​Само във Faktor.bg: Една година прокуратурата крие присъствието на Пеевски в тефтерчето на Златанов

За пореден път държавното обвинение демонстрира необяснима зависимост от депутата от ДПС

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който разтърси преди месец банковата система, е и сред главните герои в скандалния бележник на бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Faktor.bg разполага с копия на интересни страници от прословутото тефтерче (виж по-долу прикачения файл). От тях става пределно ясно, че името на медийния бос се споменава поне на три пъти в записките на Златанов. До сега обаче специалната особа на Пеевски бе грижливо крита като участник в мрежа от търговия с влияние, а се оказва, че тенденциозно бяха извадени

само избрани имена и инициали

Реално точно преди една година – на 17 юли 2013 г., скандалът получи публичност след шумна пресконференция на държавното обвинение.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов разкри пред медиите, че записките в тефтера, който е открит при обиск в дома на Златанов, изглеждат като търговия с влияние. Тези механизми са и възможност за упражняване на натиск, допълни тогава той.

На специален екран бяха представени сканирани бележки от личния тефтер на Златанов, където са споменати имената на президента, на министри, депутати.

Внушено беше на обществото, че Златанов е съгласувал действията си с лице, с инициали И.Ф. Тя пък е действала по указания на, както пише в тефтера на Ц.Ц и Б.Б. По-късно депутатът Искра Фидосова се оттегли от политиката.

Според прокурорите Борислав Сарафов и Роман Василев в бележките фигурира името на президента Росен Плевнелиев и на Димана Ранкова. На няколко места в указанията се посочва да не се работи по преписката, а да се бави. Споменават се имената на Трайчо Трайков, цигареният бос и лидер на БАСТА Емили Димитров, говори се и за "Активна работа и по Ангел Семерджиев".

Прокурорите предоставиха на медиите и манипулативни извадки от бележника: "Разговор с Дянков по повод Димана Ранкова - нормално поведение"; "Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ИФ - ЦЦ - ББ"; "Д-р Пейкова шеф на Здравна каса Шумен: Сметна палата - следва фин. одит. д-р на фин. одит. ИФ ще го оправи".

Едно от лицата, които най-много се споменава в преписката е президентът Росен Плевнелиев, като прокурорите не пожелаха да кажат дали е засегнато лице или е давал директиви. Те внушиха тогава, че имат яснота, кой е поръчителят, но не пожелаха да кажат. Пак според магистратите част от бележките гласят: „Е. Димитров - внимание, първо трябва да се съгласува с И.Ф." и "Е. Димитров - не се бърза за цигарите" и т.н.

При сравняване с копията от бележника на Златанов, които Faktor.bg притежава с уверението, че са автентични, става ясно, че 

прокуратурата е изрязала услужливо името на Пеевски

На страница от бележника, с дата 07 януари под номер 14 злополучният шеф на комисията е записал: „Е. Димитров – внимаваме първо да се съгласува с И.Ф. и Д. П./ да се видят само дружествата; - м.д. се пусне? К.Ф. преди (пропусната е Д. Ранкова). В прокурорския вариант инициалите Д.П. липсват. Спестени за обществото и записките от страница с дата 22 януари, където най-отгоре е записано собственоръчно: „1.02.2013 г. Емил Димитров – имаме искане и достъп до обществена инфорамиця? – ще бъде 1 сигнал от април и 1 сигнал от юли 2012 г. ( Д. Пеевски - за цигарите ) – за др. седмица”.

На страница от 16 октомври е записано: „+Делян Пеевски (да се почака)”. На мушката на Златанов, но по указания явно на депутата от ДПС Пеевски е бил и фармацефтичният бос Огнян Донев. На страницата от 28 януари първо е отбелязано: „ +Огнян Донев – компетентен по реимбурсация, определя цените, Какво да правим с него;”, а няколко реда по-долу Златанов е посочил: „18.03.2013 г. 1. Ранкова – във вторник, 2. Огнян Донев – Д. П.”

От записките става ясно, че героят на днешната банкова криза Делян

Пеевски е фактор, с който Златанов се съобразява 

и от който идват поръчки за определени лица. Ако се върне лентата назад, е видно, че тогава се атакуват Емил Димитров заради цигарения му бизнес, който пречи явно на новия неофициален собственик на „Булгартабак”, но и Огнян Донев, който през този период е издател на един от най-големите печатни медии и реално притеснява любимия бизнес на Пеевски. Атаките срещу него обаче са чрез фармацефтичния му бизнес. Скандалното в случая е, че държавното обвинение, в лицето на зам. главния прокурор Сарафов за пореден път ясно заема страна. Над Пеевски е разтворен чадър, а на обществото е спестена ролята му на незаобиколим фактор с влияние в държавата. Същевременно акцентът в атаките чрез тефтерчето на Филип Златанов се насочват едностранчиво срещу държавния глава и лидери на опозицията.

Прокуратурата повдигна обвинение на Филип Златанов. Той бе привлечен като обвиняем за длъжностно престъпление. Неотразяване на движението на преписки, забавяне на движението на преписки и масово неуведомяване на прокуратурата по преписките бяха само част от констатираните нарушения, съобщени от Борислав Сарафов

В началото на април тази година Софийски градски съд призна Филип Златанов - Тефтерчето за виновен по обвинение за престъпление по служба и го осъди на 3 години и 5 месеца ефективно. Освен това съдът го лиши и от правато да заема държавна длъжност за срок от 5 години. Постфактум логичен е въпросът - не са ли компрометирани разследването и самият съдебен процес, след като важни обстоятелства от съдържанието на тефтерчето са били грижливо скрити?

Всъщност необявените части от записките на Златанов и поведението на прокуратурата са недвусмислено потвърждение за влиянието на Пеевски, за когото се твърди, че е има в цялата съдебна система и особенно в средите на обвинението. Открито се говори, че действащият все още депутат от ДПС е изключително близък със Сотир Цацаров и Борислав Сарафов. При избухналата преди месец банкова криза държавното обвинение взе отново явно страна в спора между двамата бизнес партньори и проведе поредица от атаки срещу банкера Цветан Василев. Политик и адвокат Татяна Дончева посочиха, че наказателните акции в банката и офиси на Цветан Василев са били изпълнени от Борислав Сарафов, който преди това услужливо се забърка в Костинбродската афера, която доведе на власт проваленото управление на Орешарски и тройната коалиция БСП-ДПС- Атака. В среди на магистрати и анализатори от доста време се говори за кръга „Берлин” – все хора от властта, включително прокурори, гравитиращи около Пеевски и едноименния му хотел в „Бояна”. Според запознати магистрати по същия аналогичен начин шефовете на държавното обвинение са действали и по случая с Камен Ситнилски. Твърди се, че от СРС-тата, които станаха повод за отстраняването му от ВСС, услужливо е извадена само една част - която го компрометира, но е скрита друга – не по-малко скандална, в която е замесено и името на Цацаров. Тоест, отново е действано избирателно и манипулативно като 

законите са прилагани на принципа както ни е изгодно

Преди дни скулпторът и бивш културен министър Вежди Рашидов открито призова да си върнем държавата от Делян Пеевски и предупреди, че обществото се е превърнало в жертва на една престъпна група, облечена с много власт.

От държавното обвинение дължат отговор - автентични ли са страниците от тефтерчето на Филип Златанов, които бяха предоставени на Faktor.bg и които публикува, защо е прикривано името на Пеевски цяла година и имат ли вина конкретни магистрати за това. В противен случай в гражданите наистина остава горчивото усещане, че депутатът от ДПС е с необяснимо огромно влияние в най-високите етажи на прокуратурата.