ДКСИ официално: Иво Христов няма допуск до класифицирана информация, Радев крие

От „Дондуков“ 2 замазват скандала с многозначителен отговор и общи фрази

Иво Христов

Държавната комисия за сигурност на информацията(ДКСИ) e категорична, че началникът на кабинета на Президента Румен Радев Иво Христов  няма допуск до класифицирана информация (виж документите в галерия, б.р.). Това обяви пред Faktor.bg депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров. Преди дни той е направил официално запитване до ДКСИ, а днес е получил официален отговор.

Скандалът от този факт е огромен, защото няма как Иво Христов 5 месеца да е изпълнявал дейността си в рамките на закона и в същото време да не е имал достъп до класифицирана информация, посочва Тодоров.

Преди няколко седмици депутатът отправи по същата тема официално запитване до президентската канцелария. От там му отговорили многозначително по чиновнически, че работата с класифицирана информация в канцеларията на „Дондуков“ 2 се извършва в строго съответствие със закона. А за допълнителна информация народният представител можел да потърси информация от ДКСИ.

Експерти са категорични, че несъмнено Иво Христов е в задължителната номенклатура на длъжностите, които трябва да има достъп до секретни документи. В противен случай не може да изпълнява служебните си задължения и може да бъде опасен за националната сигурност.