„Антимафия”: Частно ГДБОП на Борисов и Цветанов е разработвало президента Плевнелиев

Правителството на ГЕРБ свалено не от улицата, а по сценарий на незаконната структура, казва Григор Здравков

В петък по bТВ лидерът на Легия „Антимафия” Григор Здравков и говорителят на организацията Петър Якимов обявиха скандално, че от година със знанието на Борисов и Цветанов е действал частен ГДБОП, който е събирал информация и е правил разработки за политиците Сергей Станишев, приятелката му Моника, Румен Овчаров, Антон Кутев,  Меглена Кунева, Даниел Вълчев, Найден Зеленогорски, Тома Биков и Людмила Елхова. Паралелно с тях обект на интерес са били и журналистите Владимир Йончев, Сашо Диков, Маргарита Михнева и Илияна Беновска.

Как е действала нелегалната структура, кои са координаторите, изпълнителите и жертвите й    разказва Григор Здравков.

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Здравков, хвърлихте бомба с разкритието за частен ГДБОП, разкажете повече за тази тайна структура?

Не е бомба, защото преди да започнем да говорим открито пред обществото сме уведомили официално всички институции – прословутата комисия на Янене Янев и съответното държавната структура на ГДБОП. За съжаление обаче нашият сигнал до Янев и неговата „Антимафия” го няма, изчезна, а е входиран с номер ПГ-339-0011 от 18 февруари 2013 г. Смятаме, че има организирана престъпна група и злоупотреба с политическо влияние. Не сме сезирали държавното обвинение, тъй като сигналът ще отиде в Специализираната прокуратура, а там влияние има Цветанов и естествено никаква работа няма да се свърши. 

- Защо се съмнявате в специализираната прокуратура?

- Изпитали сме методите им на работа на свой гръб. Бяхме подали сигнал за пране на пари, но получихме отрицателен отговор още на 22-рия работен ден, а нормалната практика е година да се работи по такъв сигнал.

Но да се върна към частната структура - тя е действала на ръба на закона, занимава се със събиране на публична и непублична информация и с анализ и изготвяне на различни стратегии, включително и с така наречения черен пиар.

- Какъв тип хора работят там?

- Това са основно бивши служители на МВР, има и психолози. Те официално се водят на работа в една определена банка , а до ГЕРБ се знае, че стоят близо доста банки.

- Знаете ли кои са хората, ангажирани с тази незаконна дейност?

- По имена не ги знаем, имаме най-общо информация за това, което вършат. Те са бивши служители на ГДБОП от времето, когато Борисов беше главен секретар на МВР. Но в някаква степен дейността им се координира от гражданина Димитър Николов Стефанов.

- За година работа какво са успели да свършат?

- Направили са добра стратегия на една от телевизиите, занимават се с черен пиар и прокарване на статии в определи медии, свързани с една групировка. Освен това  изучават лидери на опозиционни партии. Смятаме, че с действията си са прескочили закона и затова сме подали сигнал до шефа на ГДБОП  Станимир Флоров, че съществува организирана престъпна група, която се занимава с търговия с влияние, а конците и се дърпат от лица от политическия елит. Проблемът е всъщност в това, че бивш премиер и вицепремиер организират подобно нещо. 

Опитали са се да водят външно наблюдение чрез външна охранителна фирма. Знаем каква информация са събрали, използвайки журналисти и политици, но не искам да вадя факти, защото много от нещата са в чисто човешки аспект и нямат общо с политическата  дейност на засегнатите. Това, което са вършили е ужасно. По същата логика аз имам информация за близки на Борисов, които са скрити в чужбина, но трябва ли да се занимаваме с това, дали такова поведение ще му хареса на бившия премиер? 

- Освен журналистите и политиците, за които вече споменахте, други важни лица били ли са обект на разработки  от тази нелегална структура?

- Знаем със сигурност, че от средата на декември миналата година са започнали да събират информация и за най-близкия кръг около президента Плевнелиев.  Това съвпада и с разработването на сценарии за предсрочна оставка на кабинета „Борисов”. Реално това, което излиза във вестниците на Дилян Пеевски, първо минава през цедката на този мозъчен тръст. Събират се основни данни за лице, което ги интересува и го подават на жълтите вестници, а те започват да го нищят. По този начин се работи. Те задават макрорамката на кампанията и ако се види - през коя банка минават парите за телевизиите и кои продуцентски къщи са най-активни в тази дейност, така картинката ще се изясни съвсем. Три са основните играчи - продуцентски къщи като външни продукции. Най-силната е на приятелката на Александър Сталийски – Вили Сечкова, която се справя  много добре.

- Твърдите, че правителството на ГЕРБ не е било свалено от уличните протести?

- Да, така е, хората от улицата са били само част от един сценарий. Този мозъчен тръст е разиграл варианти, как да се действат при евентуални стачки и обществено напрежение. Още в началото на януари едно от предложенията е било, че при евентуална вълна от протести, първият човек, който трябва да хвърли оставка е Симеон Дянков, за да се успокои ситуацията. Втори с оставка е трябвало да бъде Цветанов, и краен вариант, ако протестите не престанат – Борисов напуска властта, за да запази рейтинга на правителството, и да стане народен герой. Реално това, което се разиграваше два месеца е било предварително пресметнато и планирано, и аз мога да го докажа по безспорен начин.

- Каква е ролята на Митко Каратиста в тази тайна структура?

- Споменах за Димитър Николов Стефанов, но не съм казал, че той и Митко Каратиста са едно и също лице официално. В сигнала до Яне Янев, го помолихме със своите възможности на парламентарист да разбере дали двамата са едно и също лице.  Димитър Стефанов играе заедно с още няколко човека ролята на пощенска кутия, за да не могат да се съберат преки доказателства срещу поръчителите. Целта е да не може да се докаже връзка с хората, които стоят над него.

- А вие знаете ли дали Димитър Стефанов и Митко Каратиста са едно и също лице?

- Естествено, че знам, аз този човек го познавам. Димитър Стефанов според мен е извършил няколко нарушения, докато е бил нещатен сътрудник в НС към депутата от ГЕРБ  Иван Божилов. Ставайки нещатен сътрудник в парламента, той е назначен и в борда на ЧЕЗ. А  комисията, в която работи въпросният депутат, е по икономика и енергетика. Това е абсолютен конфликт на интереси. Жената, с която живее на семейни начала и имат дете, е шеф на комисията по „Ред и законност” в столичния общински съвет, с кадрови позиции в партията ГЕРБ. Ако се окаже, че Димитър Стефанов е Митко Каратиста –  това аз го наричам мафия, всъщност има преплитане на политическа власт и частни интереси. Сигурен съм, че в ЧЕЗ тепърва ще излязат много нарушения, за които носи отговорност и това лице, като член на надзорния съвет. Този човек някои  го наричат мутра, но не си направиха труда да видят, че момчето  има висше образование и то свързано с енергетиката. Той не е типичната мутра, много е интелигентен и има много комбинативни качества. Проблемът е, че е от страната на лошите. Свързан е и с побоя на настоящия собственик на веригата ресторанти „Ниагара”. Срещу него има подаден сигнал от преди година и за евентуална заплаха за убийство или побой.

- Знаете ли имената на журналистите и политиците, чрез които  така нареченият частен ГДБОП са извършвали  мокрите поръчки?

- Да, знаем ги, но ако ги кажем ще стане голям скандал. Те са няколко – вижте кой най-отявлено критикува Станишев и Кунева и така наречените олигарси – Прокопиев, Огнян Донев, Любомир Павлов.

- В телевизионното си участие по bТВ загатнахте, че зад това нелегално образование стои и Румен Николав – Пашата, каква е връзката?

 Връзката е Димитър Стефанов. Той е много близък с Пашата, като негов бивш шофьор. Започва да тренира при Алексей Петров, в определен момент влиза в структурите на „Аполо и Болкан” и го назначават като охрана на Пашата. От там са му връзките с Борисов и Цветанов. Преценяват го, че е достатъчно комбинативен и пробивен. Участва в първите избори на Борисов за кмет, после помага и на ГЕРБ и така решават, че е достатъчно ценен и го правят шеф в ЧЕЗ. В  същото време този човек е собственик и управител на три офшорни фирми, които са много интересни, а в тях има и пряко участие  братът на Пашата. Фирмите са „Омега груп – М”, „Омега 96” и „ЕР ДЖИ И – България”. Единият от юристите, който обслужват тези фирми, е Евгений Костов Делибалтов, който е и адвокат на Младен Михалев Маджо.

- Очертахте един кръг от лица и връзки, който ни води към бившата силова групировка SIK?

- Да това е кръгът, който обединява тези хора. Връзката между тях не е тайна и то от доста време, от началото на 90-те години. В чисто икономически аспект тази групировка продължава да работи.

- Борисов обаче обяви публично, че не познава  Митко Каратиста?

- Няма да коментирам морала на Борисов, познава го много добре и това мога да го докажа по безспорен начин, и тези доказателства са за заведени в съответната служба.

- Достоверни ли са според вас заплахите за живота на Цветан Цветанов, за да се налага да продължава да го пази НСО?

- Това е смешно обяснение. Но аз бих му запазил живота, за да може да отговоря в прокуратурата и съда за това, което е вършил през последните 4 години.

- Смятате, че има нередни неща, за които може да бъде подведен под отговорност?

- Аз не смятам, а съм сигурен. П
рикривани са разработки за проституция, за трафик на наркотици. Всичко може да бъде доказано, но големият проблем е, че за да не се разкриват тези престъпления има замесени и хора от МВР, и от прокуратурата.

През годините Легия „Антимафия” е подавала   множество сигнали до институциите – става дума за вип проституция, за наркотрафик. Но вместо по тях да се работи и разследва, част от информацията е била предоставяна на съответната престъпна група. А друга част е изнасяна нерегламентирано чрез определени жирналисти. Част от данните са пускани в публичното пространство, за да има повод за прекъсване на разработката, като мотивът е, че лицето, което е разработвано, е осветено и то е прекъснало престъпната си дейност и повече не могат да се съберат достатъчно доказателства. По тази схема са прикривани международни канали за наркотрафик на хероин. Искаме да покажем на тези двама политици – Борисов и Цветанов, че така не се прави.