$450 312 500, изпрани чрез „Спасителя на света” скрепиха дружбата между Тръмп и Путин(Втора част)

На 15 ноември 2017 година с един аукцион в Christie's са „убити” два заека, които диктуват днешната глобална политика

Мистериозната картина, която скрепи връзката между Путин и Тръмп

Мистериозната картина, която скрепи връзката между Путин и Тръмп

Разследване на Юрий Фелштински, gordon.ua, (виж Първа част

През януари 2013 година в медиите се промъква слух, че Тръмп планира да купи The New York Times, но всички решили, че е глупава шега, защото почти фалиралият бизнесмен няма пари за такава скъпа сделка. Но в информацията нямало нищо смешно. Тръмп наистина обмислял покупката на водещия американски вестник, за да го превърне в основен информационен инструмент в президентската си кампания през 2016 година. Но през 2013-та проектът не е реализиран. В Москва се връщат към него вече след победата на Тръмп на президентските избори, когато стартира критиката срещу Тръмп заради подозренията за  руска намеса. През януари 2017 година Кремъл предлага на руски олигарси да помислят и реализират проект за купуването на New York Times, като най-лесен, бърз и евтин начин за прекратяване на критиката. 

Но да се върнем в 2013 година.

Тръмп решава на проведе в Русия конкурса "Мис Вселена". За бъдещия кандидат за президент това е обмислена политическа и финансова стъпка. Тръмп опитва да прехвърли 

мостове към своя нов и важен стратегически съюзник – Путин

 Конкурсът "Мис Вселена" е такъв мост. Окончателното решение е взето в средата на юни 2013 година в Лас Вегас на среща между Тръмп и руския спонсор на конкурса - милиардерът Арас Агаларов (и цялото му семейство, включително синът му Емин, който ще стане водещ на конкурса). Буквално на следващият ден Тръмп започва да се опитва да получи среща с Путин. На 18 юни 2013 година той пише в Twitter: "Как мислите, дали Путин ще дойде на "Мис Вселена" в Москва? Ако да, ще станем ли най-добри приятели с него?" Това е призив, предназначен да стигне до очите и ушите на Путин. 

Арас Агаларов си спомня, че Тръмп бил "абсолютно побъркан" от идеята да се срещне с Путин и Агаларов, разбира се, му обещава. През октомври Тръмп отново кара Агаларов да я уреди, Агаларов звъни на Дмитрий Песков, за да опита да организара среща на Тръмп с Путин.

В предаването на Дейвид Летърман Тръмп заявява, че Путин е tough guy и, че вече се е срещал веднъж с него, което, разбира се, е плод на болното въображение на бъдещия президент на САЩ. Тръмп дори пише писмо на Путин с покана да посети конкурса, намеквайки, че това ще му даде възможност да срещне "табуни" красиви момичета. Дали това писмо е стигнало до Путин? Не е известно. 

На 9 и 10 ноември Агаларов заедно с Тръмп провежда конкурса "Мис Вселена" и плаща на Тръмп хонорар от 12,2 млн. долара за участието му.  Путин обаче не идва и Тръмп приема това с видима обида, но дълго време се преструва, че срещата се е състояла: "Когато бях в Русия, Путин се свърза с мен и беше много приветлив". "Между нас действително се създадоха отношения [с Путин], и мога да ви кажа, че той много се интересува от това, което правим тук. Той, вероятно, много се интересува и от това, което ние обсъждаме днес и съм сигурен, че той така или иначе ще види всичко. Но аз действително установих връзка с него и, мисля, че е много интересно да видим до какво ще доведе това. Аз имам предвид, че, погледнете, той свърши блестяща работа по отношение на това какво и кого представлява. Ако погледнете какво направи в Сирия, ако погледнете и някои други неща, то, да не се заблуждаваме, той реално "слага на мястото му" нашия президент". 

Но, оказва се, не само Тръмп се отнася към Путин с пиетет, но и Путин към Тръмп. Разбира се, научаваме за това единствено от думите на Тръмп по време на президентската му кампания през юни 2016 година: "Той е казал нещо особено за мен. Казал е, че съм гений". Кратко и скромно.

На 11 ноември 2013 година Тръмп и неговите бизнес партньори Алекс Сапир и Ротем Розен се срещат с Арас Агаларов, за да обсъдят планове за строителство на хотел в Москва. 

"Руският пазар е заинтересован от мен. Аз имам отлични отношения с много руснаци, присъстваха почти всички олигарси", казва в интервю за Real Estate Weekly след завръщането си от Русия през ноември 2013 година. И макар, че нито един проект не е реализиран Тръмп е много доволен и чрез Twitter благодари на Агиларови. "Прекарах прекрасен уикенд с Вас и Вашето семейство. Вие свършихте ФАНТАСТИЧНА работа. "Тръмп-тауър Москва" е следващата. Емин, беше УАУ". "Чудесно си прекарахме", отговаря без уточнения синът на Агиларови. 

Тръмп-тауър така и не се появява в Москва. Но пък през юни 2015 година Тръмп официално съобщава, че ще се кандидатира за президент от Републиканската партия. В този момент Риболовлев разбира, че е настъпили звездния му час: ще може да си върне вложените или дадени на заем на Тръмп 95 милиона долара.  

По това време позициите на Риболовлев в Русия и в чужбина значително са укрепнали. Състоянието му по това време се оценява на 9 милиарда долара и той е 14-и по богатство сред руските олигарси. Неговият приятел  и покровител (помните ли кмета на Перм?) Юрий Трутнев през май 2012 година е назначен за помощник на президента Путин, а през август 2013 г. става вицепремиер и пълномощник на президента Путин за Далекоизточния федерален окръг,където заедно с Риболовлев планират да създадат "свободно пристанище" за търговия с диаманти. Но и със злато, оръжие, заобикаляйки Европа и САЩ чрез азиатските свободни пристанища. Именно благодарение на тези проекти Трутнев запазва позициите си и в новото правителство на Путин, сформирано след изборите през март 2018 година. "Свободното пристанище" е най-амбициозният проект на Риболовлев–Трутнев–Путин. 

И тук се появява още една връзка в тази история: идеята за свободните пристанища е на швейцарския бизнесмен Ив Бувие, който вече е създал такива пристанища в Женева, Люксембург и Сингапур. Той е първият, който използва концепцията "свободно пристанище" за търговия с произведения на изкуството и други ценности. През август 2002 година Риболовлев се запознава с Бувие, купувайки за 6 милиона долара първата картина от колекцията си (Марк Шагал). Бувие става негов арт-дилър, но и двамата пазят в тайна партньорството си. За произведенията на изкуството купени от Риболовлев от Бувие се знае, че са на стойност около 2 милиарда долара и се съхраняват в "свободните пристанища" на Бувие. Странното е, както свидетелства самият Бувие, че решението за покупката се вземало от Риболовлев за няколко секунди или минути, а картините никога не са излагани-нито в домовете на Рииболовлев, нито в галерии.

През 2011 година той купува две трети от футболния клуб "Монако" (една трета подарява на княз Албер), за да получи поданство от княжеството. По това време той вече е съсобственик на Кипърската банка и заедно с 10-те процента от акциите в "джоба" му се оказва и цялото ръководство на острова. През февруари 2013 година Риболовлев се хвали пред приятелите си, че именно той е "назначил" президента на Кипър Никос Анастасиадис, който е на власт и днес. 

През 2016 година той започва трескаво да търси контакт с хора от обкръжението на Тръмп. Макар да твърди, че никога не се е срещал с Тръмп и не е разговарял с когото и да било от екипа му, неговият частен самолет и яхтата му много пъти са виждани редом с Тръмп. Той буквално "го преследва" не само в САЩ, но и в Дубровник, Хърватия и Будапеща, Унгария, където е семейството на Тръмп. Това се случва точно по времето, когато, според твърдението на бившия агент на МИ-6 Кристофър Стил, автор на изнесеното досие за руските връзки на Тръмп, личният му адвокат Майкъл Коен се е срещнал с руски емисар, за да обсъдят компромата срещу Тръмп, на разположение на руснаците". 

Всичко това може да е съвпадение, но е налице двуседмичен интервал, в който се случват: 1) срещата на Дмитрий Риболовлев и Майкъл Коен, която подготвя преговорите за компромата; 2) пътуването на Риболовлев при дъщерята и зетя на Тръмп за обсъждане на темата; 3) посещението на Риболовлев в Прага за нова среща с Коен и руския емисар.  

Какво толкова се е случило?

 Ето какво: на 19 юни 2016 година Тръмп е номиниран за кандидат за президент от Републиканската партия. От 19 юли той вече не е просто бизнесменът спасен от фалит през далечната 2008 година от Риболовлев. Сега той започва друга игра с Тръмп. Сега Тръмп е длъжник на Риболовлев, при това онези 95 милиона, които са спасили Тръмп, струват много повече.  
Това го знаел и Тръмп. Знаел го е и Риболовлев. Знаел го е и Трутнев. И, разбира се, знаел го е и Путин. И още - Путин знаел, че 

Тръмп, разбира се, е длъжен на самия Путин,

 защото нито едно голямо финансово "вливане" за Тръмп от Русия, започвайки от 2007–2008 година, не било извършено без съгласието и благословията на Путин. 

И историята продължава. На 3 ноември 2016 година се провежда среща на ръководителите на швейцарската копания Alevo с ръководството на американските филиали на компанията Alevo USA Inc. и Alevo Manufacturing Inc. Alevo Group SA е основана в Швейцария и е специализирана в разработването на системи за съхраняване на енергия. Компанията анонсира строителство в Швейцария на високотехнологична фабрика по производство на батерии и планира да инвестира 400–500 млн. швейцарски франка. Главен акционер на тази компания е Риболовлев, който през 2016 година купува акции за 35 милиона долара. Бизнес-планът на Риболовлев е с помощта на президента Тръмп и партньора му в Кипърската банка Уилбър Рос, който вече е номиниран от новия президент за министър на търговията, Alevo да получи държавна поръчка за производството на батерии. През март 2017 година информацията за това, че фирмата е собственост на Риболовлев излиза в пресата и с мечтите за тлъсти държавни поръчки повяхват, а фирмата фалира. Така Риболовлев не успява да възстанови инвестицията си и в Тръмп, и в Алево.

Трябвало да се търсят други канали и Риболовлев започва да действа чрез арабските шейхове, след като обърнал внимание на факта, че първото държавно посещение на Тръмп е в Саудитска Арабия. В края на октомври Джаред Кушнер неочаквано пристига в Саудитска Арабия за преговори с престолонаследника. За какво са разговаряли двамата не е известно. Но седмица след посещението на Кушнър принцът започва антикорупционната си кампания, която включва ареста на 200 души от кралското семейство и задържането им в хотел Ritz-Carlton Riyad. Може да се предположи, че превратът е съгласуван между Абу-Даби, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед ибн Салман и Тръмп. Срещу това ръководителите на двете арабски държави трябвало да помогнат с нещо дребно на Тръмп - да се разплати с Риболовлев. На 15 ноември 2017 година престолонаследникът чрез свой представител наддава на аукциона на Christie's за картината с портрета на Исус Христос "Спасителят на света", приписвана на да Винчи. Началната цена от 100 милиона долара стремително растеше, след като се оказа, че принцът има неизвестен и необявен конкурент. Търгът завършва на 450,3 млн. долара, а конкурентът се оказва...представител на правителството на Абу Даби. Саудитска Арабия и ОАЕ са наддавали един срещу друг, за да постигнат цената удовлетворяваща изискването на Риболовлев за дълга на Тръмп. Толкова струвала благодарността на престолонаследника за това, че Вашингтон подкрепя преврата в Саудитска Арабия. 

Въпреки че печели наддаването за картината саудитският принц веднага предава картината в музея в Абу Даби. И това е най-силното доказателство, че "битката" за картината е добре планиран спектакъл. ОАЕ получава картината също за благодарност - за подкрепата за преврата и признаването на престолонаследника за новия ръководител на страната. 

По този начин на 15 ноември 2017 година

 с един аукцион са убити два заека

 Но главното е, че Риболовлев престава да преследва Тръмп и близките му, след тази дата самолетът на Риболовлев не е забелязван близо до някой от семейство Тръмп. Продажбата на "Спасителя на света" на престолонаследника не е случайна и не е последната операция по изпиране на парите на Риболовлев чрез купуване на негови картини. След аукциона в Christie's той продава на "арабски шейхове" картини за още 300 милиона долара. Кой именно е купил картините му и кои точно са шедьоврите сменили притежатгеля си е трудно да се разбере. Същите хора, които изведнъж се изпълниха с безгранична любов към Риболовлев, са предложили да купят от него и футболния клуб "Монако" за 500 милиона долара, тъй като заради корупционен скандал Риболовлев изпаднал в немилост пред принц Албер, който отказал на руснака гражданство и му намекнал да напусне княжеството.  След като си уредил гражданство на Уругвай (който не признава законите за международната екстрадиция), Риболовлев чрез своя зят урежда покупката на "Оксфорд Юнайтед", който играе в трета английска футболна лига. 

Предолжението на тази драматична история  (герои на която са вечният руски президент Путин, неговият верен помощник Трутнев, несъстоялият се монакски поданик Риолвлев, скромният и приветлив швейцарски стопанин на "свободните пристанища" Бувие, без опита и умението на който Русия не успя да организира работата на Владивостокското "свободно пристанище" за търговия със злато и диаманти и, разбира се, Доналд Тръмп, който предстои да отговаря на въпросите за отношенията си с Риболовлав) предстои...
Превод: Faktor.bg