Забърканите в шпионския скандал лъжат, че изследването за профила на президента не е на РИСИ и Решетников, а на „Дума” - доказателства

Малинов, Борисов и Георгиев

Малинов, Борисов и Георгиев

Бившият главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов, който е разследван за шпионаж в полза на друга държава излъга днес по Нова ТВ, твърдейки, че Институтът, оглавяван от ген. Леонид Решетников - Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), няма нищо общо със социологическото проучване за нагласите на българите преди президентските избори през 2016 година. Борисов твърди, че Решетников бил просто един обикновен пенсионер, тоест незначителен фактор,  а въпросното изследване не било на РИСИ, а проведено по поръчка на „Дума”, която той ръководел тогава, чийто официален издател е Николай Малинов. Русофили пък платили цената на проучването.

Именно това мистично изследване очерта преди време типажа на бъдещия държавен глава, а ген. Румен Радев се оказа, че най-добре се вписва в тези параметри, одобрени от Решетников и спуснати лично на Корнелия Нинова за изпълнение.

Подобна защитна теза развиха днес по bТВ и крайните русофилки Светлана Шаренкова и Велислава Дърева. Те също бяха категорични, че Решетников и оглавяваният от него институт РИСИ нямат нищо общо със социологическите сондажи, извършени от Живко Георгиев, който вчера също даваше показания в следствието по шпионския скандал.

Истината обаче е точно обратната.

Въпросното тайно изследване, проведено по поръчка на РИСИ, бе публикувано през 2016 г. в левичарското и русофилско, с претенции за патриотично интернет издание „Брод за България”. И до днес въпросното проучване стои на страниците му. На титулната му страница не само е посочено, че е на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), но е поставена и емблемата на института, който тогава се оглавява лично от Решетников. Въпросният институт не е просто някакво НПО, а организация, която е към президентската институция и се финансира от Кремъл. Всеки читател и днес може да се убеди, че на цели 30 страници, на които е представен сондажът, е поставена най-отгоре емблемата на РИСИ. Освен това се посочва, че е по поръчка на РИСИ и е извършено от  „G consulting“, представлявана от Живко Георгиев. От „Брод за България” са посочили изрично, че изследването на РИСИ им е предоставено от лидерът на „Русофили” Николай Малинов.

risi_doklad.jpg

Днес обаче „героите” от шпионския скандал и техните ятаци мамят и заблуждават обществото, а вероятно и разследващите, че изследването било по поръчка на „Дума”. Не само през 2016 г., когато ръководеше пряко РИСИ, но и днес Леонид Решетников продължава да бъде един от най-доверените лица на президента Путин. Оглавяваната от бившия генерал от КГБ организация „Двуглав орел” е една от най-популярните в Русия, а основната й цел е връщането на монархията начело с Путин.

В интервюта през 2016 година и самият Решетников потвърди, че проучването, очертаващо типажа на бъдещия президент, е на РИСИ. Тогава с въпросния институт са се хвалили и нашите русофили, но днес демонстрират пълна амнезия.

Прикачени файлове