия?

За седемте години военна намеса в Сирия Русия интегрира себе си в структурите на сирийския режим. сега той демонстрира вярност към Путин, организирайки не само набирането на така наречените доброволци, но и доброволно-принудителни митинги с демонстрацията на руска символика, портрети на Путин и буквата Z — имитирайки международна подкрепа за руската война в Украйна.
Присъствието на руската армия в Сирия е "дългосрочна инвестиция" и Путин едва започва да ползва плодовете му, сред които е обучението на "евтини войници" за Русия.
Такова развитие на събитията е сравнимо с опитите за бъдат изпратени на война военни от Южна Осетия и жители на така наречените "ДНР" и "ЛНР".
Главната цел на привличането на чуждестранни бойци е опит да се минимизират политическите щети от руските загуби. Можем да го разглеждаме и като елемент от информационната война — заплаха към международната общност с образа на тъмнокожите брадати бойци.
Градските битки, в които преди участваха наемниците, действително са сравними с тактиката и задачите на руските войски в украинските градове.
Но в сравнение с военните престъпления, разрушенията и жестокостите, които вече извърши руската армия, възможното участие на няколко хиляди сирийски "доброволци" минава на заден план.
Наемниците действително имат повече опит от руските войници в бойни действия, но съпоставим опит в такива бойни задачи и условия, като в Украйна, те така или иначе нямат, както нямат и редовната руска армия, смята експертът от Chatham House, доктор Хаида. 
Да бъдат включени в състава на редовната руска армия също е твърде сложно. 
Наемниците не са елитни бойци, на тях не им е позната военната дисциплина, а заради това, че са наети индивидуално - нямат и способността да се сражават заедно като бойна единица.
На тях им е непознат украинският ландшафт и география, а координацията с руските войници ще бъде затруднена: те не говорят руски език, а с рускоезичното командване общуват чрез превода от арабски език.
Информацията за това, че "Вагнер" е започнал международна операция по преместването на около хиляда наемници от Либия, се появиха три седмици след потвърждаването на новината, че се наемат сирийци за изпращане в Украйна.
В Сирия за два месеца и при обещаните баснословни заплати не са успели да намерят подходящи на зададените параметри кадри. 
При това в Либия наемниците от Сирия основно изпълняват функцията на въоръжена охрана на нефтените находища и заводи. А в боевете за Триполи сирийците от "Вагнер" изпълняваха функциите на поддръжка за руските наемници, вместо бойни задачи.
Участието на сирийските наемници във войната в Украйна зависи и от логистиката, оборудването и снабдяването, с които руската армия има сериозни трудности.
Може би именно логистичните проблеми са причината до момента да няма сериозни доказателства за участие на сирийски наемници във войната в Украйна.
Различните източници се разминават в конкретните цифри, но не може и дума да става за обещаните 16 хиляди души.
Но да изключваме изцяло вероятността, че в Украйна ще се появят наемници от Сирия е рано, особено ако войната продължава с такива огромни загуби за Русия.