​Скандално! Седем от екипа, работещи за Бокова – агенти на ДС

Метастазите на комунистическите тайни служби във Външно министерство са непокътнати, хвърлят тъмно петно върху България

Пореден скандал се завихря около Ирина Бокова - българската кандидатура за шеф на ООН. В понеделник Външно министерство на официална пресконференция обяви групата, която ще ръководи кампанията на българската. Веднага се наби името на шефа на екипа - Райко Райчев, който е генерален директор на дирекция "Глобални проблеми", но обявен от Комисията по досиетата като агент на ДС с псевдоним „ВЕНЕЛИН”-1 и 2. Осветяването му преди години го завари на поста постоянен представител, посланик в Ню Йорк, където беше назначен през септември 2007 г. по време на кабинета Станишев. Оказва се обаче, че групата от Министерство на външните работи, която ще вае успеха на българската кандидатура, е пълна с чекисти – верния страж на тоталитарния комунистически режим в България.

В понеделник, 20 март Райко Райчев обяви на официалната пресконференция само имената на петима, които ще помагат за представянето на Бокова: Борислав Костов - генерален директор "Двустранни отношения", Данаил Чакъров – и.д. директор на дирекция „Международно право и право на ЕС“, Мария Спасова – и.д. директор на дирекция „Права на човека“, Мария Павлова – и.д. директор на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ и Мария Донска – началник на отдел „ЮНЕСКО“ в дирекция „Права на човека“. Тогава Райчев обясни, че в групата ще участват общо 16 дипломати, но не спомена имената им. От свои източници Faktor.bg успя да се добере до имената на останалите от специалния екип: Андрей Техов, Генерален директор по европейските въпроси, Владимир Миланов, началник на Политическия кабинет, Ганчо Ганев, директор на "Източна Европа и Централна Азия", Чавдар Жечев, директор на "Америка", Ангел Орбецов, директор на "Азия, Австралия и Океания", Красимир Костов, директор на "Двустранно европейско сътрудничество", Кирил Драмов, и.д. директор на Пресцентър, Свилен Илиев, началник отдел в дирекция "ООН и сътрудничество за развитие", Александър Савов, посланик за специални поръчения по въпросите на Франкофонията, дирекция "Права на човека" и четирима младши дипломати от дирекция "ООН и СР". 

Първоначално веднага се наби името на Александър Савов. Кампанията на Бокова за шеф на ЮНЕСКО (виж ТУК, б.р.) е ръководена именно от него. Той всъщност прави и двете кампании на Бокова за този пост. При едно от посещенията си в Париж, бившият външен министър в правителството на Орешарски - Кристиян Вигенин, връчи златния почетен знак на Министерството на външните работи на посланик Александър Савов, "за неговия принос в провеждането на кампанията за избор на генерален директор". Савов е син на бившият ген. Стоян Савов, зам. министър на МВР при Живков, свързан с унищожаването на архивни дело в ПГУ. Савов. Той е и 

възпитаник на КГБ,

но също е изпълнявал и тайна мисия на нашите служби в Ню Йорк. Но след провал е прибран в България. До днес Външно не е опровергало този списък, нито е обявило друг.

Faktor.bg провери и останалите имена от новия екип на Бокова. Оказва се, че още пет от тях са работели за Държавна сигурност и са разкрити и обявени от Комисията по досиетата. Това са: Ганчо Ганев, Чавдар Жечев, Ангел Орбецов, Свилен Илиев, Красимир Костов. За четирима от останалите дипломати няма точни имена и данни, а другите са поверявани и нямат установена съпричастност към комунистическите тайни служби.

Реално се оказва, че почти половината от екипа на Ирина Бокова са били агенти на ДС. Така сянката на комунизма и тайните му служби става все по-плътна и натрапчива върху българската кандидатура и се превръща в една от основните причини за провала й. За кандидатурата на Ирина Бокова обществото продължава да бъде разделено и да има тежки съмнения, че това е достойният български кандидат. Тя бе наложена институционално, но съмненията са за оказан натиск от Кремъл и задкулисни кръгове в България, свързани с БКП и ДС.

Едва ли този доста компрометиран екип е бил съставен без личното одобрение и знание на Бокова. И ако за нея вероятно това е естествената среда, остава открит въпросът – защо се прави тази 

ярка десарска демонстрация

Притеснително е поведението и на външния министър Митов, който е допуснал създаването на този компрометиран от гледна точка на европейските и атлантическите ни ценности екип. Реално, освен ръководителя на групата Райчев, агент на ДС, в понеделник при официалното представяне останалите петима бяха чисти. Вероятно предвидливо не са били обявени официално имената на останалите, за да не се предизвика скандал. Сега Външно може да подмени списъка и да извади необвързани с ДС имена. Остава обаче фактът, че всички лица, съпричастни с ДС, след отзоваването им от дипломатическите мисии, са назначени на високи постове в МВнР – директори на дирекции, началници на служби, хора със специални функции. Ясно е, че Даниел Митов не може да ги уволни, защото вероятно са добри професионалисти, но поне е можел на ръководните постове да постави достойни, върху които не тегне сянката на комунизма.

Преди месец президентът Плевнелиев призна в критичен тон, че важни постове в държавната администрация продължават да се заемат от над 10 хил. агенти на ДС. Външно министерство, чийто министър е номинация на президента, се оказва

инкубатор 

за просперитета на такива кадри и 26 години след демокрацията. Проверка на един малък списък от 16 души показа скандални резултати, а какво ли се крие по всички етажи на институцията.

Големият проблем пред България предстои – световните медии вече атакуват нашата кандидатура за ООН като руска и обвързана с комунистическото минало. Как тогава с този екип на Външно доминиран от десари ще успеем да убедим световната общественост, че имаме стабилен и чист претендент. Дори бегла проверка ще покаже, че някои от тези лица са работели против САЩ и западните демокрации, а това ще бъде капан за Бокова, но и лоша атестация за България.